Ύπνος: Επιστήμονες προειδοποιούν για έναν άγνωστο κίνδυνο από την χρήση του κινητού τηλεφώνου στο κρεβάτι

Η χρήση του κινητού και το scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν πέσετε για ύπνο είναι μια κακή συνήθεια που πολλοί από εμάς θα θέλαμε να σταματήσουμε. Όμως, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου στο κρεβάτι θα μπορούσε να βλάψει την υγεία σας και όχι μόνο να διαταράξει τον ύπνο σας.

Οι ερευνητές έχουν βρει έναν σοβαρό λόγο για να αποφύγετε το scrolling στο κινητό τη νύχτα

Σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την MattressNextDay, το κινητό τηλέφωνό σας θα μπορούσε να φιλοξενεί επιβλαβή βακτήρια που συνήθως βρίσκονται στα περιττώματα των κατσαρίδων. Η επαφή με αυτά τα μικρόβια μπορεί να οδηγήσει σε εξανθήματα, πνευμονία και ακόμη και σε σήψη σε ευάλωτα άτομα.

Ακόμη χειρότερα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το ζεστό, υγρό περιβάλλον του κρεβατιού σας είναι το τέλειο μέρος ώστε αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν.

Γιατί το κινητό τηλέφωνο μπορεί να μετατραπεί σε εστία μικροβίων

Με τον μέσο άνθρωπο να αγγίζει το τηλέφωνό του περίπου 2.617 φορές την ημέρα, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι οι συσκευές μας μπορούν γρήγορα να γίνουν εξαιρετικά ανθυγιεινές. Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα κουμπιά στο smartphone σας μπορεί να συγκρατούν έως και 10 φορές περισσότερα βακτήρια από μια τουαλέτα.

Για να δουν ακριβώς ποια είδη βακτηρίων μπορεί να κρύβουν οι συσκευές μας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 10 smartphones και 10 smartwatches. Στη συνέχεια, τα βακτήρια από τις συσκευές αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο ώστε οι ερευνητές να μπορούν να δουν ποια είδη μικροβίων υπήρχαν.

Αυτό το πείραμα αποκάλυψε ότι το smartphone ήταν η πιο βρώμικη συσκευή τεχνολογίας, με ακόμη περισσότερα βακτήρια από όσα είχαν προηγουμένως βρεθεί σε σημεία συγκέντρωσης μικροβίων, όπως το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης.

Το πιο κοινό βακτήριο που επιβιώνει σε τηλέφωνα και έξυπνα ρολόγια ήταν το Pseudomonas aeruginosa – ένα βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στα περιττώματα των κατσαρίδων.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το τηλέφωνο συγκεντρώνει βακτήρια επικίνδυνα για την υγεία

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μία στις οκτώ κατσαρίδες που αιχμαλωτίζονται σε νοσοκομεία μεταφέρουν το δυνητικά επιβλαβές βακτήριο Pseudomonas aeruginosa. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα εκατομμύρια ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα στο κρεβάτι.

Μια έρευνα σε 575 ενήλικες που διεξήχθη από το MattressNextDay διαπίστωσε ότι το 74% των ερωτηθέντων κοιμούνται με τα τηλέφωνα τους δίπλα στο κεφάλι ή κάτω από το μαξιλάρι τους. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτό ενδέχεται να σας εκθέσει στα επιβλαβή βακτήρια που ζουν στο τηλέφωνό σας. Τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα, καθώς το Pseudomonas aeruginosa ευδοκιμεί στο ζεστό και υγρό περιβάλλον που δημιουργείται στο κρεβάτι σας.

Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει ότι το τηλέφωνό σας είναι ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι, συγκεντρώνοντας περισσότερα βακτήρια από την τουαλέτα ή το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης.

Επίσης, έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο μέσος άνθρωπος απελευθερώνει ιδρώτα σε ποσότητα έως 700 ml τη νύχτα και ότι το κρεβάτι συνήθως φτάνει σε θερμοκρασίες 20°C. Αυτό δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον ώστε τα βακτήρια να αναπτυχθούν και ενδεχομένως να σας μολύνουν.

Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία από το βακτήριο Pseudomonas aeruginosa

Ο Martin Seeley, ειδικός ύπνου και CEO της MattressNextDay, λέει: «Να θυμάστε, το κρεβάτι σας πρέπει να είναι ένα καταφύγιο για ξεκούραση και όχι εστία για βακτήρια».

Ενώ το βακτήριο Pseudomonas aeruginosa είναι ακίνδυνο στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές υγείας. Η έκθεση στα βακτήρια αυτά μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις των ματιών, δερματικά εξανθήματα, σπυράκια γεμάτα πύον, διάρροια, πονοκεφάλους και άλλες παθήσεις.

Για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρές. Το Pseudomonas aeruginosa μπορεί να προκαλέσει μια σειρά λοιμώξεων σε ευάλωτα άτομα, όπως πνευμονία, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και ακόμη και σήψη.

Σε νοσοκομειακούς χώρους, αυτό το βακτήριο που μεταφέρεται από κατσαρίδες είναι γνωστό ότι αποτελεί κύρια αιτία λοιμώξεων μεταξύ ασθενών με κακή υγεία. Αυτό το βακτήριο είναι γνωστό για την αντιμικροβιακή του αντοχή, γεγονός που καθιστά τις λοιμώξεις ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Πώς να προστατεύσετε την υγεία σας – Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν μερικά απλά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ο τακτικός καθαρισμός του τηλεφώνου σας με αλκοολούχα μαντηλάκια ή απολυμαντικό UV θα εξαλείψει τυχόν βακτήρια που μπορεί να επιβιώνουν στο κινητό σας. Φροντίστε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές που έρχονται σε επαφή με το πρόσωπό σας, όπως η οθόνη του τηλεφώνου ή το λουράκι του smartwatch.

Ο απλός καθαρισμός του τηλεφώνου σας είναι τόσο αποτελεσματικός στη μείωση των λοιμώξεων που το Διεθνές Αεροδρόμιο Narita της Ιαπωνίας έχει πειραματιστεί με την εισαγωγή «χαρτιού υγείας για smartphones». Αυτά τα ρολά χαρτιού τοποθετήθηκαν δίπλα στο κανονικό χαρτί υγείας και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καθαριστούν τυχόν μικρόβια που μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί στο τηλέφωνό σας από το μπάνιο.

Ωστόσο, παρόλο που είναι εύκολο να απολυμάνετε τις συσκευές σας, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 51% των ανθρώπων δεν έχουν καθαρίσει ποτέ τα smartphones τους. Επιπλέον, ένας άλλος απλός τρόπος για να μειώσετε την έκθεσή σας σε επιβλαβή βακτήρια είναι να περιορίσετε την συχνότητα που το τηλέφωνό σας αγγίζει το πρόσωπό σας.

«Εφαρμόζοντας αυτές τις απλές πρακτικές υγιεινής, μπορούμε όλοι να κοιμηθούμε λίγο πιο ήσυχοι γνωρίζοντας ότι δεν μοιραζόμαστε τα κρεβάτια μας με βακτήρια που σχετίζονται με κατσαρίδες», πρόσθεσε ο Seeley.

 

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ