DEMO: Λύνει την «εξίσωση» των ελλείψεων φαρμάκων και δίνει διέξοδο στους Έλληνες ασθενείς
Σε μια ευαίσθητη χρονικά συγκυρία που το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων καθίσταται ολοένα και πιο οξύ, η DEMO, με εχέγγυο το κύρος και την αξιοπιστία της ταυτότητάς της, προχωρά σε επιχειρηματικές δράσεις που θα εξασφαλίζουν άμεση και ευκολότερη πρόσβαση στους Έλληνες ασθενείς σε φαρμακευτικά σκευάσματα.
Η DEMO με αιχμή του δόρατος το νέο επενδυτικό πλάνο, φιλοδοξεί να εμπλουτίσει το portfolio των προϊόντων της με πρώτες ύλες και τελικά φάρμακα που θα βελτιώσουν τη ζωή και την καθημερινότητα των Ελλήνων. Το γεγονός ότι παράγει ένα μεγάλο εύρος γενόσημων φαρμάκων, που εκ των πραγμάτων είναι πιο προσιτά οικονομικά έχει τη δική του αξία και σημασία σε ένα έτσι και αλλιώς δυσχερές περιβάλλον όπου το κόστος ζωής έχει ανέβει κατακόρυφα.
Αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία ωστόσο το γεγονός ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα της DEMO είναι πάντα διαθέσιμα όταν κάποιος τα έχει ανάγκη. Με την καθετοποίηση δε, της παραγωγής, διασφαλίζεται τόσο η επάρκεια στην εγχώρια αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά, όσο και η δυνατότητα των ασθενών να καλύπτουν τις ανάγκες τους με φάρμακα που είναι αποτελεσματικά.
Η πανδημία του κορονοϊού και τα lockdown σε Κίνα και Ινδία – βασικοί «τροφοδότες» της ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς στην παραγωγή και διακίνηση των φαρμάκων και των πρώτων υλών- άφησαν κατάλοιπα και προκάλεσαν «αρρυθμίες». Κατέστησαν πιο σαφές από ποτέ επίσης, ότι είναι αδήριτη ανάγκη η «επιστροφή» της παραγωγής πρώτων υλών και δραστικών ουσιών στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη.
Η DEMO μέσω του μεγάλου project με το παραγωγικό campus στην Τρίπολη ρίχνει θεμέλια περαιτέρω ανάπτυξης και ταυτόχρονα για πρώτη φορά θα παράγονται στη χώρα μας δραστικές πρώτες ύλες φαρμάκων που θα διοχετεύονται τόσο στην ελληνική αγορά και θα καλύπτουν τις ανάγκες της όσο και θα εξάγονται.
Δύο από τις οχτώ μονάδες που θα κατασκευαστούν, θα μειώσουν το αρνητικό ισοζύγιο της χώρας στα προϊόντα που θα παράγουν, τρεις από τις οχτώ μονάδες θα παράξουν τελικά φάρμακα που σήμερα δεν παράγονται στην Ελλάδα, ενώ και οι 8 μονάδες θα έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, αφού θα κατασκευαστούν και με προδιαγραφές GMP των ΗΠΑ καλύπτοντας την παγκόσμια αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η δυναμικότητα της παραγωγής μονάδων της Τρίπολης καλύπτει το 30% της Ε.Ε. σε πενικιλινούχα φάρμακα και το 37% της Ε.Ε. σε ογκολογικά φάρμακα.
Η παραγωγή πρώτων υλών θα τροφοδοτείται από την ερευνητική δραστηριότητα στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της DEMO στην Θεσσαλονίκη, που είναι το μεγαλύτερο Κέντρο φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης στην περιοχή. Έχουν ήδη μάλιστα αρχίσει οι ερευνητικές δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη 5 νέων δραστικών πρώτων υλών και 21 τελικών φαρμακευτικών προϊόντων σε ετήσια βάση.
Οι μεγάλες παραγόμενες ποσότητες πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων εντός των ελληνικών «τειχών» αποτελούν εχέγγυο κάλυψης των αναγκών Ελλήνων ασθενών και ενίσχυσης της θέσης της DEMO στο διεθνές φαρμακευτικό «στερέωμα».
Ταυτόχρονα με τις επενδύσεις της DEMO στον τομέα της Βιοτεχνολογίας εξασφαλίζεται και η παραγωγή των επονομαζόμενων βιοομοειδών φαρμάκων. Πρόκειται για μια κατηγορία εναλλακτικών εκδοχών των πρωτότυπων βιολογικών φαρμάκων που σε μεγάλο βαθμό είναι παρόμοια με το φάρμακο αναφοράς όσον αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τη βιολογική δράση τους, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, βάσει αναλυτικών συγκριτικών δοκιμών και κλινικών δοκιμών. Εξαιτίας της δομικής και κατασκευαστικής πολυπλοκότητάς τους, τα συγκεκριμένα βιολογικά προϊόντα θεωρούνται ισοδύναμα αλλά όχι γενόσημα των πρωτοτύπων. Εξ ου και ο όρος «βιοομοειδή» (biosimilar) ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις ΗΠΑ.
Ενδεχόμενες ελλείψεις τέτοιων φαρμάκων στο μέλλον θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο σύστημα Υγείας συνολικά όσο και στους ασθενείς σε προσωπικό επίπεδο και σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα έρχεται να δώσει λύση η DEMO, δημιουργώντας εκ του μηδενός τον κλάδο της Βιοτεχνολογικής Παραγωγής Φαρμάκων στην Ελλάδα, με τη λειτουργία σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής.
Θα αποτελείται από Εργαστήρια Έρευνας και Ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων, και από πρότυπη μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες. Θα δημιουργηθεί επίσης Βίο – Ακαδημία, ενώ θα γίνει έναρξη έρευνας και ανάπτυξης τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων έως το 2027.