Βιταμίνη D: Ποια δόση είναι απαραίτητη για την υγεία της καρδιάς – Πώς θα την πάρουμε
Τα πολλαπλά οφέλη της βιταμίνης D στην υγεία έχουν διαπιστωθεί από πολλές έρευνες. Ποια ποσότητα όμως είναι επαρκής για να μεγιστοποιούνται τα οφέλη;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Engineering, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D βοηθάει στη βελτίωση της καρδιομεταβολικής υγείας και μια ημερήσια μέση δόση είναι αρκετή για να επιδράσουν τα οφέλη της.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που λάμβαναν βιταμίνη D είχαν καλύτερη αρτηριακή πίεση (συστολική και διαστολική), ολική χοληστερόλη, γλυκόζη αίματος, αιμοσφαιρίνη A1C και ινσουλίνη. Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν επιπλέον ότι είναι σημαντικό το κάθε άτομο να λαμβάνει ημερήσια δόση της βιταμίνης, ανάλογα και με τις ανάγκες του.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι απαιτούνται υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας και ιδιαίτερα σε παχύσαρκους και ηλικιωμένους πληθυσμούς», έγραψαν και πρόσθεσαν:
«Συνεπώς, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η χορήγηση υψηλότερων δόσεων για μεγαλύτερη διάρκεια κατά το σχεδιασμό εξατομικευμένων στρατηγικών παρέμβασης που στοχεύουν στην ενίσχυση της καρδιομεταβολικής υγείας σε αυτούς τους πληθυσμούς».
Πώς τα συμπληρώματα βιταμίνης D συνδέθηκαν με καλύτερη καρδιομεταβολική υγεία
Για τη διεξαγωγή της μελέτης της, η ομάδα ανέτρεξε σε μεγάλες βάσεις δεδομένων ιατρικής έρευνας. Συνολικά, βρέθηκαν 99 κατάλληλες μελέτες που περιελάμβαναν 17.656 συμμετέχοντες οι οποίοι κυμαίνονταν σε ηλικία από 6 έως 75 ετών.
Οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από τις μελέτες για να μάθουν πόσο αποτελεσματικό ήταν το συμπλήρωμα βιταμίνης D στη βελτίωση των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου. Εξέτασαν επίσης πώς το εθνοπολιτισμικό υπόβαθρο των ανθρώπων (Δυτικό και μη Δυτικό), τα βασικά επίπεδα βιταμίνης D, ο δείκτης μάζας σώματος, η δόση βιταμίνης D, η ηλικία και η διάρκεια της λήψης συμπληρωμάτων επηρέασαν την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η ανάλυσή τους διαπίστωσε ότι, συνολικά, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D βελτίωσε όλους τους δείκτες της καρδιομεταβολικής υγείας σε όλους τους συμμετέχοντες.
Πόση βιταμίνη D πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά;
Ο Ακάνκσα Κουλκάρνι (Akanksha Kulkarni), διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Prowise Healthcare, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, τόνισε ότι είναι σημαντικό να κάνετε μια εξέταση αίματος πριν από τη λήψη συμπληρωμάτων για να δείτε ποια είναι τα επίπεδα σας βιταμίνης D, ώστε έπειτα ο γιατρός σας να σας συμβουλεύσει σχετικά με το πόση ημερήσια δόση βιταμίνης χρειάζεστε και αν χρειάζεστε.
Επιπλέον, συνιστά προσοχή γιατί η βιταμίνη D μπορεί να συσσωρευτεί σε τοξικά επίπεδα εάν ληφθεί σε υπερβολική ποσότητα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση ασβεστίου σε πολύ υψηλά επίπεδα, συμβάλλοντας σε πέτρες στα νεφρά και ακόμη και σε βλάβες στα οστά.
Η υπερβολική συσσώρευση ασβεστίου μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα όπως:
- ναυτία
- εμετός
- αδυναμία
- συχνουρία
Ωστόσο, εάν επιλέξετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα, το Γραφείο Συμπληρωμάτων Διατροφής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ αναφέρει ότι η συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D για ενήλικες 19-70 ετών είναι 600 IU ημερησίως.
Αυτή η ποσότητα αυξάνεται σε 800 IU άνω των 70 ετών. Έως και 4.000 IU ημερησίως θεωρείται ασφαλής. Οτιδήποτε παραπάνω από αυτό πρέπει να λαμβάνεται μόνο υπό την επίβλεψη γιατρού.
Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι λήψης βιταμίνης D
Ο Μάικλ Λάχεϊ (Michael Lahey),γιατρός και ειδικός στην προληπτική υγειονομική περίθαλψη, τόνισε ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να λάβετε επαρκή βιταμίνη D είναι η έκθεση στον ήλιο. «Η φυσική παραγωγή βιταμίνης D απαιτεί μόνο μέτριες ποσότητες ηλιακού φωτός, 10-30 λεπτά, 2-3 φορές την εβδομάδα», υπογράμμισε.
Αλλά η έκθεση στον ήλιο δεν πρέπει να γίνεται χωρίς προστασία, ανέφερε, σημειώνοντας ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. «Τα σολάριουμ είναι τα χειρότερα και πρέπει να αποθαρρύνονται σθεναρά», πρόσθεσε.
Μπορείτε επίσης να πάρετε άφθονη βιταμίνη D από τροφές όπως:
- τα λιπαρά ψάρια,
- τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
- οι κρόκοι αυγών
Υπάρχουν φορές, ωστόσο, ανέφερε ο είπε ο Λάχεϊ, που συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων, όπως οι χειμερινοί μήνες ή γενικότερα σε περιοχές όπου ο ήλιος δεν είναι και ιδιαίτερα συχνός.
Πηγή: oloygeia.gr
Καρκίνος παχέος εντέρου: Πώς συσχετίζεται με το άγχος και τον ύπνο – Τι να κάνουμε για να προστατευθούμε