Υψηλή αρτηριακή πίεση: Το νόστιμο πρωινό γεύμα με 3 συστατικά που μπορεί να την μειώσει
Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση είναι γνωστή και ως «σιωπηλός δολοφόνος» καθώς πολλοί άνθρωποι με την κοινή αυτή πάθηση μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι είναι υπερτασικοί. Ένα υγιεινό πρωινό γεύμα με τρία συστατικά μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Οι πιθανοί κίνδυνοι από την υπέρταση
Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για:
- καρδιακές προσβολές,
- εγκεφαλικά επεισόδια,
- ανευρύσματα και
- άλλες ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Οποιαδήποτε βήματα μπορείτε να κάνετε για να τη μειώσετε με φυσικό τρόπο είναι ζωτικής σημασίας.
Το πρωινό γεύμα 3 συστατικών που μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης
Συνδυάζοντας βρώμη, γιαούρτι και μούρα μπορείτε να φτιάξετε ένα χορταστικό και νόστιμο γεύμα που συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Και τα τρία συστατικά είναι γνωστό ότι έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.
Βρώμη
Η βρώμη είναι πλούσια σε βήτα-γλυκάνη, ένα είδος φυτικών ινών που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Biochemistry το 2020, διαπίστωσε ότι η βήτα-γλυκάνη ήταν εν μέρει υπεύθυνη για τη μείωση της μηλονδιαλδεΰδης, ενός δείκτη οξειδωτικού στρες σε αρουραίους με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Το Medical News Today ανέφερε: «Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα συστατικά που υπάρχουν στη βρώμη μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στην προστασία της υγείας της καρδιάς με άλλους τρόπους. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους».
Γιαούρτι
Μια μελέτη του 2021 από το International Dairy Journal έδειξε ότι οι συμμετέχοντες με υψηλή αρτηριακή πίεση που κατανάλωναν περισσότερο γιαούρτι είχαν χαμηλότερη συστολική πίεση και χαμηλότερη μέση αρτηριακή πίεση σε σχέση με εκείνους που δεν το έκαναν. Ωστόσο, είναι καλύτερο να επιλέξετε φυσικό γιαούρτι χωρίς γλυκαντικά προκειμένου να αποκομίσετε τα οφέλη για την υγεία.
Μούρα
Τα μούρα όπως τα μύρτιλα και οι φράουλες είναι γεμάτα αντιοξειδωτικές ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες, ένα είδος φλαβονοειδούς. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients το 2019 συνέδεσε την υψηλότερη κατανάλωση ανθοκυανινών με μειωμένη αρτηριακή πίεση.