Μακροζωία: Τι χρειάζομαστε για να ζήσουμε μέχρι τα 100

Η μακροζωία είναι το αγαπημένο αντικείμενο έρευνας για τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Και φαίνεται πως κάτι γίνεται σωστά αφού τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια όλο και περισσότερο αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Στις Ηνωμένες Πολιτείες δε, το ποσοστό των ανθρώπων που κλείνουν τα 100 έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν σε αυτό το ορόσημο, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και του Ιατρικού Κέντρου Tufts ανέλυσαν το DNA και τον τρόπο ζωής επτά εκατοντάχρονων για να αναζητήσουν την πηγή της νεότητας.

Έρευνα για την μακροζωία
Οι επιστήμονες μελέτησαν τα μονοπύρηνα κύτταρα του αίματος των εκατοντάχρονων – μια ευρεία κατηγορία ανοσοποιητικών κυττάρων που βρίσκονται στο αίμα – και διαπίστωσαν ότι αυτοί οι εκατονταετείς έχουν εξαιρετικά λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα που καταπολέμησε με επιτυχία και ανάρρωσε από πολλές ασθένειες.

«Συγκεντρώσαμε και αναλύσαμε αυτό που είναι, από όσο γνωρίζουμε, το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων μεμονωμένων κυττάρων εκατοντάχρονων ατόμων που μας επέτρεψε να καθορίσουμε μοναδικά χαρακτηριστικά αυτού του πληθυσμού», εξήγησε σε δήλωσή του ο επικεφαλής συγγραφέας Stefano Monti, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Η ικανότητα ενός ατόμου να προσαρμόζεται και να ανταποκρίνεται σε νέες λοιμώξεις συνήθως μειώνεται με την ηλικία, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί. Ωστόσο, αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι τα εκατοντάχρονα άτομα έχουν μια ξεχωριστή σύνθεση ανοσοποιητικών κυττάρων.

«Το ανοσολογικό προφίλ που παρατηρήσαμε στους εκατοντάρηδες επιβεβαιώνει ένα μακρύ ιστορικό έκθεσης σε λοιμώξεις και την ικανότητα ανάκαμψης από αυτές και παρέχει υποστήριξη στην υπόθεση ότι οι εκατοντάρηδες είναι εμπλουτισμένοι με προστατευτικούς παράγοντες, που αυξάνουν την ικανότητά τους να ανακάμπτουν από λοιμώξεις», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Paola Sebastiani, διευθύντρια του Κέντρου Ποσοτικών Μεθόδων και Επιστήμης Δεδομένων του Tufts.
 
Τα συμπεράσματα των ειδικών
Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι το ποσοστό των λεμφοκυττάρων (ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων) των εκατοντάρηδων μειώνεται σε σύγκριση με τους νεότερους ανθρώπους, αλλά παρατηρείται, επίσης, σημαντική αλλαγή και στη σύνθεση.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης αλλαγές στα κύτταρα, που προέρχονται από τον μυελό των οστών. «Οι εκατοντάρηδες, και η εξαιρετική μακροζωία τους, παρέχουν ένα ‘’σχέδιο’’ για το πώς θα μπορούσαμε να ζήσουμε μια πιο παραγωγική, υγιή ζωή. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε ό,τι μπορούμε σχετικά με την ανθεκτικότητα έναντι των ασθενειών και την παράταση της διάρκειας της υγείας του ατόμου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας George J. Murphy, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ