Προσθέστε αυτή τη ρουτίνα 5 λεπτών στην καθημερινότητά σας για περισσότερη ενέργεια και ποιοτικό ύπνο

Οι ειδικοί λένε ότι αυτές οι ελάχιστες κινήσεις μπορούν να βελτιώσουν δραματικά την γενική σας υγεία, σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι σφιγμένοι μύες κάνουν την καθημερινότητα πιο δύσκολη και οι καθιστικές εργασίες επιδεινώνουν τις προκλήσεις. Αν και αναπόφευκτα χάνουμε την ευλυγισία μας καθώς μεγαλώνουμε, μπορούμε να κάνουμε ορισμένες κινήσεις για να επιβραδύνουμε τη διαδικασία.

Η συνήθεια 5 λεπτών που μπορεί να βελτιώσει την γενική σας υγεία

Η Chair yoga (yoga καρέκλας) στοχεύει να προσθέσει ευλυγισία στο σώμα από την καθιστή θέση. Ενώ οι περισσότεροι υποθέτουν ότι δεν μπορείτε να κάνετε μια καλή προπόνηση καθιστοί, οι ειδικοί λένε το αντίθετο.

Η Stacie Dooreck, μια πιστοποιημένη καθηγήτρια yoga με έδρα το Larkspur της Καλιφόρνια, έχει διδάξει yoga καρέκλας σε εταιρείες σε όλη την περιοχή του Bay Area. «Είναι ασφαλές για όλες τις ηλικίες και μπορεί να είναι πολύ ήπιο», δήλωσε στο CNN. «Βοηθά επίσης στην ευλυγισία και τη στάση του σώματος – οι άνθρωποι είναι συνήθως σκυφτοί στα γραφεία τους – και καταπολεμά τους επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς από καταπόνηση, όπως το σύνδρομο καρπιαίου».

Τα θεραπευτικά οφέλη της yoga είναι καλά τεκμηριωμένα

Η πρακτική αυτή συνδέεται με βελτιωμένο ύπνο, μειωμένη αρτηριακή πίεση και λιγότερο χρόνιο πόνο.

Όσον αφορά το “om” στο γραφείο, μια μελέτη του 2012 από το Journal of Occupational Health Psychology διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν σε προγράμματα yoga και mindfulness στην εργασία ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο αγχωμένοι κατά τη διάρκεια των 9-5 ωρών τους μέχρι το τέλος της μελέτης από αυτούς που δεν συμμετείχαν στα προγράμματα. Επιπλέον έρευνα έχει δείξει ότι η πρακτική mindfulness στο χώρο εργασίας μέσω της yoga και άλλων τεχνικών μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μέσο προστασίας έναντι του άγχους, του στρες και του burnout.

Η yoga, είτε σε καρέκλα είτε σε χαλί, έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί τόσο το μυαλό όσο και το σώμα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alternative and Complementary Medicine διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε μαθήματα yoga και αναπνοής δύο φορές την εβδομάδα ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και αύξηση της παραγωγικότητας. Ενώ η yoga σε καρέκλα έχει γίνει αρκετά δημοφιλής για όλες τις ηλικίες, μπορεί παράλληλα να είναι το κλειδί για την ευημερία στα γηρατειά.

Πώς να ξεκινήσετε τη γιόγκα με καρέκλα

Η Dooreck διαβεβαιώνει ότι τα οφέλη της chair yoga μπορούν να αισθητά σε μόλις πέντε λεπτά την ημέρα. «Πέντε λεπτά yoga σε καρέκλα την ημέρα είναι καλύτερα από το να το κάνετε μία φορά την εβδομάδα για μία ώρα. Θέλετε να δημιουργήσετε μια συνήθεια. Μετά από πέντε λεπτά, οι άνθρωποι θέλουν να επαναλάβουν την άσκηση γιατί αισθάνονται καλύτερα». Συνιστά στους αρχάριους να ασκούνται, φροντίζοντας να παίρνουν βαθιές ανάσες από τη μύτη καθώς περνούν από αυτές.

Προθέρμανση

Ξεκινήστε την πρακτική σας ζεσταίνοντας τις αρθρώσεις σας. Καθίστε στο άκρο της καρέκλας σας και κάντε κύκλους με τα χέρια και τα πόδια σας. «Αυτή η κίνηση μπορεί να αποτρέψει προβλήματα όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα στους καρπούς σας, καθώς και να καταπολεμήσει την κόπωση στα πόδια», εξηγεί η Dooreck.

Στάση γάτας-αγελάδας

Η στάση γάτας-αγελάδας μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε καθιστή θέση. Καθίστε όρθιοι, εισπνεύστε καθώς σηκώνετε το πηγούνι σας και σπρώξτε το στήθος σας προς τα εμπρός, επεκτείνοντας το στήθος σας. Όταν εκπνέετε, μιμηθείτε μια γάτα στρογγυλεύοντας τη σπονδυλική σας στήλη, μια κίνηση που τεντώνει το πάνω μέρος της πλάτης.

Πλαϊνές κάμψεις

Βάλτε το αριστερό σας χέρι στον αέρα, γείρετε προς τα δεξιά και μετά αλλάξτε πλευρά.

Στροφές

Στρίψτε το σώμα σας προς τη μία πλευρά, κρατήστε τη στάση για τρεις έως πέντε αναπνοές και μετά αλλάξτε.

Κάμψη προς τα εμπρός

Για να καταπολεμήσετε την ένταση των ώμων, τοποθετήστε και τα δύο πόδια στο πάτωμα, συμπλέξτε τα δάχτυλά σας, σηκώστε τα χέρια σας στον αέρα και διπλώστε προς τα εμπρός μέχρι το στήθος σας να είναι στα γόνατά σας και τα χέρια σας να βόσκουν το πάτωμα.

Καθιστή στάση

Τερματίστε την πρακτική της yoga σε καρέκλα με μια στιγμή ενσυνειδητότητας. Με τα πόδια σας στο πάτωμα και τα χέρια σας να ακουμπάνε στους μηρούς σας, κάντε μερικές βαθιές, αργές αναπνοές. Ευχαριστήστε το σώμα σας και προσπαθήστε να καθαρίσετε το μυαλό σας πριν επιστρέψετε στην εργασία.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ