Καρκίνος του ήπατος: Νέα θεραπεία από βλαστοκύτταρα αντιμετωπίζει την πιο κοινή μορφή του
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο ανακάλυψαν ότι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του ήπατος μπορεί να στοχευτεί καλύτερα και να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας μια καινοτόμο νέα θεραπεία που προέρχεται από βλαστοκύτταρα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη στο Cell Stem Cell.
Η θεραπεία, που δεν έχει ακόμη μελετηθεί σε ασθενείς, περιλαμβάνει την εργαστηριακή μηχανική των κυττάρων φυσικών φονέων -λευκά αιμοσφαίρια που καταστρέφουν κύτταρα όγκου-για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, ενός από τους πιο ανθεκτικούς στη θεραπεία τύπους συμπαγούς όγκου με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.
Η γενετικά τροποποιημένη θεραπεία κυττάρων φυσικών φονέων δεν απαιτεί εξατομίκευση, όπως η θεραπεία με χιμαιρικό αντιγονικό υποδοχέα (CAR) που εκφράζει Τ-κύτταρα -μια σχετικά νέα, εξατομικευμένη μορφή ανοσοθεραπείας. Αυτό σημαίνει ότι μια θεραπεία με κύτταρα φυσικούς φονείς θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά και να είναι έτοιμη για τους ασθενείς, οι οποίοι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τη θεραπεία χωρίς καθυστέρηση, δείχνει η νέα έρευνα.
«Σε κάποιο βαθμό όλα τα καρκινικά κύτταρα -ίσως περισσότερο το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα- αναστέλλουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που προσπαθούν να τα σκοτώσουν», δήλωσε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του UC San Diego, Dan Kaufman, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, διευθυντής το Κέντρο Προηγμένης Θεραπείας Sanford στο Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων Sanford και μέλος του Αντικαρκινικού Κέντρου Moores.
«Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο ορισμένες ανοσοθεραπείες όπως τα CAR-T κύτταρα ήταν λιγότερο επιτυχημένες για συμπαγείς όγκους παρά για καρκίνους του αίματος. Οφείλετο στο ανοσοκατασταλτικό μικροπεριβάλλον του όγκου», πρόσθεσε.
Πώς ανέπτυξαν οι επιστήμονες τη νέα θεραπεία για τον καρκίνο του ήπατος
Ο Δρ. Kaufman και η ομάδα του παρήγαγαν κύτταρα φυσικούς φονείς προερχόμενα από βλαστοκύτταρα στα οποία ο υποδοχέας για τον μετασχηματισμό του αυξητικού παράγοντα βήτα (TGF-β) -μια πρωτεΐνη που βλάπτει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού– ήταν απενεργοποιημένος.
Οι όγκοι του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος και το ήπαρ γενικά περιέχουν άφθονες ποσότητες της ουσίας, η οποία αναστέλλει τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού και επιτρέπει στον καρκίνο να πολλαπλασιαστεί.
Διαπίστωσαν ότι τα τυπικά κύτταρα φυσικοί φονείς χωρίς τον απενεργοποιημένο υποδοχέα, όπως τα κύτταρα CAR T, δεν ήταν πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του καρκίνου. «Αυτοί είναι αρκετά ανθεκτικοί όγκοι -όταν τους βάζουμε σε ποντίκια, μεγαλώνουν και σκοτώνουν τα τρωκτικά», εξήγησε ο καθηγητής. Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα στους ανθρώπους είναι μικρότερο από 20%.
Ωστόσο, όταν οι ερευνητές δοκίμασαν τα τροποποιημένα κύτταρα φυσικούς φονείς έναντι του καρκίνου, «είχαμε πολύ καλή αντικαρκινική δραστηριότητα και σημαντικά παρατεταμένη επιβίωση», σημείωσε.
«Αυτές οι μελέτες αποδεικνύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να αποκλειστεί ο μετασχηματιστικός αυξητικός παράγοντας βήτα -τουλάχιστον για τα κύτταρα φυσικούς φονείς, αλλά νομίζω ότι ισχύει και για τα κύτταρα CAR T. Εάν απελευθερώσουμε κύτταρα φυσικούς φονείς μπλοκάροντας αυτό το ανασταλτικό μονοπάτι, θα πρέπει να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο», συμπλήρωσε ο Δρ. Kaufman.
Ελπίδες για κλινικές δοκιμές που θα ενσωματώσουν τη θεραπεία
Ο επιστήμονας αναμένει ότι η ανακάλυψη της ομάδας του θα ενσωματωθεί στις κλινικές δοκιμές πολλών ερευνητικών ομάδων και εταιρειών, είτε εργάζονται σε θεραπείες με CAR Τ κύτταρα είτε σε θεραπείες με κύτταρα φυσικούς φονείς, στη μάχη με το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα ή σε άλλους δύσκολους τύπους συμπαγών όγκων.
«Όποιος αναπτύσσει τέτοιες θεραπείες για συμπαγείς όγκους θα πρέπει να εργάζεται για να αναστέλλει τη δραστηριότητα του μετασχηματιστικού αυξητικού παράγοντα βήτα για τη βελτίωση της θανάτωσης του καρκίνου και την επίτευξη αποτελεσματικής αντικαρκινικής δράσης», τόνισε.
Πηγή: oloygeia.gr
Το μικροσκοπικό κόκκινο όσπριο που ρίχνει αποτελεσματικά το σάκχαρο