Καρκίνος του θυρεοειδούς: Το σύμπτωμα της σοβαρής νόσου που οι περισσότεροι αγνοούν, σύμφωνα με γιατρό

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένα σχετικά σπάνιο είδος καρκίνου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται τα σημάδια και τα συμπτώματα της νόσου, καθώς η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας.

Καρκίνος του θυρεοειδούς: Ο “σιωπηλός δολοφόνος” που συνήθως εντοπίζεται αργά

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς, ο οποίος προκαλεί περίπου 410 θανάτους ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά εάν εντοπιστεί έγκαιρα.

Η νόσος προέρχεται από τον θυρεοειδή αδένα, που βρίσκεται στο μπροστινό κάτω μέρος του λαιμού και είναι υπεύθυνος:

  • για την παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν τον καρδιακό παλμό,
  • τη θερμοκρασία του σώματος και
  • τον μεταβολισμό (τη διαδικασία μετατροπής της τροφής σε ενέργεια).

Γιατί είναι επικίνδυνος;

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του αδένα, επηρεάζοντας ζωτικές λειτουργίες όπως ο καρδιακός παλμός, η θερμοκρασία του σώματος και ο μεταβολισμός.

Συχνά χαρακτηρίζεται ως “σιωπηλός δολοφόνος” καθώς οι ασθενείς χρειάζονται κατά μέσο όρο 4,5 χρόνια για να λάβουν διάγνωση, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Aberdeen. Τα συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς συχνά παραβλέπονται, καθώς μπορεί να μοιάζουν με εκείνα άλλων, πιο κοινών παθήσεων.

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; 

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του θυρεοειδούς σε σύγκριση με τους άνδρες. Σύμφωνα με το Cancer Research UK, 1 στις 170 γυναίκες και 1 στους 332 άνδρες ενδέχεται να αναπτύξουν αυτή τη νόσο.

Τα κύρια συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) έχει επισημάνει τα κύρια συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς που πρέπει να προσέξετε, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Ένα εξόγκωμα στο κάτω μέρος του λαιμού σας – το εξόγκωμα συνήθως είναι σκληρό, μεγαλώνει αργά και δεν είναι επώδυνο.
  • Βραχνή φωνή.
  • Πονόλαιμος.
  • Δυσκολία στην κατάποση ή την αναπνοή.
  • Πόνος στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας ή αίσθηση σαν κάτι να πιέζει το λαιμό σας.

Ένα σύμπτωμα της νόσου που οι περισσότεροι αγνοούν

Ο οργανισμός υγείας έχει επίσης επισημάνει άλλα “λιγότερο γνωστά” προειδοποιητικά σημάδια της νόσου, όπως μαλακότερα κόπρανα ή διάρροια. Οι συχνές χαλαρές κινήσεις του εντέρου θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη ενός σπάνιου τύπου καρκίνου του θυρεοειδούς, γνωστού ως μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 5 έως 10% των περιπτώσεων.

Η Dr. Sara Mesilhy, γαστροεντερολόγος στο Royal College of Physicians, δήλωσε: «Η διάρροια θεωρείται έμμεσο σύμπτωμα καθώς δεν αποτελεί συνήθως το καθοριστικό σύμπτωμα του καρκίνου του θυρεοειδούς. Αντίθετα μπορεί να αποτελεί έμμεση συνέπεια της νόσου, αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι πλήρως κατανοητός, αλλά παίζουν ρόλο ορισμένοι παράγοντες».

Πρόσθεσε ότι η ορμονική ανισορροπία που προκαλείται από τους καρκίνους του θυρεοειδούς διαταράσσει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς του σώματος, ιδίως αυτούς που επηρεάζουν το γαστρεντερικό σύστημα, οδηγώντας σε αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας. «Η διάρροια μπορεί να είναι πιο εμφανής σε ορισμένους τύπους καρκίνου του θυρεοειδούς παρά σε άλλους, όπως στο μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς που είναι ένας νευροενδοκρινικός όγκος που προέρχεται από τα παραθυλακιώδη κύτταρα ή τα κύτταρα C του θυρεοειδούς αδένα. Αυτός ο όγκος χαρακτηρίζεται από την έκκριση καλσιτονίνης, η οποία προκαλεί διάρροια», εξήγησε η γιατρός.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η διαταραχή των κανονικών διεργασιών πέψης, η οποία μπορεί να συμβεί όταν ο καρκίνος προχωρά και επηρεάζει τις γειτονικές δομές, ενδεχομένως οδηγώντας σε διάρροια. Η Dr. Mesilhy εξήγησε: «Η διάρροια μπορεί επίσης να προκύψει από επιπλοκές της θεραπείας του καρκίνου του θυρεοειδούς, όπως η χειρουργική επέμβαση ή η ακτινοθεραπεία. Αυτές οι θεραπείες μπορούν μερικές φορές να επηρεάσουν το πεπτικό σύστημα, προκαλώντας προσωρινά ή μακροχρόνια γαστρεντερικά προβλήματα».

«Η διάγνωση του καρκίνου μπορεί να είναι συναισθηματικά και ψυχολογικά εξουθενωτική. Το στρες και το άγχος μπορούν να επηρεάσουν το πεπτικό σύστημα και να οδηγήσουν σε μια τέτοια συμπτώματα. Ενώ αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην προκαλούνται από καρκίνο του θυρεοειδούς, είναι σημαντικό να εξεταστούν από γιατρό, ακόμη και αν αισθάνεστε καλά».

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Η Cancer Research UK συμβουλεύει: «Όσο νωρίτερα εντοπιστεί ένας καρκίνος, τόσο πιο εύκολη είναι η θεραπεία του και τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιτυχίας της θεραπείας». Η Dr. Mesilhy συμφώνησε με αυτό, λέγοντας: «Εάν υποψιάζεστε καρκίνο του θυρεοειδούς ή αντιμετωπίζετε επίμονη διάρροια μαζί με άλλα ανησυχητικά συμπτώματα, θα σας συνιστούσα να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για μια λεπτομερή αξιολόγηση και σωστή διάγνωση. Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την πρόγνωση και τα αποτελέσματα για τα άτομα με καρκίνο του θυρεοειδούς».

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό

Το NHS αναφέρει ότι πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν:

  • Έχετε ένα εξόγκωμα στο λαιμό σας – είτε έναν νέο όγκο είτε έναν υπάρχοντα όγκο που μεγαλώνει
  • Έχετε βραχνή φωνή, πονόλαιμο ή βήχα για περισσότερες από 3 εβδομάδες
  • Έχετε πόνο στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας ή μια αίσθηση σαν κάτι να πιέζει το λαιμό σας

Εάν δυσκολεύεστε να καταπιείτε ή να αναπνεύσετε, ζητήστε επειγόντως ραντεβού με γιατρό.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ