Η τολμηρή υπερπαραγωγή της “Θεατρικής Διαδρομής” “στο ΣΥΡΜΑ…” του Αντώνη Κατσά στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Η τολμηρή υπερπαραγωγή της “Θεατρικής Διαδρομής” “στο ΣΥΡΜΑ…” του Αντώνη Κατσά, θα παρουσιασθεί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από την Παρασκευή 2/12 έως και την  Κυριακή 18/12/2022 εκτός Δευτέρας και Τρίτης. Πάθος, Δέος και Τιμή 40 συντελεστών που επαναφέρουν σκηνικά μετά από 2,5 χρόνια με πολύμηνη ερευνητική επιμονή σε ιστορικό αρχειακό υλικό και κοπιαστική αυτοεκπαιδευτική σκηνική προσπάθεια που είχε διακοπεί λόγω της “πανδημίας” ένα έργο ιστορικό που θα συγκινήσει και θα προβληματίσει.
Σε ανάρτηση του ο σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Χαλκιάς γράφει :
“Ουδέποτε στην ιστορία του Σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου δεν έχει τολμήσει κρατικό, ελεύθερο επαγγελματικό και ερασιτεχνικό θέατρο εδώ και 72 χρόνια μετά από την κόλαση του “νέου Παρθενώνα της Ελλάδας” της Μακρονήσου, να κωδικοποιήσει σκηνικά το έπος των 100.000 κρατουμένων που εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν και υπέφεραν τα πάνδεινα και δεν υπέκυψαν, (…εκτός από μια σκηνική απόπειρα των ” Ελευθέρων Καλλιτεχνών” στη δεκαετία του ΄80 για το θεατρικό έργο του Φάνη Καμπάνη “Δυνατοί Ανέμοι” σε σκην. Φοίβου Ταξιάρχη).”

Υπόθεση:

Εμπνευσμένος από πραγματικά γεγονότα, όσο και περιγραφές ή αφηγήσεις εξορίστων της Μακρονήσου, ο Αντώνης Κατσάς συνέγραψε το μυθοπλαστικό θεατρικό έργο “Στο σύρμα”, το οποίο διασκευάστηκε κατόπιν ως μυθιστόρημα και τώρα, πάντα από τον συγγραφέα, ως κινηματογραφικό σενάριο. Αφηγείται την ιστορία δυο αντιπάλων του εμφυλίου πολέμου, ξεκινώντας από τον κομμουνιστή Δημήτρη, ο οποίος το 1948 αποστέλλεται στη Μακρόνησο ενώ η γυναίκα του περιμένει τον πρώτο τους γιο. Εκεί θα πέσει στα χέρια του σκληρού βασανιστή Κοθρά, ο οποίος βάζει στοίχημα πως θα τον “σπάσει”, ώστε να υπογράψει δήλωση μετάνοιας. Όσο κι αν ταλαντεύεται όμως, εκείνος αντιστέκεται σθεναρά.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 

Από Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου έως Κυριακή 18 Δεκεμβρίου εκτός Δευτέρας και Τρίτης

Καθημερινές στις 21.00

Σαββατοκύριακο στις 20.00

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ