Αρτηριακή πίεση: Με υπέρταση 1 στα 7 παιδιά – Ποια κινδυνεύουν περισσότερο

Νέα έρευνα από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) αποκαλύπτει ανησυχητικά στοιχεία για την υγεία των παιδιών στις ΗΠΑ. Κατά μέσο όρο 1 στα 7 παιδιά, δηλαδή το 14%, είτε έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση είτε είναι σε κίνδυνο να την αναπτύξουν στο άμεσο μέλλον. 

Η έρευνα, που παρουσίασε η επιδημιολόγος Δρ. Ahlia Sekkarie από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ανέλυσε τα δεδομένα αρτηριακής πίεσης και Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) 2.600 παιδιών και εφήβων ηλικίας 8 έως 19 ετών ενώ βασίστηκε σε στοιχεία από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής από το 2017 έως το 2020. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 8,7% των παιδιών έχει αυξημένη πίεση και το 5,4% πάσχει από υπέρταση.

Όπως διαπιστώθηκε η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Η σύνδεση της αύξησης της αρτηριακής πίεσης με την ηλικία και το φύλο

Τα αγόρια παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης σε σχέση με τα κορίτσια, ενώ αυξανόταν με την ηλικία. Η υπέρταση ήταν πιο συχνή στα παιδιά με σοβαρή παχυσαρκία, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών προβλημάτων.

 Η σημασία της πρόληψης στην παιδική ηλικία

Η Δρ. Sekkarie επισημαίνει ότι η υπέρταση στην παιδική ηλικία είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια στην ενήλικη ζωή. Είναι κρίσιμο να παρακολουθείται η πίεση του αίματος (σ.σ. αρτηριακή πίεση) από τη νεαρή ηλικία, καθώς οι συνήθειες που αποκτώνται στην συγκεκριμένη περίοδο επηρεάζουν τη μελλοντική υγεία στην ενήλικη ζωή.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν υπέρταση. Όπως είναι κατανοητό η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης συμβάλλουν στην εμφάνιση της υπέρτασης, ενώ η παχυσαρκία θεωρείται μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Πρόληψη και διατροφή

Να υπογραμμισθεί ότι η υπέρταση μπορεί να προληφθεί ή να είναι διαχειρίσιμη μέσω της διατήρησης ενός υγιούς βάρους και μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά. Παράλληλα, η μείωση της πρόσληψης νατρίου, η αποφυγή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς και η συστηματική σωματική δραστηριότητα είναι σημαντικοί παράγοντες για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Ο Δρ. Bradley Serwer, καρδιολόγος που δεν συμμετείχε στην έρευνα, τόνισε ότι η έγκαιρη παρακολούθηση της πίεσης του αίματος είναι απαραίτητη, και ότι η πρώτη γραμμή θεραπείας για τα παιδιά με αυξημένη πίεση είναι η αλλαγή στη διατροφή, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού.

Ανάλυση άλλων ερευνών για την υπέρταση

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η παγκόσμια αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας έχει συνδεθεί με την άνοδο της υπέρτασης στα παιδιά. Η παχυσαρκία επηρεάζει σημαντικά την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και είναι γνωστό ότι οδηγεί σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικά και καρδιακές παθήσεις.

Εν κατακλείδι θα λέγαμε πως οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν τη διατροφή των παιδιών τους, να τα προτρέπουν να είναι σωματικά δραστήρια και να αποφεύγουν ανθυγιεινές συνήθειες.

Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών από την παιδική ηλικία είναι καθοριστική για την προστασία της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος στην ενήλικη ζωή.

Πηγή: oloygeia.gr

Φραγμένες αρτηρίες: 5 κοινές τροφές που τις προκαλούν και οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ