Δήλος: Σε 50 χρόνια η γενέτειρα του Απόλωνα θα έχει βυθιστεί – Οι προειδοπoιήσεις των επιστημόνων στην Mailonline
Θεωρείται ευρέως ως ένα από τα σημαντικότερα ιερά του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου. Αλλά η Δήλος μπορεί να εξαφανιστεί σε μόλις 50 χρόνια, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, γράφει η MailOnline.
Το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO λέγεται ότι είναι η γενέτειρα του θεού Απόλλωνα και περιβάλλεται από διαπεραστικά γαλάζια νερά, σε απόσταση αναπνοής από την Μύκονο.
Μέσα σε λίγες δεκαετίες, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η περιοχή που είναι γνωστή για τους ναούς της που φυλάσσονται από πέτρινα λιοντάρια θα μπορούσε να χαθεί για πάντα, γράφει το βρετανικό ΜΜΕ. «Η Δήλος είναι καταδικασμένη να εξαφανιστεί σε περίπου 50 χρόνια’, δήλωσε η Veronique Chankowski, επικεφαλής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών (EFA), η οποία πραγματοποιεί ανασκαφές στον χώρο τα τελευταία 150 χρόνια με άδεια του ελληνικού κράτους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι χειρότερες δομικές ζημιές στον χώρο είναι ορατές σε μια περιοχή που κάποτε στέγαζε εμπορικά και αποθηκευτικά κτίρια τον πρώτο και δεύτερο αιώνα π.Χ. και η οποία δεν είναι προσβάσιμη στους επισκέπτες. «Το νερό εισέρχεται στις αποθήκες το χειμώνα», εξήγησε ο Jean-Charles Moretti, διευθυντής της γαλλικής αποστολής στη Δήλο και ερευνητής στο γαλλικό κρατικό ινστιτούτο για την έρευνα της αρχαίας αρχιτεκτονικής (IRAA).
«Κατατρώει τη βάση των τοίχων. Κάθε χρόνο την άνοιξη, παρατηρώ ότι νέοι τοίχοι έχουν καταρρεύσει». Σε διάστημα 10 ετών, η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί έως και 20 μέτρα σε ορισμένα σημεία του νησιού, σύμφωνα με την κ. Chankowski.
Μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη διαπίστωσε πέρυσι ότι η αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη χημική σύνθεση ορισμένων υλικών που χρησιμοποιούνται σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.
‘Ακριβώς όπως το ανθρώπινο σώμα, τα μνημεία είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες’, δήλωσε νωρίτερα φέτος στην εφημερίδα “Καθημερινή” η επιβλέπουσα της μελέτης Ευσταθία Τρίγκα, ερευνήτρια μετεωρολογίας και κλιματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η συνεχής ροή τουριστών από τη Μύκονο, οι οποίοι συχνά απομακρύνονται από τις επιτρεπόμενες περιοχές, αποτελεί πρόσθετο πρόβλημα. Το καλοκαίρι, μόνο μια χούφτα αρχαιολόγοι είναι διαθέσιμοι για να επιβλέπουν τον αρχαιολογικό χώρο.
Για τους αρχαίους Έλληνες, η Δήλος ήταν η γενέτειρα του Απόλλωνα, θεού του φωτός, των τεχνών και της θεραπείας, και της αδελφής της Άρτεμης, της θεάς του κυνηγιού.
Στο αποκορύφωμα της καταξίωσής της κατά τη ρωμαϊκή εποχή, η Δήλος προσέλκυσε προσκυνητές και εμπόρους από όλο τον αρχαίο κόσμο και τελικά εξελίχθηκε σε μια πολυσύχναστη πόλη περίπου 30.000 κατοίκων.
Αλλά η δημοτικότητα του νησιού αποδείχθηκε η καταστροφή του. Λεηλατήθηκε δύο φορές τον πρώτο αιώνα π.Χ. και τελικά εγκαταλείφθηκε εντελώς. Προς το παρόν, ξύλινες δοκοί στήριξης έχουν χρησιμοποιηθεί για να στηρίξουν ορισμένους τοίχους, δήλωσε ο Chankowski. Αλλά τα πιο ισχυρά μέτρα είναι πολύπλοκα και θα απαιτήσουν μια διεπιστημονική αντιμετώπιση, πρόσθεσε.
‘Όλες οι παράκτιες πόλεις θα χάσουν σημαντικές περιοχές που σήμερα βρίσκονται στο επίπεδο της θάλασσας’, δήλωσε η Αθηνά-Χριστιάνα Λούπου, Ελληνίδα αρχαιολόγος που ξεναγεί ομάδες στα κύρια αξιοθέατα της περιοχής. “Αντικαταστήσαμε τα πλαστικά καλαμάκια με χάρτινα καλαμάκια, αλλά χάσαμε τον πόλεμο” για την προστασία του περιβάλλοντος, είπε με πικρία.