«Αρχιμήδης»: Το στεντ με το ελληνικό όνομα που σώζει ζωές – Πώς Χαλκιδικιώτης γιατρός διαπρέπει στις ιατρικές τεχνολογίες αιχμής
Στον απαιτητικό κόσμο της παγκόσμιας ιατρικής βιομηχανίας η εξειδικευμένη ιατρική γνώση παίζει τεράστιο ρόλο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών που απαντούν σε προαιώνια ζητήματα όπως ο καρκίνος.
Ένας από τους πιο θνησιφόρους και απαιτητικούς σε διαχείριση είναι ο καρκίνος του ήπατος και κυρίως των χολαγγείων και ειδικότερα της παγκρεατικής μοίρας αυτών. Ένας βασικός ανασταλτικός παράγοντας είναι ο αποκλεισμός από πετρώδεις κρυστάλλους των άνωθεν οδών και η χειροτέρευση ή και η κατάληξη των ασθενών λόγω αυτού.
Η μεταμόσχευση δίνει λύσεις, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αποτυγχάνει λόγω ενός ιδιοπαθούς «τσαλακώματος» του μίσχου του μοσχεύματος στην αναστόμωσή του στο ήπαρ του λήπτη. Ειδικοί νάρθηκες στεντ προσπάθησαν να απαντήσουν προσωρινά. Η διάνοιξη των αυλών αλλά και η αποφυγή του τσαλακώματος ήταν όμως προσωρινή και περιέπλεκε περισσότερο την κατάσταση.
Εδώ μπαίνει η συμβολή ενός Χαλκιδικιώτη που έχοντας σπουδάσει στην Ιατρική σχολή της Μπάνια Λούκα/Βοσνίας Ερζεγοβίνης σήμερα αποτελεί έναν από τους ελάχιστους ιατρικούς κλινικούς executives στην Ευρώπη και τον Κόσμο.
Ο κύριος Ελευθέριος Μαλακούδης ως global clinical & bussines development manager του ομίλου Andanza International με έδρα το Eswege της κεντρικής Γερμανίας, συμμετείχε από το 2014 στη λογική της ανάπτυξης ναρθήκων από ειδικά πολυμερή ή και από κράματα πολυμερούς και μετάλλου πλήρως απορροφήσιμων από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Αυτή λοιπόν η τεχνολογία, που παράγεται στη βόρεια Γερμανία, προσφέρεται πια μέσω του κου Ελευθερίου Μαλακούδη στα χέρια των γιατρών της βαλκανικής χερσονήσου και, δη των Ελλήνων, δίνοντας ένα σημαντικό παράθυρο επιβίωσης στους πάσχοντες από καρκίνους παγκρέατος, χοληφόρων και ήπατος.
Επιπλέον, σε ηπατικά μοσχεύματα που ιδιοπαθώς απορρίπτονται λόγω «τσαλακώματος»του αυλού στη αναστόμωση αυτό αποφεύγεται με τη χρήση του πρώτου παγκοσμίως ενδοαυλικού νάρθηκα-στεντ. Το στεντ λοιπόν αυτό με το Ελληνικό όνομα «Αρχιμήδης» είναι λίαν επιεικώς η πανάκεια για όλα τα παραπάνω.
Και όπως λέει και ο κ. Ελευθέριος Μαλακούδης «Κοιμάσαι καλύτερα τα βράδια όταν βοηθάς καίρια τους καρκινοπαθείς και έχεις σώσει 20-30 πολύτιμα ηπατικά μοσχεύματα κα’ έτος- κι αυτό μόνο στη Θεσσαλονίκη».
Πηγή: oloyeia.gr