Εμβολιαστική κόπωση: Μειωμένοι οι εμβολιασμοί για την εποχική γρίπη

Η εμβολιαστική κόπωση έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο με τους πολίτες να μην κρύβουν ότι έχουν κουραστεί από τους πολλαπλούς εμβολιασμούς για τον κορονοϊό που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Και όλα αυτά την ώρα που έχουμε μπει στην…. εποχή της γρίπης. 

Η εμβολιαστική κόπωση έχει θέσει σε κίνδυνο τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς κατά της Covid-19, αλλά και πρόσφατα τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο οποίος εξελίσσεται στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας με ρυθμούς “χελώνας”.

Παρά το γεγονός ότι πλησιάζουμε στα τέλη Νοεμβρίου και εντοπίζεται μεγάλη έξαρση στις αναπνευστικές λοιμώξεις, η ζήτηση των επικαιροποιημένων αναμνηστικών εμβόλιων κατά της Covid-19, αλλά και της γρίπης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο στην “εμβολιαστική κόπωση”, η οποία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της Covid είναι διαθέσιμο εδώ και περίπου δύο μήνες και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι μόνο το 28,7% των ενηλίκων το έλαβε.

«Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι λένε, «έχω κουραστεί. Βαρέθηκα τα εμβόλια, βαρέθηκα τις ενισχυτικές δόσες, βαρέθηκα την COVID», δήλωσε η Δρ Ζακλίν Κόουλι, αντιπρόεδρος Υγείας του πληθυσμού του συστήματος Υγείας BayCare.

«Νομίζω ότι υπάρχει τεράστια ανησυχία. Δεν έχουμε μεγάλη πρόοδο στους αναμνηστικούς εμβολιασμούς. Αν δείτε σε εθνικό επίπεδο και ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, δεν έχουμε υψηλά ποσοστά στις ενισχυτικές δόσεις», τόνισε ο Δρ Τζέισον Σαλεμί, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (USF).

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η κόπωση από τα πολλά εμβόλια, μπορεί να είναι ο λόγος και για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης.

Αντιγριπικός εμβολιασμός – Ελλάδα: Έχουν χορηγηθεί 1,2 εκατομμύρια εμβόλια

Ο στόχος του αντιγριπικού εμβολιασμού στην Ελλάδα για τη φετινή χρονιά, φαίνεται να επιτυγχάνεται με αρκετή δυσκολία, αν και οι υγειονομικές αρχές αναμένουν εκτεταμένη διασπορά της εποχικής γρίπης και ήδη υπάρχει αύξηση κατά 12% στις επισκέψεις σε γιατρό ατόμων με γριπώδη συνδρομή.

Οι Έλληνες πολίτες -και ειδικά όσοι βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία- δεν πείθονται να προχωρήσουν στη θωράκιση του οργανισμού τους, μέσω του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ο στόχος της εξάντλησης των αποθεμάτων των 4,2 εκατ. δόσεων εμβολίων κατά τις γρίπης τα οποία έχει εξασφαλίσει φέτος η χώρα μας, απέχει πολύ από την σημερινή εικόνα.

Συγκεκριμένα, στις ηλικίες των ατόμων άνω των 60 ετών είχαν χορηγηθεί μέχρι την Παρασκευή 1,2 εκατ. εμβόλια, ενώ ο αριθμός των ατόμων με χρόνια νοσήματα και των ηλικιωμένων, για τους οποίους υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό, είναι σχεδόν διπλάσιος.

Στον αριθμό αυτό προστίθενται και 250.000 εμβολιασμοί φροντιστών ευπαθών ατόμων ή διαβιούντων με ευπαθή άτομα, ενώ σε αναμονή προς εκτέλεση παραμένουν αυτή τη στιγμή μόλις 150.000 συνταγές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ετησίως οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί στη χώρα μας δεν ξεπερνούν τα 3,5 εκατ. κάθε χρόνο, εκτός από το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας, οπότε σημειώθηκε ο αριθμός – ρεκόρ των 4 εκατ. εμβολιασμών.

Τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά γρίπης έχουν θορυβήσει τους έλληνες επιστήμονες και είναι και ο λόγος που πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Καθηγητή Παθολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, εξέπεμψαν ηχηρό μήνυμα υπέρ του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Χαμηλά τα ποσοστά των αναμνηστικών εμβολιασμών κατά της γρίπης

Τα χαμηλά ποσοστά στους εμβολιασμούς κατά της γρίπης, προκαλούν ανησυχία στις υγειονομικές αρχές Ευρώπης και Αμερικής, καθώς αναμένεται ταυτόχρονη έξαρση της Covid-19 και της γρίπης, κατά τη χειμερινή περίοδο.

«Καταλαβαίνω αυτή την κούραση, είναι μεγάλη. Οι άνθρωποι έχουν κάνει πολλά εμβόλια μέχρι σήμερα», δήλωσε η Δρ Τζιλ Ρόμπερτς, αν. Καθηγήτρια στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα (USF).

Ωστόσο, όπως προσθέτει, με την πάροδο των μηνών η ανοσία που αποκτήθηκε από τις προηγούμενες δόσεις των εμβολίων κατά της Covid-19, φθίνει: «Δυστυχώς με την πάροδο του χρόνου, η υπάρχουσα ανοσία θα πάψει να λειτουργεί. Και έτσι θα πάψει και η προστασία που λαμβάνουν τα άτομα απέναντι στην πιθανότητα νοσηλείας και σοβαρής ασθένειας. Θέλουμε να δώσουμε στην ανοσία μία ακόμη ώθηση», λέει η Τ. Ρόμπερτς.

Οι γιατροί τονίζουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και τα ποσοστά μεταδοτικότητας του ιού εξακολουθούν να είναι σχετικά υψηλά και πιθανότατα θα αυξηθούν. Συμβουλεύουν δε τους πολίτες να δείξουν λίγη υπομονή ακόμα και να φροντίσουν κι αυτό τον χειμώνα τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους και την κοινότητα μέσω του εμβολιασμού.

Πηγή: newsit.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ