«Έχασα 32 κιλά και κατάφερα να διατηρήσω σταθερό το βάρος μου» – Γυναίκα αποκαλύπτει τα 10 μαθήματα που πήρε κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της

Η Emily Abbate, δημοσιογράφος που ασχολείται με την υγιεινή διατροφή, μοιράζεται τα 10 μαθήματα που έμαθε μετά την απώλεια βάρους. «Έχω διατηρήσει σταθερό το βάρος μου, μετά την απώλεια 32 κιλών, για περισσότερο από μία δεκαετία. Ακολουθούν 10 βασικά μαθήματα που έμαθα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

«Από μικρή, μεγαλώνοντας στα προάστια του Κονέκτικατ, ο αριθμός στη ζυγαριά ανέβαινε και κατέβαινε ανάλογα με τη σχέση μου με τον αθλητισμό. Στα 14 μου ήμουν αστέρας του ποδοσφαίρου, έτρεχα γύρους πάνω-κάτω στο γήπεδο και ένιωθα υπέροχα. Στα 17 μου, δεν κατάφερα να μπω στην ομάδα βόλεϊ γιατί δεν μπορούσα να τρέξω ένα μίλι κάτω από 10 λεπτά και τα ενδιαφέροντά μου έγιναν πολύ λιγότερο.

Όταν ασχολήθηκα με τις τέχνες και μια τοπική ομάδα νέων, άρχισα να παίρνω βάρος. Παρά το γεγονός ότι ενθουσιαζόμουν με τις εξωσχολικές δραστηριότητές μου, άρχισα να νιώθω ανασφαλής και άβολα με το σώμα μου. Αυτό συνεχίστηκε στο κολέγιο και όπως πολλοί, πήρα τα περίφημα φοιτητικά κιλά ή ίσως τα φοιτητικά 15 κιλά θα ήταν πιο ακριβής περιγραφή.

Την άνοιξη του 2007, καθώς διάβαζα για τις εξετάσεις όταν αποφάσισα να πατήσω σε μια ζυγαριά. Ο αριθμός που είδα μου έκοψε την ανάσα. Αναγκάστηκα να αντιμετωπίσω μια σκληρή πραγματικότητα: έπρεπε να αλλάξω. Αν και πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να βρουν την υγεία σε διαφορετικά μεγέθη, εγώ σίγουρα δεν ήμουν υγιής ή, το πιο σημαντικό, δεν ήμουν ευτυχισμένη. Γνώριζα ότι το να κάνω αλλαγές δεν θα ήταν εύκολο, αλλά παρ’ όλα αυτά ήμουν έτοιμη να ξεκινήσω.

Τα επόμενα τρία χρόνια, έχασα 32 κιλά κάνοντας πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και μαθαίνοντας να αγαπώ το τρέξιμο. Σήμερα, η κίνηση είναι το φάρμακό μου, που μου επιτρέπει να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά. Ως εννέα φορές μαραθωνοδρόμος, πιστοποιημένος personal trainer και προπονητής τρεξίματος, καθώς και coach ευεξίας με το δικό μου podcast, έχω μάθει μια σειρά από μαθήματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου που με ενδυναμώνουν να προσφέρω στους άλλους και να τους βοηθήσω να καθορίσουν τι σημαίνει ευεξία για αυτούς. Ακολουθούν αυτά που έμαθα κατά τη διάρκεια της προσωπικής μου μεταμόρφωσης».

Τα 10 μαθήματα που πήρε η Emily από το ταξίδι της για την απώλεια βάρους

  • Αποδεχτείτε τον εαυτό σας έτσι όπως είναι και ξεκινήστε την προσπάθειά σας
  • Μην αποκλείετε τίποτα εντελώς από την διατροφή σας
  • Μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε επιθυμείτε
  • Οι επιλογές σας για άσκηση είναι ατελείωτες
  • Επενδύστε στη δική σας προσωπική ευεξία
  • Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για τις μικρές νίκες
  • Κανείς δεν είναι τέλειος
  • Το νερό είναι πραγματικός «σύμμαχός» σας
  • Η ψυχική μεταμόρφωση είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική
  • Εάν επιθυμείτε μια μόνιμη αλλαγή, αφορά τον τρόπο ζωής σας

Αποδεχτείτε τον εαυτό σας έτσι όπως είναι και ξεκινήστε την προσπάθειά σας

«Ειδικά στην εποχή των social media, είναι εύκολο να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Το ταξίδι σας είναι μόνο δικό σας. Αντί να νιώθετε ότι δεν είστε αρκετά καλοί με βάση αυτό που βλέπετε να κάνουν οι άλλοι, επικεντρωθείτε στο σημείο όπου βρίσκεστε και προχωρήστε από εκεί. Αυτό είναι σημαντικό σε όλες τις πτυχές της ευεξίας, είτε δοκιμάζετε μια νέα ρουτίνα ενδυνάμωσης είτε αλλάζετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Δείξτε στον εαυτό σας λίγη συμπόνια και τα υπόλοιπα θα γίνουν».

Μην αποκλείετε τίποτα εντελώς από την διατροφή σας

«Πολλές δημοφιλείς δίαιτες διαφημίζουν τον αποκλεισμό διαφόρων πραγμάτων από τη διατροφή – τουλάχιστον σε μικρές μερίδες – όπως οι σύνθετοι υδατάνθρακες ή η ζάχαρη. Όταν αφαιρούμε πράγματα από τη διατροφή μας, είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα τα λαχταράμε περισσότερο. Από την εμπειρία μου ξέρω ότι θα έτρωγα με μανία το ίδιο πράγμα που έλεγα στον εαυτό μου ότι δεν μπορούσα να έχω και υπάρχουν έρευνες που το υποστηρίζουν, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2023 στο Frontiers in Psychology.

Αντί να αφαιρέσετε πράγματα από τη ζωή σας, η εξάσκηση στον έλεγχο των μερίδων μαζί με την προσοχή στα σημάδια πείνας και πληρότητας του σώματός σας είναι πολύ ασφαλέστερες εναλλακτικές επιλογές. Είναι μια πρακτική που με βοήθησε πραγματικά στο ταξίδι μου. Για παράδειγμα, αντί να κόψω εντελώς το διάσημο παγωτό με μπανάνα και σοκολάτα των φοιτητικών μου χρόνων, επέτρεπα στον εαυτό μου να απολαμβάνει μια κουταλιά την Παρασκευή. Όταν έφτανε η ώρα να απολαύσω τη σάλτσα της γιαγιάς μου την Κυριακή, φρόντιζα να σερβίρω στον εαυτό μου και μια γερή δόση σαλάτας μαζί με ένα μπολ με ζυμαρικά. Αποδεχόμενη τα φαγητά που με έκαναν χαρούμενη σε ελεγχόμενες ποσότητες, μπόρεσα να απολαύσω τη διαδικασία χωρίς να νιώθω ότι στερούμαι κάτι».

Μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε επιθυμείτε

«Επιθυμούσα πραγματικά να αγαπήσω το τρέξιμο. Αλλά στις πρώτες φάσεις, ένιωθα ότι δεν θα μπορούσα ποτέ, επειδή δεν ήμουν «καλή» σε αυτό. Στην αρχή των προσπαθειών μου για απώλεια βάρους, δούλευα σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση, χωρίς πρόσβαση σε ένα μεγάλο γυμναστήριο. Αυτό με ενθάρρυνε να δοκιμάσω ξανά το τρέξιμο, καθώς ήταν ένας από τους λίγους τρόπους για να γυμναστώ και να ιδρώσω χωρίς εξοπλισμό. Η πρώτη εβδομάδα τρεξίματος ήταν απαίσια. Το έκανα για περίπου 15 λεπτά την ημέρα και έτρεχα την ίδια ακριβώς διαδρομή κάθε φορά. Ωστόσο, μετά από μια εβδομάδα που το άντεξα, έφτασα σιγά-σιγά σε ένα σημείο όπου συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν τόσο κακό όσο το είχα φανταστεί. Με τον καιρό, η απόλαυση μεγάλωσε. Δεν έπρεπε να είμαι η καλύτερη δρομέας. Απλά έπρεπε να είμαι εγώ, τρέχοντας. Αυτή η συνειδητοποίηση με ενέπνευσε να δοκιμάσω και να συνεχίσω με άλλα πράγματα που ένιωθα δύσκολα στο παρελθόν».

Οι επιλογές σας για άσκηση είναι ατελείωτες

«Πέρασα φάσεις κατά τη διάρκεια του τριετούς ταξιδιού μου δοκιμάζοντας μια σειρά από διαφορετικές μορφές άσκησης. Έχω κάνει τα πάντα, από μαθήματα barre και Spin μέχρι cardio και CrossFit. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στη διαδικασία ήταν ότι είχα την ευκαιρία να αλλάζω τη ρουτίνα μου όσο συχνά ήθελα. Δεν υπήρχε λόγος να συνεχίσω κάτι που δεν μου έφερνε χαρά ή δεν με ενέπνεε. Με την ποικιλία στις μεθόδους άσκησής μου, διασκέδασα πολύ περισσότερο και έκανα και μερικούς υπέροχους φίλους. Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2020 στο Translational Behavioral Medicine έχει δείξει ότι η προσθήκη ποικιλίας σε ένα πρόγραμμα άσκησης μπορεί να αυξήσει τη φυσική σας δραστηριότητα».

Επενδύστε στη δική σας προσωπική ευεξία

«Το καλοκαίρι που έτρεχα για 15 λεπτά, ζούσα με λευκές μπλούζες V-neck και βαμβακερά leggings. Με τον καιρό, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι αν ήθελα να αποδώσω καλύτερα και να νιώθω πιο άνετα, έπρεπε να επενδύσω λίγο περισσότερο στη γυμναστική μου γκαρνταρόμπα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές εκεί έξω, με τεχνικό εξοπλισμό σε χαμηλότερες τιμές. Αντί να αγοράζω πακέτα με έξι μπλούζες κάθε μήνα, άρχισα να συλλέγω εξοπλισμό που άντεχε στο πλυντήριο και με έκανε να νιώθω πιο σίγουρη όταν ξεκινούσα την προπόνηση».

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για τις μικρές νίκες

«Όταν ξεκίνησα το ταξίδι απώλειας βάρους μου, δεν έθεσα ως στόχο να χάσω 30 κιλά. Αντίθετα, έθεσα μικρούς στόχους που με βοήθησαν να προχωρήσω στη σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα, ένας στόχος ήταν “Θέλω να πίνω τρία μπουκάλια νερό κάθε μέρα πριν από τις 6 το απόγευμα”. Αν κατάφερνα για δύο εβδομάδες αυτόν τον στόχο, έπαιρνα λίγο χρόνο για να γιορτάσω την θετική πρόοδο, είτε με μια βόλτα στο εμπορικό κέντρο είτε απλά αφιερώνοντας λίγο χρόνο στον εαυτό μου για έναν επιπλέον μεγάλο περίπατο το Σαββατοκύριακο. Όταν το ταξίδι είναι μακρύ, οι μικρές νίκες είναι αυτές που κρατούν το ντεπόζιτο γεμάτο και σας βοηθούν να παραμείνετε παρακινημένοι για περισσότερα».

Κανείς δεν είναι τέλειος

«Πόσες φορές έχετε πει στον εαυτό σας “Εντάξει, σήμερα θα έχω μια καλή μέρα για φαγητό” και μετά από λίγες μπουκιές σοκολάτας, νιώθετε ότι καταστρέψατε την προσπάθειά σας; Όλοι έχουμε περάσει από εκεί. Το θέμα είναι ότι αυτή η νοοτροπία του “όλα ή τίποτα” δεν θα σας κάνει καλό. Να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας και να γνωρίζετε ότι κατά καιρούς τα πράγματα δεν θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Αντί να θυμώσετε και να τα παρατήσετε, να είστε περήφανοι για τον εαυτό σας που δίνετε προτεραιότητα στην ευεξία σας κατ’ αρχάς. Κάθε δευτερόλεπτο, έχετε την ευκαιρία να ξεκινήσετε από το μηδέν».

Το νερό είναι πραγματικός «σύμμαχός» σας

«Ποτέ δεν ήμουν καλή στο να πίνω νερό. Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα η γεύση του και το να βεβαιώνομαι ότι πίνω αρκετό ήταν ένας πραγματικός αγώνας. Ωστόσο, το νερό αποτελεί το 60% του σώματός μας ή περίπου 42 λίτρα μέσα σε ένα άτομο 70 κιλών και είναι απαραίτητο για κάθε κύτταρο. Όταν έβαλα ως προτεραιότητα να γίνω πιο υγιής, άρχισα να καταναλώνω τουλάχιστον έξι ποτήρια την ημέρα. Με αυτό, άρχισα να παρατηρώ μια πραγματική διαφορά. Ένιωθα καλύτερα, το δέρμα μου έδειχνε καλύτερα και είχα καλύτερες επιδόσεις στις τακτικές μου προπονήσεις. Επίσης, άρχισα να αποφεύγω τον ενοχλητικό πονοκέφαλο που πιθανότατα οφείλεται σε προηγούμενη αφυδάτωση».

Η ψυχική μεταμόρφωση είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική

«Ειλικρινά, ακόμα δουλεύω με τον εαυτό μου. Όταν συμβαίνει μια μεγάλη μεταμόρφωση εξωτερικά, είναι σημαντικό να αφιερώσεις χρόνο για να σκεφτείς πραγματικά ποιος είσαι, τι είναι σημαντικό για σένα και ποιος θέλεις να γίνεις στο μέλλον. Ως μια συνεχής εργασία σε εξέλιξη, βρίσκω ότι το τακτικό ημερολόγιο και ο χρόνος για να προβληματίζομαι για τα συναισθήματά μου με βοηθά να παραμένω προσγειωμένη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το κορίτσι που δυσκολευόταν να βρει τζιν που της κάνει στο τοπικό εμπορικό κέντρο. Αλλά ξέρω τώρα ότι δεν είμαι πια η ίδια».

Εάν επιθυμείτε μια μόνιμη αλλαγή, αφορά τον τρόπο ζωής σας

«Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να τονίσω αρκετά. Καμία άσκηση δεν θα σε βοηθήσει ενάντια σε μια ανθυγιεινή διατροφή. Αλλά η διατροφή και η άσκηση δεν είναι τα μόνα πράγματα που επηρεάζουν το βάρος και την υγεία. Ο ύπνος και το στρες επίσης. Το να εξασφαλίσεις ότι κοιμάσαι αρκετά και αντιμετωπίζεις τους στρεσογόνους παράγοντες κάνει την απώλεια βάρους και τη διατήρησή του πιο εύκολη. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στη μόνιμη αλλαγή και στην καλύτερη υγεία για τα επόμενα χρόνια».



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ