«Είμαι 67 και ποτέ δεν ήμουν πιο υγιής – Αυτό είναι το πρωινό που τρώω κάθε μέρα» – Γυναίκα μοιράζεται χρήσιμους κανόνες διατροφής για να είστε σε φόρμα

Η πιστοποιημένη προπονήτρια υγείας, γυμνάστρια και influencer στα social media, Karen Brown μοιράζεται τους κανόνες διατροφής που ακολουθεί για να διατηρείται σε φόρμα. Πολλοί άνθρωποι, ακόμα κι αν γυμνάζονται τακτικά, δεν μπορούν να διατηρηθούν σε φόρμα αν δεν ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή.

Αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο με την ηλικία. Η Julia Zumpano, διαιτολόγος στο Cleveland Clinic’s Centre for Human Nutrition, δήλωσε ότι οι γυναίκες παίρνουν κατά μέσο όρο 700 γραμμάρια μετά τα 50. Επίσης, αναφέρθηκε σε μια μελέτη του 2022 σε περισσότερους από 13.800 ενήλικες που έδειξε ότι οι άνθρωποι είδαν τον αριθμό στη ζυγαριά να ανεβαίνει κατά μέσο όρο 6,6% σε 10 χρόνια. Αλλά η αύξηση βάρους μετά τα 50 (ή τα 60) δεν είναι αναπόφευκτη.

Η 67χρονη Karen Brown, πιστοποιημένη προπονήτρια υγείας και γυμνάστρια που έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ακόλουθους στα social media, μοιράζεται εύκολους τρόπους για να παραμείνει κάποιος σε φόρμα. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν ήταν πιο υγιής. Πώς το καταφέρνει; Η ίδια μοιράζεται τους διατροφικούς κανόνες που ακολουθεί καθώς και το πρωινό που τρώει καθημερινά.

Οι κανόνες διατροφής που ακολουθεί η 67χρονη Karen Brown για να παραμείνει σε φόρμα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τρώτε υγιεινά (όπως ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή ή μια διατροφή με λιγότερα επεξεργασμένα προϊόντα) και η Brown λέει ότι ο προτιμώμενος τρόπος διατροφής της είναι μια διατροφή τύπου Paleo, η οποία είναι παρόμοια με τη παλαιολιθική διατροφή. Αυτή η διατροφή επικεντρώνεται σε ολόκληρα τρόφιμα (όπως λαχανικά, φρούτα, υψηλής ποιότητας ζωικές πρωτεΐνες, έλαια με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ξηρούς καρπούς και σπόρους) ενώ ελαχιστοποιεί τους κόκκους, τη ζάχαρη και τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. «Δίνω προτεραιότητα στα λαχανικά, τις πρωτεΐνες και τα υγιεινά λίπη», λέει η Brown.

Αντί να μετράει θερμίδες, η Brown λέει ότι επικεντρώνεται στο να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της. Αυτό σημαίνει ελαχιστοποίηση των τροφών που βασίζονται στους υδατάνθρακες και, όπως ανέφερε, προτεραιότητα στις πρωτεΐνες και τα υγιεινά λίπη. «Ο μεταβολισμός σας επηρεάζεται από τον αριθμό των αιχμών ινσουλίνης που έχετε σε οποιαδήποτε ημέρα», λέει, προσθέτοντας ότι η διατήρηση χαμηλών επιπέδων σακχάρου και η μη αύξηση της ινσουλίνης είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τη μακροζωία και την καλή γενική υγεία.

Η Brown λέει ότι αισθάνεται καλύτερα όταν δεν τρώει ψωμί και πολλά άλλα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες. «Πιστεύω ότι η κατανάλωση ψωμιού και δημητριακών συμβάλλει σημαντικά στη φλεγμονή και την αύξηση βάρους. Αυτό δείχνει η εμπειρία μου. Όταν σταμάτησα να τρώω ψωμί και άλλα δημητριακά, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης περιορίστηκαν και το λίπος στην κοιλιάς μου σχεδόν εξαφανίστηκε», εξηγεί. Ένας άλλος σημαντικός διατροφικός κανόνας που ακολουθεί είναι να μην τρώει μετά τις 5:30 μ.μ.

Το πρωινό που τρώει κάθε μέρα

Η διατροφή παίζει κομβικό ρόλο στην υγεία και την ευεξία, ειδικά όταν μιλάμε για το ξεκίνημα της ημέρας μας. Τι τρώει για πρωινό η Christine Brown στα 67 της χρόνια;

«Τρώω σχεδόν το ίδιο πράγμα κάθε μέρα για πρωινό. Αποτελείται από 2 αυγά βραστά ελευθέρας βοσκής, ένα smoothie με άγρια μύρτιλλα, έλαιο MCT, σπόρους chia και λιναριού και μια πρωτεΐνη σε σκόνη, βιολογικής προέλευσης, που περιέχει ζυμωμένα χόρτα», αποκαλύπτει η ίδια. Προσθέτει επίσης ότι το smoothie περιλαμβάνει και μια καθημερινή φόρμουλα με πράσινα λαχανικά, φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πρεβιοτικά και προβιοτικά.

Εκτός από τη γεύση, η Brown επιλέγει το συγκεκριμένο πρωινό επειδή της παρέχει αρκετή πρωτεΐνη για να την κρατάει γεμάτη ενέργεια όλο το πρωί. Τα αυγά είναι εξαιρετικά θρεπτικά, πλούσια σε πρωτεΐνες, ακόρεστα λίπη και βιταμίνη D. Οι σπόροι chia, λιναριού και η πρωτεΐνη σε σκόνη επίσης περιέχουν πρωτεΐνη. Εξίσου σημαντικά, τα μύρτιλλα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα οποία ωφελούν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Το έλαιο MCT αποτελεί μια άλλη πηγή υγιεινών λιπαρών.

Ως health coach, η Brown επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο λάθος που βλέπει τους ανθρώπους να κάνουν στο πρωινό είναι η κατανάλωση δημητριακών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. «Αυτός είναι ένας εγγυημένος τρόπος για να μειώσετε την ενέργειά σας, καθώς μόλις βιώσετε την αύξηση της ινσουλίνης, θα μπείτε σε κατάσταση αποθήκευσης λίπους», προειδοποιεί. Η Brown προσθέτει ότι τα smoothies μπορεί επίσης να είναι πλούσια σε ζάχαρη, εάν φτιάχνονται κυρίως με φρούτα και όχι με πράσινα λαχανικά ή άλλα λαχανικά.

Ο συνδυασμός αυγών και πράσινου smoothie εμπλουτισμένο με έλαιο MCT είναι ένα ισορροπημένο πρωινό που λατρεύει η Brown, αλλά σίγουρα δεν είναι ο μόνος υγιεινός τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Το «κλειδί» είναι να δίνετε προτεραιότητα σε ολόκληρα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υγιεινά λίπη και φυτικές ίνες, ενώ ελαχιστοποιείτε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή ζάχαρη, λέει.

Το να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα θρεπτικό πρωινό δίνει το έναυσμα για να κάνετε υγιεινές επιλογές όλη την υπόλοιπη μέρα.

@easyfitnessover50 This one is easy to remember. You can do this. Let’s have fun while we get the circulation going.##fitnesstips##moveeveryday##beginnerworkout##fitnessover50##easyfitness ♬ original sound – Karen Brown



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ