Ύπνος: Η κοινή νυχτερινή συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Η αποφυγή αυτής της συνήθειας μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με τη διατροφή και την άσκηση όταν πρόκειται για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Πολλοί από εμάς αναπτύσσουμε συνήθειες που γνωρίζουμε ότι δεν είναι ιδιαίτερα καλές για την υγεία μας. Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τον αντίκτυπο της χρήσης των κινητών τηλεφώνων και του χρόνου που περνάμε μπροστά από τις οθόνες, στον ύπνο μας.

Η συνήθεια τη νύχτα που αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 – Τι έδειξε μελέτη

Έχει αποδειχθεί ότι το να παραμένετε ξύπνιοι μέχρι αργά κοιτάζοντας τις συσκευές σας μπορεί να καταστρέψει την ποιότητα του ύπνου σας. Τώρα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έκθεση σε φώτα τη νύχτα μπορεί να έχει ακόμη πιο επικίνδυνες παρενέργειες. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Regional Health, η έκθεση σε έντονο φωτισμό τη νύχτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που προκαλεί την υπερβολική αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ πιο συχνός από τον τύπου 1, καθώς επηρεάζει περίπου το 90% των ασθενών. Τυπικές αιτίες του διαβήτη τύπου 2 είναι το υπερβολικό βάρος και η έλλειψη άσκησης. Ωστόσο, μπορεί να είναι και κληρονομικός.

Επομένως, οι φορείς υγείας προτρέπουν τα άτομα με προδιαβήτη να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος και να προσέχουν τη διατροφή τους. Όμως, τώρα ερευνητές από την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η αποφυγή έντονου φωτισμού τη νύχτα θα πρέπει να αποτελεί μια ακόμη σύσταση.

Ο Andrew Phillips, επίκουρος καθηγητής στο Flinders University College of Medicine and Public Health στην Αυστραλία, εξήγησε: «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έκθεση σε πιο έντονο φωτισμό τη νύχτα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, με μια σχέση εξάρτησης από τη δόση φωτός και τον κίνδυνο».

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μείωση της έκθεσής σας σε φως τη νύχτα και η διατήρηση ενός σκοτεινού περιβάλλοντος μπορεί να είναι ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της εμφάνισης διαβήτη», πρόσθεσε ο ειδικός.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η ομάδα ανέλυσε τα μοτίβα έκθεσης των συμμετεχόντων σε φως σε περίπου 85.000 άτομα και 13 εκατομμύρια ώρες δεδομένων αισθητήρων φωτός. Άτομα χωρίς διαβήτη τύπου 2 φορούσαν ένα ιχνηλάτη στον καρπό τους για να συλλέγουν επίπεδα φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Στη συνέχεια, παρακολουθήθηκαν για εννέα χρόνια για να διαπιστωθεί εάν θα αναπτύξουν αργότερα διαβήτη τύπου 2. Τα δεδομένα έδειξαν ότι τα άτομα που εκτέθηκαν σε έντονα φώτα μεταξύ 12.30 π.μ. και 6 π.μ. ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν την πάθηση. Αυτή η σύνδεση παρέμεινε ανεξάρτητα από το πόσο φως εκτέθηκαν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τις συνήθειες του τρόπου ζωής, τα πρότυπα ύπνου, την εργασία με βάρδιες, τη διατροφή και την ψυχική υγεία, η σχέση παρέμεινε. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο έντονος φωτισμός τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 διαταράσσοντας τους κιρκάδιους ρυθμούς.

Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι το εσωτερικό ρολόι που ενημερώνει το σώμα πότε είναι ώρα να νιώσει ξύπνιο ή κουρασμένο και συγχρονίζεται με τον 24ωρο κύκλο φωτός και σκοταδιού. Η διατάραξη αυτού του βιολογικού ρολογιού επηρεάζει τον κανονικό ρυθμό άλλων σωματικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού της γλυκόζης και των επιπέδων έκκρισης ινσουλίνης, τα οποία ρυθμίζουν το ζάχαρο στο αίμα.

Παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), διατρέχετε επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 εάν:

  • Έχετε στενό συγγενή με διαβήτη (όπως γονέα, αδερφό ή αδερφή).
  • Έχετε υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία ή δεν είστε πολύ δραστήριοι σωματικά.

Συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2

  • Ούρηση πιο συχνά από το συνηθισμένο
  • Αίσθημα δίψας όλη την ώρα
  • Αίσθημα μεγάλης κόπωσης
  • Απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια
  • Πληγές ή κοψίματα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν
  • Θολή όραση

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ