«Έχασα 50 κιλά σε 15 μήνες χάρη σε μια καινοτόμο θεραπεία» – Τα οφέλη και οι παρενέργειες, σύμφωνα με ειδικούς

Μια γυναίκα από τη Βόρεια Καρολίνα αναφέρει ότι έχασε 50 κιλά σε 15 μήνες μετά από μια πειραματική διαδικασία θέρμανσης για τη μείωση των κρίσεων πείνας της. Πρόκειται για έναν νέο τρόπο που μπορεί να βοηθήσει στην καύση θερμίδων και στην απώλεια βάρους.

Τον Φεβρουάριο του 2023, η 34χρονη Mary Morgan Mills υποβλήθηκε σε αφαίρεση του βλεννογόνου του γαστρικού πυθμένα στο πλαίσιο μιας μελέτης σε 10 γυναίκες. Ένας γιατρός εισήγαγε έναν σωλήνα στο λαιμό της για να κάψει τον ιστό του στομάχου που παράγει τη γκρελίνη, μια ορμόνη που συνδέεται με την αύξηση της όρεξης, την πρόσληψη θερμίδων και την αύξηση βάρους.

Όταν το στομάχι σας είναι άδειο, απελευθερώνει γκρελίνη για να ενημερώσει τον εγκέφαλό σας ότι είναι ώρα να φάτε. Οι ερευνητές έχουν υποθέσει ότι τα άτομα με υπερβολικό βάρος μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις της γκρελίνης. «Αυτό που διαπιστώσαμε, κατά τους μήνες μετά αυτή τη διαδικασία, ήταν ότι, πράγματι, η γκρελίνη περιορίστηκε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Dan Maselli, εξειδικευμένος στην ενδοσκοπική βαριατρική και αναπληρωτής διευθυντής έρευνας για το True You Weight Loss. «Παρατηρήσαμε μια μείωση 45% αυτής της ορμόνης της πείνας που κυκλοφορεί στο αίμα εντός 6 μηνών από τη διαδικασία», συνέχισε ο Maselli. «Όσον αφορά τη χωρητικότητα του στομάχου, είδαμε μια μείωση 42% στην ποσότητα τροφής που χρειαζόταν για να νιώσουμε χορτάτοι».

Ενδοσκοπική μέθοδος για την απώλεια βάρους: Αποτελέσματα και παρενέργειες

Μια νέα ενδοσκοπική μέθοδος έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 7,7% του σωματικού τους βάρους σε 6 μήνες. Ο Dr. Maselli και η ομάδα του παρουσίασαν τα ευρήματά τους τον περασμένο μήνα στην Ουάσιγκτον στο ετήσιο συνέδριο Digestive Disease Week.

Ο γιατρός ανέφερε ότι η εξωτερική διαδικασία, η οποία διαρκεί λιγότερο από μία ώρα, προκάλεσε ήπιες παρενέργειες, όπως κράμπες στο στομάχι, δυσφορία και ναυτία. Η Mills, μια από τις συμμετέχουσες, δήλωσε ότι αντιμετώπισε στομαχικές διαταραχές για μερικές ημέρες, αλλά τις αντιμετώπισε με παγωτά, πρωτεϊνικά σέικ και “πολύ ζωμό οστών”.

Η Mills, που κάποτε έφτασε τα 136 κιλά, προσπαθούσε για χρόνια να χάσει βάρος. Είπε ότι η λήψη σεμαγλουτίδης – το ενεργό συστατικό σε φάρμακα όπως το Ozempic και το Wegovy – της προκαλούσε συνεχώς ναυτία. Έχασε 23 έως 27 κιλά τους πρώτους 6 μήνες μετά τη θεραπεία και τώρα έχει χάσει 50 κιλά. «Με την μειωμένη όρεξη, ήμουν σε θέση να παίρνω καλύτερες αποφάσεις για τον εαυτό μου και όχι τόσο παρορμητικά», εξήγησε η Mills. «Με έκανε να νιώθω λίγο πιο ελεγχόμενη και όχι σαν να είμαι στο έλεος της συνεχούς πείνας».

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι αυτή η “ανατρεπτική” προσέγγιση θα μπορούσε να αποτελέσει μια αυτόνομη θεραπεία για την παχυσαρκία ή να χρησιμοποιηθεί ως μέρος της μετάβασης από τα ενέσιμα φάρμακα απώλειας βάρους. Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται να διερευνήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της διαδικασίας και να τη δοκιμάσουν σε περισσότερους ανθρώπους. Ο χειρουργός της Cleveland Clinic, Matthew Kroh, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, χαρακτήρισε τη θεραπεία ως “σχετικά απλή”.

Ο Kroh σημείωσε ότι οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε χειρουργική απώλειας βάρους μπορεί να παραμείνουν στο νοσοκομείο για ημέρες και σε ανάρρωση για εβδομάδες. Η αφαίρεση του βλεννογόνου του γαστρικού πυθμένα πραγματοποιείται σε ένα ιατρείο. «Υπάρχει δυναμικό», δήλωσε ο Kroh στο Science News τον περασμένο μήνα για την πειραματική διαδικασία, «αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ