«Είμαι ειδικός στη μακροζωία και αυτή είναι η Νο1 βιταμίνη που παρακαλώ να λαμβάνουν όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών» – Είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία

Ένας ειδικός στη μακροζωία αποκαλύπτει ποια βιταμίνη πρέπει να λαμβάνουν οι άνθρωποι άνω των 60 ετών. Παράλληλα, εξηγεί πώς θα καταλάβετε ότι έχετε έλλειψη σ’ αυτή τη βιταμίνη. Πιθανότατα οι γονείς σας επέμεναν να τρώτε τα φασολάκια και τα καρότα σας. Ίσως δίνατε στα παιδιά σας βιταμίνες σε ζελεδάκια, όταν ήταν μικρά, ενώ μπορεί να κάνετε το ίδιο και για τα εγγόνια σας.

Ωστόσο, μην ξεχνάτε και τον εαυτό σας, ειδικά αν ανήκετε στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60. Η επαρκής πρόσληψη βιταμινών και θρεπτικών συστατικών γίνεται κρίσιμη καθώς τα χρόνια περνούν, αυξάνοντας παράλληλα και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και τραυματισμών.

«Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας υφίσταται αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση βιταμινών και θρεπτικών συστατικών και τον τρόπο που αυτά χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό μας», εξηγεί ο Christopher Norman, Νοσηλευτής Γηριατρικής Πρακτικής στο Εθνικό Συμβούλιο Γήρανσης (NCOA).

«Η επαρκής πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων μέσω της διατροφής μπορεί να βοηθήσει:

  • στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας,
  • στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και
  • στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Επιπλέον, η προσοχή στην πρόσληψη βιταμινών μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας των οστών, στη γνωστική λειτουργία και στη συνολική ζωτικότητα».

Υπάρχουν άφθονες βιταμίνες και συνήθως λαμβάνουμε αρκετές μέσω της διατροφής. Ωστόσο, ο Norman επισημαίνει πως υπάρχει μια συγκεκριμένη βιταμίνη που τα άτομα άνω των 60 συχνά δεν λαμβάνουν σε επαρκείς ποσότητες, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευεξία.

Η βιταμίνη Νο 1 που χρειάζονται περισσότερο οι άνθρωποι άνω των 60 ετών, σύμφωνα με ειδικό στη μακροζωία

«Συνιστώ βιταμίνη D για άτομα άνω των 60 ετών, εάν έχουν χαμηλά επίπεδα στο αίμα τους», λέει ο Norman. Σε αντίθεση με ορισμένα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε επαρκώς μέσω της διατροφής μας, πολλοί ενήλικες παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D. Μια μελέτη του 2023 ανέφερε στοιχεία που δείχνουν ότι 1 στους 5 ενήλικες μέσης ηλικίας και άνω παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D.

«Η βιταμίνη D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών βοηθώντας τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο», λέει ο Norman. «Επίσης, υποστηρίζει τη λειτουργία των μυών, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πτώσεων και είναι σημαντική για την άμυνα του οργανισμού, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ασθένειες και λοιμώξεις στις οποίες γινόμαστε πιο ευάλωτοι όσο μεγαλώνουμε».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι οι ενήλικες άνω των 60 ετών διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από πτώση. Ο NCOA αναφέρει επίσης ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών (95%) ζουν με τουλάχιστον μία χρόνια πάθηση, η οποία μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης του 2022 σε περισσότερα από 307.000 άτομα ηλικίας 37 έως 70 ετών έδειξαν αιτιώδη σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και των αυξημένων κινδύνων πρόωρου θανάτου. Ωστόσο, η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας βιταμίνης D αποτελεί έναν τρόπο για τη μείωση αυτών των κινδύνων. Άλλωστε, μια άλλη μελέτη του 2022 σε άτομα ηλικίας 60 έως 113 ετών διαπίστωσε ότι άτομα που λάμβαναν επαρκή βιταμίνη D (ακόμα και αν είχαν προηγουμένως έλλειψη) είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Πόση βιταμίνη D χρειάζεστε εάν είστε άνω των 60 ετών;

Μια εξατομικευμένη προσέγγιση είναι ζωτικής σημασίας για τον καθορισμό της σωστής ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης D, ωστόσο, ο γιατρός Norman μπορεί να σας δώσει μερικές γενικές συμβουλές. «Για τους ενήλικες άνω των 60 ετών, η τρέχουσα συνιστώμενη οδηγία είναι 600 έως 800 IU», λέει ο Norman. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, οι IU σημαίνει “Διεθνείς Μονάδες”.

Ενδέχεται να χρειαστείτε περισσότερη βιταμίνη D από την συνιστώμενη ποσότητα. «Ορισμένα άτομα μπορεί να χρειαστούν υψηλότερες δόσεις, ειδικά εάν τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους είναι χαμηλά ή εάν έχουν περιορισμένη έκθεση στον ήλιο», εξηγεί ο Norman. «Επομένως, πριν αρχίσετε να λαμβάνετε αυτή τη βιταμίνη, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό σχετικά με τη δόση που μπορεί να είναι πιο κατάλληλη για εσάς ή ακόμα και για το αν αυτή η βιταμίνη μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει». Ο γιατρός σας μπορεί αρχικά να σας συστήσει να λαμβάνετε βιταμίνη D μέσω της διατροφής και της έκθεσης στον ήλιο.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, σύμφωνα με τον Norman:

  • Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο σκουμπρί και οι σαρδέλες: «Δοκιμάστε ψητό σολομό με μια γαρνητούρα από φυλλώδη λαχανικά για ένα γεύμα γεμάτο θρεπτικά συστατικά», προτείνει ο Norman.
  • Κρόκοι αυγών: «Ξεκινήστε την ημέρα σας με μια ομελέτα λαχανικών με τυρί», λέει ο Norman.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: Ο Norman λατρεύει την ιδέα ενός μπολ γιαουρτιού εμπλουτισμένου με βιταμίνη D με φρούτα για πρωινό ή για ένα απογευματινό σνακ.
  • Εμπλουτισμένα δημητριακά: Ο Norman προτείνει εμπλουτισμένα δημητριακά με γάλα ή φυτικό γάλα για να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα σας.

Πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα βιταμίνης D;

Σύμφωνα με τους ειδικούς υγείας, η απόφαση για τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D είναι καλύτερο να λαμβάνεται σε συνεργασία με τον γιατρό σας, ειδικά εάν είστε άνω των 60 ετών και λαμβάνετε φάρμακα για χρόνιες παθήσεις.

«Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών μπορεί να είναι απαραίτητη εάν δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D από τη διατροφή σας ή εάν οι ατομικές σας ανάγκες είναι αυξημένες λόγω ορισμένων προβλημάτων υγείας», λέει ο Norman. Επίσης, η λήψη υπερβολικά υψηλών δόσεων μιας βιταμίνης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας. Ενδείξεις ότι μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη από μια συγκεκριμένη βιταμίνη περιλαμβάνουν κόπωση και αδυναμία. Ωστόσο, ο Norman τονίζει ότι είναι σημαντικό να μην αποδίδετε αυτόματα αυτά τα συμπτώματα σε έλλειψη βιταμινών. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει εξετάσεις αίματος για να δει εάν έχετε επάρκεια βιταμινών.

Εάν ο γιατρός σας συστήσει βιταμίνη, ο Norman προτείνει:

  • Να λαμβάνετε τη σωστή δοσολογία
  • Να είστε επιφυλακτικοί σε οποιαδήποτε εταιρεία βιταμινών ή συμπληρωμάτων που σας στοχεύει με διαφημίσεις που υπόσχονται ότι το προϊόν τους θα είναι “τέλειο” για οποιαδήποτε πάθηση έχετε.
  • Να επιλέγετε συμπληρώματα που έχουν υποβληθεί σε ελέγχους από τρίτους οργανισμούς όπως η USP (United States Pharmacopeia) ή η NSF (National Science Foundation) International, οι οποίοι επαληθεύουν την καθαρότητα και την ισχύ του προϊόντος.

Να θυμάστε: «Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα οφέλη και τους κινδύνους της λήψης βιταμινών και συμπληρωμάτων, επειδή παρόλο που μπορείτε να τα προμηθευτείτε χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να έχουν κάποιους κινδύνους», λέει ο Norman.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ