Φωτιά στην Αττική: Δύο εμπειρογνώμονες όρισε η Εισαγγελία για να διερευνήσουν τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς – ΒΙΝΤΕΟ

Δύο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες ορίστηκαν από την Εισαγγελία για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια εκδήλωσης της φωτιάς που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής και εξαπλώθηκε στη συνέχεια σε πολλές περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με τον ALPHA, η εξέλιξη αυτή δείχνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η Πυροσβεστική δυσκολεύεται μέχρι στιγμής να καταλήξει σε κάποιο πόρισμα αναφορικά με το τι προκάλεσε την πυρκαγιά και δεύτερον ότι θέλουν έναν αδιάψευστο παράγοντα που δεν θα αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης και ανακατασκευής του τελικού πορίσματος.

Αυτό που πρόκειται να κάνουν οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες αν όντως η φωτιά ξεκίνησε από πρόβλημα στους μετασχηματιστές, κάτι που είναι ως σενάριο επάνω στο τραπέζι, κι αν κάποια σπίθα από καλώδιο συνέβαλε στην εξάπλωση της φωτιάς μέσω γεωργικών εκτάσεων. Είναι κάτι που η Πυροσβεστική δεν μπορεί να το διαπιστώσει. Αντίθετα, ο εμπειρογνώμων έχει τις ειδικές γνώσεις για καταλήξει σε έναν τέτοιο συμπέρασμα, εφόσον φυσικά αυτό ισχύει.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μιλάμε για ένα «ταξίδι» της σπίθας άνω των 160 μέτρων που υποστηρίζει ο ΔΕΔΔΗΕ ότι βρισκόταν ο μετασχηματιστής από τον οποίον φέρεται να ξεκίνησε η φωτιά. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να γίνει μέσω του φαινομένου της κηλίδωσης, κάτι στο οποίο μόνο οι εμπειρογνώμονες μπορούν να καταλήξουν.

Αντικρουόμενες καταθέσεις

Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική συνεχίζει να παίρνει καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες, με το «σκοτάδι» να παραμένει καθώς αυτές είναι αντικρουόμενες κάτι που κρίνεται φυσιολογικό, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και το οπτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί από κάμερες, το οποίο και θα αναλυθεί καρέ – καρέ. Με τον τρόπο αυτό οι Αρχές αναμένεται να δουν, την ώρα που ξεκινάει η φωτιά, αν υπάρχει κάποια ύποπτη κίνηση στην περιοχή ή αν όντως η φωτιά ξεκίνησε από τον μετασχηματιστή.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ