Βήτα Καροτίνη: Τα 5 οφέλη για την υγεία, τα μάτια και δέρμα σας

Tα λαχανικά με βήτα Καροτίνη θα πρέπει να βρίσκονται πάντα μέσα στην διατροφή σας. Τα φρούτα που περιέχουν αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό βοηθούν στην διατήρηση της καλής υγείας αλλά και στην καλή λειτουργία των ματιών και του δέρματος.

Η βήτα καροτίνη είναι η πλέον γνωστή από όλα τα καροτενοειδή και βρίσκεται στα πορτοκαλί, κίτρινα, κόκκινα και πράσινα λαχανικά. Τα πιο γνωστά λαχανικά που είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη είναι τα καρότα, οι κολοκύθες, ντομάτες, σπανάκι και μπρόκολο. Μάλιστα σε έρευνα αναφέρεται ότι βοηθάει και στην ενίσχυση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

Παρακάτω θα διαβάσετε τα 5 σημαντικότερα οφέλη που έχει η βήτα καροτίνη για τον οργανισμό.

Τα 5 οφέλη για την υγεία, τα μάτια και δέρμα σας

  • Προστατεύει τα μάτια
  • Αντιοξειδωτική προστασία
  • Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Στήριξη των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου
  • Ενίσχυση της υγείας του δέρματος

Προστατεύει τα μάτια

Η βήτα καροτίνη είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής όρασης. Ο οργανισμός την μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς. Έτσι προστατεύει τα μάτια από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Αντιοξειδωτική προστασία

Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και βοηθάει στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών που υπάρχουν στο σώμα. Έτσι μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και κυρίως όσων ασθενειών σχετίζονται με την καρδιά.

Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Η βήτα καροτίνη συμβάλλει σε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο είναι απαραίτητο για την άμυνα του οργανισμού μας έναντι λοιμώξεων και ασθενειών.

Στήριξη των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain Sciences, οι επιστήμονες μελέτησαν τον ρόλο της βήτα καροτίνης στη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου είτε μόνο της είτε σε συνδυασμό με άλλα διατροφικά συστατικά. Διαπίστωσαν ότι ένας συνδυασμός βήτα καροτίνης με θρεπτικά συστατικά με υψηλότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως οι βιταμίνες C και E και ο ψευδάργυρος είχε θετικό αντίκτυπο στη γνωστική λειτουργία, που αφορά την μάθηση, τη γλώσσα, τη μνήμη και άλλα.

Ενίσχυση της υγείας του δέρματος

Το αντηλιακό είναι απαραίτητο όταν πρόκειται για τη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας. Η βήτα καροτίνη μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από τη φθορά που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία και να μειώσει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος. Μπορεί επίσης να δώσει στο δέρμα σας μια υγιή λάμψη από μέσα προς τα έξω.

Συμπέρασμα

Η βήτα καροτίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε πολλά λαχανικά και φρούτα. Η τακτική κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της όρασης, η προστασία του δέρματος και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων που είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη είναι ένας σημαντικός τρόπος για να διατηρήσετε καλή υγεία.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ