Τα 5 γιατροσόφια της γιαγιάς που θα σας βοηθήσουν στον πονόλαιμο, το κρυολόγημα και την ναυτία
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την παραδοσιακή λαϊκή ιατρική. Όλοι έχουμε μία γιαγιά που ασχολείται με τα γιατροσόφια και τα βότανα και προτείνει εναλλακτικές θεραπείες όταν αρρωσταίνουμε.
Παρακάτω θα διαβάσετε κάποιες παραδοσιακές συνταγές για θεραπείες που χρησιμοποιούνται εκατοντάδες χρόνια. Ήδη οι επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι αρκετές από αυτές μπορούν να έχουν μία θετική επίδραση στον οργανισμό.
Τα 5 παραδοσιακά γιατροσόφια
- Κοτόσουπα για το κρυολόγημα
- Αλατόνερο για τον πονόλαιμο
- Τσάι με τζίντζερ για την ναυτία
- Μέλι για τον βήχα
- Βρώμη για το έκζεμα και την ξηροδερμία
Κοτόσουπα για το κρυολόγημα
Το αγαπημένο «γιατρικό» όταν είμαστε κρυωμένοι. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κοτόσουπα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν τον οργανισμό να μειώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Μελέτη στο περιοδικό Chest διαπίστωσε ότι η κοτόσουπα ήταν πολύ αποτελεσματική στην μείωση της ρινικής συμφόρησης σε άτομα με κρυολόγημα.
Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Appetite», διαπίστωσε ότι η κοτόσουπα μείωσε την φλεγμονή στην ανώτερη αναπνευστική οδό. Μία τρίτη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κοτόσουπα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της ρινικής συμφόρησης και του βήχα στα παιδιά με κρυολόγημα.
Αλατόνερο για τον πονόλαιμο
Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο το αλατόνερο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πονόλαιμου. Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Complementary and Alternative Medical Research αποφάνθηκε ότι εάν προσθέσει κανείς και σκόρδο στο αλατόνερο τότε έχει μία φυσική θεραπεία που βοηθάει στην μείωση του πόνου στον λαιμό και άλλα συμπτώματα στον λαιμό που προκαλεί η μόλυνση από κάποιον ιό.
Τσάι με τζίντζερ για την ναυτία
Το τζίντζερ είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα για τις ιδιότητες του κατά της ναυτίας. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία της ναυτίας και του εμετού. Πλέον και οι επιστήμονες αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητά του τσαγιού με τζίντζερ.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Phytomedicine διαπίστωσε ότι το τσάι με τζίντζερ ήταν πιο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο στη μείωση της ναυτίας σε άτομα με πρωινή αδιαθεσία. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine διαπίστωσε ότι το τζίντζερ ήταν εξίσου αποτελεσματικό συνταγογραφούμενο φάρμακο για την θεραπεία της ναυτίας, σε άτομα που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.
Μία μελέτη που συγκέντρωσε 12 έρευνες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cochrane Database of Systematic Review, διαπίστωσε ότι το τσάι με τζίντζερ ήταν πιο αποτελεσματικό από ένα εικονικό φάρμακο στη μείωση της ναυτίας και του εμετού σε άτομα με διάφορες παθήσεις.
Ωστόσο ο τρόπος που το τζίντζερ μειώνει τη ναυτία δεν έχει κατανοηθεί πλήρως από τους επιστήμονες. Γενικά θεωρείται ότι αυτή η επίδραση του οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
Μέλι για τον βήχα
Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ενός κουταλιού του γλυκού μέλι τριάντα λεπτά πριν από τον ύπνο μπορεί να μειώσει τον βήχα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το μέλι μπορεί να είναι μία αποτελεσματική θεραπεία για τον βήχα καθώς μπορεί να μειώσει την φλεγμονή. Επιπλέον βοηθάει στην ρευστοποίηση της βλέννας και στην απομάκρυνσή της από τον οργανισμό. Φυσικά το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γιατροσόφι για άλλες απλές παθήσεις. Για παράδειγμα αρκετοί το χρησιμοποιούν για ενυδάτωση στα σκασμένα χείλη που προκαλεί η πτώση της θερμοκρασίας τον χειμώνα.
Βρώμη για το έκζεμα και την ξηροδερμία
Η βρώμη είναι ένα φυσικό γαλακτωματοποιητής, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη συγκράτηση της υγρασίας στο δέρμα και να το εμποδίσει να στεγνώσει. Είναι επίσης ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κνησμού και του κοκκινίσματος που σχετίζονται με το έκζεμα.
Η βρώμη περιέχει διάφορα συστατικά που μπορεί να είναι ευεργετικά για το έκζεμα και το ξηρό δέρμα, όπως:
- Αβενανθραμίδες: Αυτές οι ενώσεις έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
- Β-γλυκάνες: Αυτές οι ενώσεις σχηματίζουν έναν προστατευτικό φραγμό στο δέρμα, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας της υγρασίας.
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και να βελτιώσουν την κατάσταση του δέρματος.
Μία μελέτη πάνω σε παλαιότερες έρευνες, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Pediatrics, διαπίστωσε ότι η βρώμη είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για το έκζεμα, με λιγότερες παρενέργειες από τις κλασικές θεραπείες όπως τα κορτικοστεροειδή.
Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Dermatological Treatment, διαπίστωσε ότι η χρήση προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας με βάση τη βρώμη μπορεί να βελτιώσει την υφή του δέρματος και να μειώσει την ξηρότητα σε άτομα με ξηρό δέρμα. Για να βοηθήσετε το δέρμα σας μπορείτε να προσθέσετε ένα φλιτζάνι βρώμη στην μπανιέρα σας και να μουλιάσετε για 10 με 15 λεπτά.
Ανακουφίζουν τα συμπτώματα
Όταν είμαστε άρρωστοι, ή έχουμε ναυτία κάποια παραδοσιακά γιατροσόφια μπορούν να βοηθήσουν να μειωθούν τα συμπτώματα. Το μέλι για τον βήχα και η βρώμη για το έκζεμα πραγματικά κάνουν την διαφορά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με όποια θεραπεία έχει προτείνει ο γιατρός.
Πηγή: FOXreport.gr