Άνδρας αποκαλύπτει τις 3 τροφές που τον βοήθησαν να αλλάξει το βάρος του – «Μπορούν να αποτρέψουν καρδιακές παθήσεις και διαβήτη»

Ο Steffan Rhys εξηγεί ποιες αλλαγές έκανε στην διατροφή του και κατάφερε να χάσει βάρος. Ο υπεύθυνος κοινού και περιεχομένου για την Reach plc στην Ουαλία αποκαλύπτει ότι ενσωματώνοντας τρεις συγκεκριμένες τροφές στο διαιτολόγιο του κατάφερε να πετύχει τους στόχους του στην απώλεια βάρους. Παράλληλα, αυτές οι τροφές προστατεύουν την υγεία της καρδιάς και αποτρέπουν τον διαβήτη.

Οι αλλαγές που έκανε ο Steffan στη διατροφή του

«Αποφάσισα να κόψω τη ζάχαρη και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα στις αρχές του 2024. Στην αρχή δεν πίστευα ότι θα άντεχα για μια εβδομάδα. Τώρα έχουν περάσει έξι μήνες και νιώθω υπέροχα», εξομολογείται ο Steffan.

«Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου. Αλλά τα UPF αποτελούν ένα τεράστιο ποσοστό της διατροφής πολλών ανθρώπων σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Έτσι, αφού αποφάσισα να τα κόψω από τη δική μου διατροφή, το ερώτημα ήταν με τι να τα αντικαταστήσω. Αυτό δεν είναι ένα απλό ερώτημα για τους ανθρώπους που συνηθίζουν να συντάσσουν μια εβδομαδιαία λίστα αγορών και να βασίζονται σε προπαρασκευασμένα τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ για λόγους ευκολίας και εξοικονόμηση χρόνου».

Μερικά παραδείγματα εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων που έτρωγα τακτικά, όπως πολλοί άνθρωποι, ήταν τα εξής:

  • συσκευασμένο ψωμί από το σούπερ μάρκετ
  • δημητριακά και granola για πρωινό
  • γιαούρτι με γεύσεις
  • σοκολάτα, μπισκότα και πατατάκια
  • ενεργειακές μπάρες
  • πίτσες και έτοιμα γεύματα από το σούπερ μάρκετ
  • λουκάνικα από το σούπερ μάρκετ

Είναι πολλά, έτσι δεν είναι; Αλλά χρειάστηκε πολύ λίγος χρόνος για να αντικαταστήσω όλα αυτά τα τρόφιμα με άλλες πιο υγιεινές και οικονομικές εναλλακτικές. Δέκα μήνες μετά, η διατροφή μου έχει αλλάξει ριζικά, έχω χάσει τουλάχιστον 6 κιλά και δεν λαχταράω πραγματικά κανένα από τα επεξεργασμένα τρόφιμα που κατανάλωνα προηγουμένως».

Οι 3 τροφές που βοήθησαν τον Steffan να χάσει βάρος

Πώς μπορείτε να κόψετε τα παραπάνω “βασικά” τρόφιμα από τη διατροφή σας και παράλληλα να συνεχίσετε να τρώτε απλά και φθηνά γεύματα; Είναι εύκολο με την προσθήκη τριών τροφίμων στη διατροφή σας:

  • όσπρια (όπως ρεβύθια, φακές και φασόλια)
  • ξηροί καρποί
  • ελληνικό γιαούρτι

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε φασόλια κάθε μέρα

Φυσικά, στην πραγματικότητα έχω προσθέσει και περισσότερα τρόφιμα. Το να ανακαλύπτω νέες τροφές και γευστικούς συνδυασμούς είναι το πιο διασκεδαστικό κομμάτι αυτής της εμπειρίας. Όμως αυτά είναι τα τρία τρόφιμα που τρώω τώρα καθημερινά. Είναι τέλεια ως κύριο γεύμα ή σνακ.

Άλλα πιο προφανή πράγματα περιελάμβαναν την αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και την ποικιλία των τύπων που αγόραζα (π.χ. τώρα αγοράζω πολύ περισσότερα αβοκάντο, μελιτζάνες και κολοκυθάκια από ό,τι συνήθιζα)».

Τυπικά γεύματα με βάση τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και το ελληνικό γιαούρτι

  • Πρωινό: Ξηροί καρποί με ελληνικό γιαούρτι και φρούτα. Οι σπόροι (όπως οι σπόροι chia, οι σπόροι σουσαμιού ή οι σπόροι του λιναρόσπορου) είναι επίσης εξαιρετικές προσθήκες.
  • Μεσημεριανό: Μια σαλάτα με φακές στο γραφείο. Στο σπίτι, σπιτικό χούμους (φτιαγμένο από ρεβύθια ή λευκά φασόλια) ή μια ομελέτα με κρεμμύδια και πιπεριές.
  • Δείπνο: Ψάρι με όσπρια, κολοκυθάκια και τσίλι.

Ποιοι άνθρωποι δεν πρέπει να τρώνε φακές

Τι είναι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα θεωρούνται εκείνα που έχουν υποστεί πολλαπλές διεργασίες, όπως ραφινάρισμα, θέρμανση, υδρογόνωση και περιέχουν μια σειρά από πρόσθετα συστατικά, όπως συντηρητικά ή γλυκαντικά και διογκωτικά.

Μπορείτε να τα εντοπίσετε τα συστατικά στο πίσω μέρος των συσκευασιών που αγοράζετε. Παρασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να διαρκούν περισσότερο και να έχουν ξεχωριστή γεύση ώστε να μας ενθαρρύνουν να καταναλώσουμε περισσότερα. Έχουν επίσης συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος.

Ο Dr. Chris Van Tulleken, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο University College London και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο “Ultra-Processed People”, λέει: «Εάν είναι τυλιγμένο σε πλαστικό και περιέχει τουλάχιστον ένα συστατικό που συνήθως δεν βρίσκεται σε μια οικιακή κουζίνα, τότε είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο φαγητό».

Αυτές είναι οι 2 πιο «επικίνδυνες» τροφές για την υγεία – Αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ