Η Νο1 απλή αλλαγή στη διατροφή που μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο και διαβήτη
Μια απλή αλλαγή στη διατροφή μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο για καρκίνο και διαβήτη, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος, στο ένα τρίτο, θα μπορούσε να προλάβει πάνω από 350.000 περιπτώσεις διαβήτη σε 10 χρόνια, καθώς και να μειώσει σημαντικά τις περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου, στις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια προσομοίωση για να αναλύσουν τον αντίκτυπο του περιορισμού της πρόσληψης τόσο επεξεργασμένου όσο και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος στην υγεία.
Η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος περίπου στο ένα τρίτο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή πάνω από 350.000 περιπτώσεων διαβήτη στις ΗΠΑ μέσα σε μια δεκαετία, σύμφωνα με μια μελέτη. Η μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένου κρέατος από ενήλικες στις ΗΠΑ κατά 30%, το οποίο ισοδυναμεί περίπου με 10 φέτες μπέικον την εβδομάδα, θα οδηγούσε επίσης σε δεκάδες χιλιάδες λιγότερες περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου, λένε οι ερευνητές.
Μια ομάδα από τη Global Academy of Agriculture and Food Systems του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου μαζί με το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Chapel Hill, ανέπτυξε ένα εργαλείο προσομοίωσης για να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στην υγεία από τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος.
Ενώ πολλές μελέτες έχουν εντοπίσει συνδέσεις μεταξύ υψηλών επιπέδων κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και χρόνιων ασθενειών, λίγες έχουν αξιολογήσει τον αντίκτυπο σε διάφορους τομείς της υγείας. Προηγούμενες έρευνες υποδεικνύουν επίσης ότι το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, αλλά τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι περιορισμένα.
Τα αποτελέσματα από την προσομοίωση που έκαναν οι ερευνητές
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια έρευνα υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) για να δημιουργήσουν ένα προσομοιωμένο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ.
Η προσομοίωση αυτή είναι η πρώτη που εκτιμά τις επιπτώσεις του περιορισμού της κατανάλωσης επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος – από 5 έως 100% – σε πολλαπλά αποτελέσματα υγείας στις ΗΠΑ.
Η ομάδα εκτίμησε πώς οι αλλαγές στην κατανάλωση κρέατος επηρεάζουν τον κίνδυνο των ενηλίκων για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο του παχέος εντέρου και θάνατο. Οι επιπτώσεις αξιολογήθηκαν στον γενικό πληθυσμό και χωριστά βάσει ηλικίας, φύλου, οικογενειακού εισοδήματος και εθνικότητας.
Περιορισμός της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος: Το «κλειδί» για την βελτίωση της υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος
Μια μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος κατά 30% θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερες από 350.000 περιπτώσεις διαβήτη, 92.500 περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 53.300 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε μια δεκαετία, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Σύγκριση τύπων κρέατος
Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τις επιπτώσεις του περιορισμού της κατανάλωσης μόνο μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και του περιορισμού της κατανάλωσης τόσο του επεξεργασμένου όσο και του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος.
Ο περιορισμός της κατανάλωσης και των δύο κατά 30% είχε ως αποτέλεσμα 1.073.400 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 382.400 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 84.400 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ο περιορισμός της κατανάλωσης μόνο μη επεξεργασμένου ερυθρού κρέατος κατά 30% (που θα σήμαινε να τρώμε περίπου ένα μπιφτέκι σε ποσότητα μικρότερη από 110 γραμμάρια την εβδομάδα) είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες από 732.000 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη. Οδήγησε επίσης σε 291.500 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 32.200 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.
Το εύρημα ότι προλήφθηκαν περισσότερες περιπτώσεις ασθένειας με τη μείωση του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σε σύγκριση με το επεξεργασμένο κρέας οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είναι υψηλότερη από αυτή του επεξεργασμένου κρέατος, στα 47γρ. την ημέρα έναντι 29γρ. την ημέρα, αντίστοιχα.
Δεδομένου ότι είναι γνωστά λιγότερα για την επίδραση της κατανάλωσης μη επεξεργασμένου ερυθρού κρέατος στον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, η ομάδα λέει ότι αυτές οι εκτιμήσεις πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Η καθηγήτρια Lindsay Jaacks, προσωπική καθηγήτρια παγκόσμιας υγείας και διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και μία από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος έχει συστηθεί από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή ή IPCC. Η έρευνά μας διαπιστώνει ότι αυτές οι αλλαγές στη διατροφή θα μπορούσαν επίσης να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, οπότε αυτό είναι μια σαφής νίκη για τους ανθρώπους και τον πλανήτη».