Ύπνος: Ο γρήγορος τρόπος για την βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου σας έπειτα από μια νύχτα αϋπνίας

Ξυπνήσατε καταβεβλημένοι μετά από μια νύχτα χωρίς ύπνο; Δεν είστε μόνοι. Περισσότεροι από το 20% των Αμερικανών ενηλίκων δηλώνουν ότι «σπάνια ή ποτέ» δεν ξυπνούν ξεκούραστοι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της US News & World Report. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες (43%) στην έρευνα δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν αϋπνία το 2023. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, υπάρχει ένας γρήγορος τρόπος να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

Μόλις 20 λεπτά μέτριας άσκησης, όπως ποδήλατο ή γρήγορο περπάτημα, βελτιώνει τη γνωστική απόδοση, ανεξάρτητα από την ποιότητα του ύπνου, σύμφωνα με νέα μελέτη. «Από προηγούμενες έρευνες γνωρίζουμε ότι η άσκηση βελτιώνει ή διατηρεί τη γνωστική μας απόδοση, ακόμη και όταν τα επίπεδα οξυγόνου μειώνονται», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dr. Joe Costello από το University of Portsmouth του Ηνωμένου Βασιλείου σε δελτίο τύπου. «Αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι βελτιώνει επίσης την γνωστική απόδοση μετά από πλήρη και μερική στέρηση ύπνου», πρόσθεσε ο Costello.

Μελέτη αποκαλύπτει ότι η άσκηση βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, ακόμη και μετά από έλλειψη ύπνου

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physiology and Behaviour, περιελάμβανε δύο πειράματα με 12 συμμετέχοντες το καθένα. Το πρώτο εξέτασε τον αντίκτυπο της μερικής στέρησης ύπνου στη γνωστική απόδοση ενός ατόμου, ενώ το δεύτερο εξέτασε τον αντίκτυπο της ολικής στέρησης ύπνου και της υποξίας (χαμηλά επίπεδα οξυγόνου).

Στο πρώτο πείραμα, οι συμμετέχοντες επιτρεπόταν να κοιμούνται μόνο πέντε ώρες τη νύχτα για τρεις ημέρες. Κάθε πρωί τους δίνονταν επτά νοητικές εργασίες για εκτέλεση σε κατάσταση ηρεμίας και στη συνέχεια ενώ ασκούνταν σε στατικό ποδήλατο.

Στο δεύτερο πείραμα, οι συμμετέχοντες παρέμειναν ξύπνιοι όλη τη νύχτα και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε περιβάλλον χαμηλού οξυγόνου στα εργαστήρια του πανεπιστημίου. Παρά τη μείωση των επιπέδων οξυγόνου, η άσκηση εξακολουθούσε να βελτιώνει τη γνωστική απόδοση.

Και στα δύο πειράματα, όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της γνωστικής απόδοσης μετά από 20 λεπτά ποδηλασίας.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι επιπτώσεις τριών νυχτών μερικής στέρησης ύπνου στις γνωστικές λειτουργίες ήταν ασυνεπείς μεταξύ των συμμετεχόντων, πιθανώς επειδή κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ανθεκτικοί σε ένα μέτριο έλλειμμα ύπνου. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την κατάσταση ύπνου, η άσκηση μέτριας έντασης βελτίωσε την απόδοση σε όλες τις γνωστικές εργασίες.

«Μια πιθανή υπόθεση για τον λόγο που η άσκηση βελτιώνει τη γνωστική απόδοση σχετίζεται με την αύξηση της εγκεφαλικής αιματικής ροής και οξυγόνωσης», δήλωσε ο συν-κύριος συγγραφέας Dr. Thomas Williams της Ερευνητικής Ομάδας Άκρων Περιβαλλόντων του πανεπιστημίου. «Ωστόσο, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ακόμη και όταν η άσκηση πραγματοποιείται σε περιβάλλον με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, οι συμμετέχοντες εξακολουθούσαν να εκτελούν καλύτερα τις γνωστικές εργασίες από ό,τι όταν βρίσκονταν σε κατάσταση ηρεμίας στις ίδιες συνθήκες», δήλωσε ο Williams.

Για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τακτικά προβλήματα ύπνου, άλλοι ειδικοί δίνουν την ακόλουθη συμβουλή: σταματήστε να ανησυχείτε γι’ αυτό. Η Dr. Reena Mehra, διευθύντρια έρευνας διαταραχών ύπνου στην Κλινική Cleveland, δήλωσε ότι η συνειδητή εστίαση στον ύπνο μπορεί να παρεμποδίσει τη διαδικασία. «Λειτουργεί εναντίον του ατόμου», δήλωσε στην Wall Street Journal.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ