Ύπνος: Αυτός είναι ο λόγος που ξυπνάτε συχνά στις 3 τα ξημερώματα, σύμφωνα με ειδικό

Εάν ξυπνάτε συνεχώς κατά τη διάρκεια της νύχτας, περίπου την ίδια ώρα, υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που συμβαίνει αυτό. Ίσως να είναι πάντα κατά τις 3 ή 4 τα ξημερώματα, ένα διάστημα που πολλοί χαρακτηρίζουν «ώρα των μαγισσών». Ωστόσο, ο ένοχος για τις διαταραχές στον ύπνο μπορεί να είναι κάτι πολύ πιο απλό και όχι κάποια απόκοσμη δύναμη.

Ο λόγος που ξυπνάτε συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με ειδικό

Ο ειδικός στον ύπνο και Διευθύνων Σύμβουλος της MattressNextDay, Martin Seeley, αποκάλυψε τι είναι αυτό που προκαλεί τις επαναλαμβανόμενες νυχτερινές αφυπνίσεις και πώς μπορείτε να τις σταματήσετε. Το διάστημα μεταξύ 3-4 π.μ., συνδέεται παραδοσιακά με υπερφυσικά φαινόμενα.

Αλλά στην πραγματικότητα, η αφύπνιση στις 3 τα ξημερώματα είναι πιο πιθανό να συνδέεται με τη φυσική άνοδο και πτώση των κύκλων ύπνου σας και τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός σας αντιδρά σε ορισμένα σήματα.

Ο ύπνος μας χωρίζεται σε κύκλους περίπου 90 λεπτών και περιλαμβάνει τον ελαφρύ ύπνο, τον βαθύ ύπνο και του ύπνο REM (Rapid Eye Movement), την φάση που συνδέεται με τα όνειρα και την εδραίωση της μνήμης. Κατά τη διάρκεια ενός τυπικού νυχτερινού ύπνου, βιώνετε 4 έως 5 από αυτούς τους κύκλους.

Οι μεταβάσεις μεταξύ αυτών των φάσεων είναι φυσικά σημεία για να ξυπνάτε. Όμως, αν έχετε παρατηρήσει ότι είστε σταθερά ξύπνιοι σε μια συγκεκριμένη ώρα, ιδιαίτερα κατά τις 3-4 π.μ., η ρουτίνα πριν τον ύπνο σας μπορεί να είναι ο λόγος.

Ο έλεγχος του τηλεφώνου σας ή η επίσκεψη στην τουαλέτα όταν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να διαταράξει τη ρουτίνα του ύπνου σας, μια συνήθεια που πρέπει να προσπαθήσετε να σταματήσετε τώρα. Εάν έχετε συνηθίσει να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, αυτό μπορεί να οδηγήσει το σώμα σας να σας ξυπνήσει προληπτικά σε συγκεκριμένες ώρες, ακόμη και πριν από το ξυπνητήρι σας.

Είναι σαν ο εγκέφαλός σας να δημιουργεί ένα μοτίβο, όπως να κοιμάστε στις 22:00 μ.μ. και να ξυπνάτε στις 3.30 π.μ. Μόλις αυτό το μοτίβο αναγνωριστεί από τον εγκέφαλό σας, μπορεί να συνεχίσει να το ακολουθεί, ακόμα κι αν δεν θέλετε να ξυπνάτε τα ξημερώματα.

Τι να κάνετε για να αποφύγετε τις συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

Για να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες αφυπνίσεις τα ξημερώματα, μην ξαπλώνετε στο κρεβάτι για περισσότερο από 20 λεπτά εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε. Οι ειδικοί εξηγούν ότι το να παραμένετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι ενώ δεν μπορείτε να κοιμηθείτε μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να αρχίσετε να συνδέετε το κρεβάτι σας με το άγχος εάν έχετε τακτικά προβλήματα στον ύπνο.

Αντίθετα, οι ειδικοί συνιστούν να σηκωθείτε, να περπατήσετε ή να αλλάξετε δωμάτιο και να ασχοληθείτε με μια χαλαρωτική δραστηριότητα, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου. Ωστόσο, καλό είναι να απομακρυνθείτε από το τηλέφωνό σας, καθώς μπορεί να σας κάνει να νιώσετε σε εγρήγορση.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ