«Έτρωγα γιαούρτι κάθε μέρα για 1 εβδομάδα – Αυτές είναι οι 3 μεγαλύτερες αλλαγές που παρατήρησα» – Τι αποκαλύπτει συγγραφέας υγείας και ευεξίας
Η Beth Ann Mayer, συγγραφέας υγείας και ευεξίας, αποκαλύπτει ποιες ήταν οι αλλαγές που παρατήρησε όταν αποφάσισε να κάνει μια δοκιμή στη διατροφή της καταναλώνοντας γιαούρτι για 7 συνεχόμενες ημέρες. Η ίδια περιγράφει τι συνέβη στο σώμα της μετά το διατροφικό πείραμα που έκανε.
«Πρόσφατα έκανα ένα τεστ προσωπικότητας που έδειξε ότι ταιριάζω με ρουτίνες, συνήθειες και συνέπεια. Αυτό δεν ήταν έκπληξη. Η καριέρα μου ως συγγραφέας συχνά απαιτεί το αντίθετο, με τρελές καταστάσεις και απρόβλεπτες εξελίξεις. Ωστόσο, οι ρουτίνες με βοηθούν σε περιόδους έντονου στρες. Μία από αυτές είναι να ακολουθώ ένα σταθερό μενού κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Κάποιοι το θεωρούν βαρετό (ο σύζυγός μου, για παράδειγμα – το τεστ του έδειξε ότι ευδοκιμεί με αυθορμητισμό, κάτι που με αγχώνει). Εγώ το ονομάζω αποτελεσματικό τρόπο για να τρέφομαι σωστά, παρά τις όποιες δυσκολίες φέρει η ζωή».
Το γιαούρτι, κυρίως το ελληνικό γιαούρτι, μπαίνει και βγαίνει από το πρόγραμμα διατροφής μου. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και εύκολο να το προσθέσω σε ένα μπολ. Έτσι, μετά από αρκετούς μήνες κατανάλωσης cottage cheese και τυριού κρέμα με φρούτα ως σνακ, χάρηκα που είχα την ευκαιρία να επιστρέψει το ελληνικό γιαούρτι στο ψυγείο μου, όταν ο συντάκτης μου μου πρότεινε την ιδέα να καταναλώσω γιαούρτι κάθε μέρα και να γράψω για αυτό. Στο όνομα του πειραματισμού, ξεπέρασα επίσης τα όρια μου και δοκίμασα μερικά άλλα είδη γιαουρτιού (ευχαριστώ!)».
Σε μόλις μία εβδομάδα, παρατήρησα μερικές σημαντικές αλλαγές. Διαπίστωσα επίσης ότι το είδος του γιαουρτιού που έτρωγα είχε σημασία για το πόσο χορτάτη και γεμάτη ενέργεια ένιωθα».
Τι συνέβη όταν έτρωγα γιαούρτι κάθε μέρα
«Με περισσότερες επιλογές γιαουρτιού στο ψυγείο μου από τις συνηθισμένες, αποφάσισα να γίνω δημιουργική και να σχεδιάσω ένα πλάνο διατροφής για να ικανοποιήσω την ανάγκη μου για τάξη και ρουτίνα. Άρχισα αμέσως να εκτιμώ την ευελιξία του γιαουρτιού. Εκτός από ένα εύκολο σνακ, μπορείτε να το προσθέσετε σε smoothies, να το χρησιμοποιήσετε ως βάση για παρφέ ή ακόμα και ως dip. Ήδη από την πρώτη μέρα ένιωθα πιο γεμάτη ενέργεια.
Ξεκίνησα προσθέτοντας ελληνικό γιαούρτι σε ένα πρωινό smoothie φτιαγμένο με γάλα βρώμης, φράουλες, μάνγκο, ροδάκινα και σπανάκι. Η υφή ήταν ωραία και πυκνή, κάτι που έκανε το smoothie ακόμα πιο απολαυστικό. Ενώ τα υγρά γεύματα συχνά θεωρούνται “μη χορταστικά”, οι ίνες από τα φρούτα και τα 16 γραμμάρια πρωτεΐνης από 200 γραμμάρια ελληνικού γιαουρτιού με κράτησαν χορτάτη μέχρι το μεσημεριανό γεύμα που ήταν τρεις ώρες μετά. Συχνά χρειάζομαι ένα σνακ το πρωί, κάτι που δεν είναι κακό (πολλοί διαιτολόγοι συμβουλεύουν την κατανάλωση ενός ή δύο σνακ την ημέρα).
Ήμουν εξίσου ικανοποιημένη όταν έφαγα ελληνικό γιαούρτι στην πιο παραδοσιακή του μορφή την επόμενη μέρα. Πρόσθεσα λίγη granola, μούρα και μέλι. Όχι μόνο έμεινα χορτάτη μέχρι το μεσημεριανό, αλλά η επιπλέον γλυκύτητα με κράτησε μακριά από τις λιγούρες για ζαχαρωτά ή μπάρες δημητριακών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Παρατήρησα επίσης ότι η υγεία του πεπτικού μου συστήματος βελτιώθηκε. Το γιαούρτι περιέχει ευεργετικά για το έντερο προβιοτικά, τα οποία έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη, της οστεοπόρωσης και των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και να προσφέρουν οφέλη στο ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν μπορώ να σας πω ότι τα οστά μου ένιωθαν πιο υγιή ή ότι μείωσα μονομιάς τους κινδύνους για διαβήτη και οστεοπόρωση μετά από μια εβδομάδα κατανάλωσης γιαουρτιού – η διατροφή είναι ένας μακροχρόνιος αγώνας που βασίζεται στη συνέπεια. Ωστόσο, μπορώ να σας πω ότι το στομάχι μου ένιωθε καλά όταν έτρωγα σκέτο ελληνικό γιαούρτι και όλες οι άλλες ενδείξεις πήγαιναν προς τη σωστή κατεύθυνση».
Τι έμαθα μετά από μια εβδομάδα κατανάλωσης γιαουρτιού τουλάχιστον μία φορά την ημέρα
«Ψάχνετε για μια γρήγορη περίληψη; Αυτά είναι που έμαθα αφού ενσωμάτωσα σκόπιμα το γιαούρτι στη διατροφή μου για μια εβδομάδα:
- Υγεία του εντέρου: Το απλό γιαούρτι και το ελληνικό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη (με ή χωρίς γεύση) βοήθησαν στην καλή λειτουργία του εντέρου μου χωρίς φούσκωμα. Το γιαούρτι με επιπρόσθετη ζάχαρη προκάλεσε μικρό στομαχόπονο, τίποτα σοβαρό, αλλά δεν το επιθυμώ ιδιαίτερα.
- Κορεσμός και ενέργεια: Το ελληνικό γιαούρτι είναι ο νικητής. Με βοηθά να νιώθω χορτάτη για περισσότερες ώρες χάρη στην επιπλέον πρωτεΐνη, που μου έδωσε και περισσότερη ενέργεια. Αντίθετα, ένιωθα πιο κουρασμένη μετά την κατανάλωση γιαουρτιού με ζάχαρη.
- Πολύ περισσότερα από ένα σνακ: Το γιαούρτι αποτελεί εξαιρετική βάση για άλλα θρεπτικά τρόφιμα, όπως τα μούρα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Επίσης, ταιριάζει τέλεια σε smoothies με φρούτα και λαχανικά και μπορεί να αντικαταστήσει την κρέμα γάλακτος σε ψητή πατάτα».
Ενδεχόμενα οφέλη για την υγεία
«Ενώ δεν παρατήρησα μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία μου, έρευνες, όπως μια μελέτη του 2015, δείχνουν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να συμβάλει σε:
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
- Ισχυρότερα οστά
- Καλύτερη καρδιακή υγεία
- Μειωμένο κίνδυνο διαβήτη
- Μειωμένες πιθανότητες λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος»
Συμβουλές διατροφής
«Δεν είμαι εγγεγραμμένη διαιτολόγος, αλλά σας προτείνω ελληνικό γιαούρτι γιατί είναι χορταστικό. Επιλέξτε γιαούρτι χωρίς ζάχαρη ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ειδικά για τακτική κατανάλωση. Έτσι θα αποφύγετε τις απότομες αυξομειώσεις ενέργειας και όρεξης που προκαλεί η ζάχαρη. Πειραματιστείτε με διάφορους τρόπους να απολαύσετε το γιαούρτι, ειδικά αν δεν το καταναλώνετε συχνά. Είναι ένα εύχρηστο σνακ, αλλά μπορείτε να το αξιοποιήσετε και σε smoothies, παρφέ και ακόμη και σε κυρίως γεύματα», λέει η Beth Ann Mayer.