Το παιδί μου έχει πολύ άγχος και δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ – Ο παιδίατρος, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντάει στις δικές σας ερωτήσεις

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Ερώτηση: Πώς μπορώ να αναγνωρίσω αν το παιδί μου έχει άγχος ή πίεση, αν δεν το λέει το ίδιο;

Αγαπητή φίλη, τα παιδιά επειδή είναι αυθόρμητα, δεν μπορούν εύκολα να κρύψουν το άγχος τους, ειδικά αν η μητέρα τους βρίσκεται πολύ κοντά τους. Θα δεις λοιπόν πως η γλώσσα του σώματός τους μιλάει από μόνη της. Το παιδί αλλάζει συμπεριφορά και αυτό φαίνεται. Ανάλογα με το θέμα που το απασχολεί, αντιδρά και διαφορετικά. Για παράδειγμα, αν συμβαίνει κάτι στο σχολείο του δεν θα θέλει να πηγαίνει εκεί, ενώ τα Σαββατοκύριακα θα είναι αρκετά πιο ήρεμο. Συνήθως το αντιμετωπίζεις χωρίς πίεση και άγχος και προσπαθείς να το πλησιάσεις με απόλυτη ψυχραιμία. Αν καταφέρεις να εκμαιεύσεις την αιτία του άγχους του, προσπαθείς με την εμπειρία σου, να το βοηθήσεις, αλλιώς μπορείς να απευθυνθείς και σε κάποιον ειδικό, όπως έναν παιδοψυχολόγο.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές για να ενθαρρύνω την αυτονομία του παιδιού μου στις καθημερινές του δραστηριότητες; Πήγε προνήπιο φέτος, και ξαφνικά πρέπει να τα κάνει όλα μόνο του στο σχολείο

Αγαπητή φίλη, καταρχάς πρέπει να επικοινωνήσεις με το σχολείο, ώστε να σου πουν τι ακριβώς προσδοκάμε από ένα νήπιο και επομένως πως μπορείς να το βοηθήσεις. Δηλαδή θα πρέπει να μάθεις την μέθοδο διδασκαλίας τους. Αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος το παιδί σου να παίρνει δίπλα μηνύματα και να μπερδεύεται αν εσύ ανακατεύεσαι με εσφαλμένο τρόπο. Γενικά η βοήθεια στο σπίτι πρέπει να είναι πολύ ελάφια ώστε να μην το πιέζεις και φέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Ερώτηση: Ποιες αλλαγές στη διατροφή θα μπορούσαν να επηρεάσουν  την προσοχή του παιδιού μου;

Αγαπητή φίλη, υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή για κάθε ηλικία του παιδιού, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του που αλλάζουν καθώς μεγαλώνει. Πολλές φορές η «σωστή» διατροφή δεν αρέσει στο παιδί. Είναι σημαντικό από πολύ νωρίς να βάζουμε το παιδί να συμμετέχει στην διαδικασία προετοιμασίας των γευμάτων – από την αγορά της πρώτης ύλης στο super market μέχρι το μαγείρεμα και το σερβίρισμα στο πιάτο. Έχει αποδειχθεί πως αυτή η πρακτική προάγει την επιθυμία των παιδιών να τρώνε πιο σωστά, πιο ισορροπημένα.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ