Ιστορίες Μυστηρίου : “Μάγισσες” – Γυναίκες με ιδιαίτερες υπερφυσικές δυνάμεις ή μήπως όχι;

Μάγισσες, γυναίκες με ιδιαίτερες υπερφυσικές δυνάμεις ή μήπως όχι;

 Με τον όρο «μαγεία» εννοούμε την τέχνη της επίκλησης υπερφυσικών δυνάμεων για να πραγματοποιηθεί κάτι με τρόπο λογικά αδύνατο.

 Το κυνήγι των μαγισσών είναι ένα ιστορικό γεγονός που καλύπτει σχεδόν δύο αιώνες τον 16ο και τον 17ο. Αφορά στην καταδίωξη που έκανε η επίσημη Καθολική Εκκλησία, ενάντια μιας σατανικής σέκτας που απειλούσε την ανθρωπότητα. Συγκεκριμένες κοινωνικές και ιστορικές συνθήκες οδήγησαν στην πυρά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, με την κατηγορία του σοβαρότερου αμαρτήματος,  Τη συνθήκη με τον Διάβολο με στόχο τον αφανισμό του Χριστιανισμού. Το φαινόμενο ονομάζεται «κυνήγι των μαγισσών», γιατί το 80% των κατηγορουμένων για μαγεία ήταν γυναίκες και μάλιστα κατώτερης κοινωνικής τάξης.

  1. Πάμε να  γνωρίσουμε 10 από τις πιο διάσημες μάγισσες και ξεκινάμε με την Agnes Sampson.

Τη βραδιά του Χάλογουιν του 1590, η Agnes Sampson, μια μαία για αγρότες στο East Lothian της Σκωτίας, ειπώθηκε πως συμμετείχε σε μια συνάντηση μαγισσών που καλούσαν τον Διάβολο. Σκοπός τους ήταν να προκαλέσουν μια υπερφυσική καταιγίδα που θα έπνιγε τη συνοδεία της νεαρής Δανέζας νύφης του βασιλιά Ιάκωβου Α’ της Αγγλίας, την Άννα της Δανίας, καθώς πήγαινε από την Κοπεγχάγη στη Σκωτία. Καταιγίδες όντως χτύπησαν το ταξίδι της, αναγκάζοντας την να πάει μέσω ενός λιμανιού στη Νορβηγία.

Ο βασιλιάς, ανέκρινε την Agnes και τις υπόλοιπες που είχαν κατηγορηθεί. Αυτό ήταν η απαρχή των Δικών των Μαγισσών του North Berwick ( Νόρθ Μπέργουικ) που οδήγησε σε 70 εκτελέσεις. Για να αποσπάσουν την ομολογία της Agnes την βασάνισαν με ένα σιδερένιο φίμωτρο, γνωστό σαν χαλινάρι των μαγισσών, μια σκωτσέζικη ανακάλυψη. Όταν ομολόγησε η Agnes την στραγγάλισαν με ένα κολάρο πριν την κάψουν. Το φάντασμα της έχει θεαθεί στις αίθουσες του παλατιού Holyrood.

  1. Η επόμενη μάγισσα που θα γνωρίσουμε είναι η Anna Koldings, γνωστή και ως η Μάνα του Διαβόλου.

Η Δανέζα αυτή μάγισσα σχετίζεται με την προηγούμενη ιστορία μιας και κατηγορήθηκε και αυτή ότι έριξε καταιγίδες στο πλοίο της Άννας της Δανίας. Συναντήθηκε με άλλες στο σπίτι της Karen της υφάντρας (Weaver) όπου είπαν ξόρκια κατά της βασίλισσας.

 Ο Δανός υπουργός οικονομικών, που επίσης διερευνήθηκε για το ίδιο λόγο με την Koldings, για να την γλυτώσει ο ίδιος κατηγόρησε την Karen και τελικά τη συνέλαβαν. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, η Karen κατέδειξε και άλλες γυναίκες, ανάμεσα τους και την Koldings, η οποία συνελήφθη, βασανίστηκε και τελικά ομολόγησε και “έδωσε” άλλες πέντε, εκ των οποίων η μια ήταν σύζυγος του δημάρχου. Η Anna και άλλες 12 γυναίκες κάηκαν στην πυρά.

3.Η Bridget Bishop ήταν η πρώτη που εκτελέστηκε στην δίκη των Μαγισσών του Σάλεμ το 1692.

Η Bishop ήταν επιτυχημένη και διάσημη. Είχε πολλές ταβέρνες και ντυνόταν με προκλητικά κόκκινα φορέματα. Οι κάτοικοι του Σάλεμ την κατηγόρησαν για πολλά. Είχε μαγέψει πέντε κορίτσια, δηλητηρίασε ένα γουρούνι και επιτίθονταν στους άντρες όταν κοιμόντουσαν.

 Οι κούκλες έπαιξαν ρόλο στις κατηγορίες εναντίον της. Ένας ντόπιος, κατέθεσε πως του ζήτησε να βάψει μια δαντέλα γι’ αυτήν, την οποία πίστευε πως θα χρησιμοποιούσε σε μια κούκλα, κάτι σαν βουντού.

Αργότερα σε έρευνα που έκαναν βρήκαν κούκλες στο σπίτι της Bishop. Την καταδίκη της ακολούθησε η καταδίκη ακόμη 71 γυναικών.

4.Η επόμενη στην λίστα μας είναι η γερμανίδα Merga Bien (Μέργκα Μπιέν)

Η Merga ομολόγησε πως δολοφόνησε τον δεύτερο σύζυγο της και τα παιδιά του με μαγεία και αφού είχε παραβρεθεί σε μια τελετή  που ονομαζόταν Witches’ Sabbath δηλαδή, Σάββατο των μαγισσών. Ο κυνηγός μαγισσών Balthasar von Dernbach (Μπαλτάσαρ φον Ντέρνμπαχ), πρίγκιπας και ηγούμενος της πόλης Fulda, ξεκίνησε μια σειρά από δίκες μαγισσών όταν επέστρεψε από εξορία το 1602.

 Η Merga ήταν η πρώτη που συνελήφθη και φυλακίστηκε και αν και ήταν έγκυος, δε γλύτωσε την εκτέλεση, όπως υπαγόρευαν οι νόμοι, επειδή αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι το αγέννητο παιδί της ήταν του διαβόλου. Κάηκε το φθινόπωρο.

Οι δίκες στην πόλη Fulda συνεχίστηκαν, ερευνώντας άλλες 250 γυναίκες.

  1. Η Katharina Henot (Καθαρίνα Χένοτ) ήταν η πρώτη Γερμανίδα ταχυδρόμος που δικάστηκε για μαγεία στην Κολωνία το 1627.

Στα μέσα του χειμώνα, μια καλόγρια σε μια γυναικεία μονή την κατηγόρησε ότι προκάλεσε ασθένεια και θάνατο ανάμεσα στις καλόγριες και ο αρχιεπίσκοπος τη συνέλαβε. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της βασανίστηκε αλλά ποτέ δεν ομολόγησε.

 Παρά τις προσπάθειες του αδερφού της να αποδείξει ότι ήταν αθώα, καταδικάστηκε στην πυρά τον Μάιο. Η αθώωση της Katharina ήρθε 400 σχεδόν χρόνια αργότερα. Στις 28 Ιουνίου του 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο της Κολωνίας την αθώωσε καθώς και άλλα θύματα των δικών της Κολωνίας γιατί πίστεψαν πως οι εκτελέσεις ήταν αποτέλεσμα πολιτικών συνωμοσιών.

6.Μία πολύ περίεργη και σκοτεινή ιστορία κρύβεται πίσω από την ζωή της Karin Svensdotter.
Ισχυρίστηκε ότι τα εφτά παιδιά της είχαν πατέρα τον Βασιλιά των Ξωτικών. Την οδήγησαν σε δίκη το 1656. Στη Σουηδία του 17ου αιώνα, η συνεύρεση με νεράιδες ήταν έγκλημα που τιμωρούνταν όπως ο σοδομισμός ή η κτηνοβασία.

 Προηγούμενες υποθέσεις που αφορούσαν ερωτική περιπτύξεις ανδρών με νύμφες είχαν καταλήξει σε εκτέλεση. Όμως, η περίπτωση της Svensdotter έγινε ένα πρώιμο παράδειγμα της συμπόνιας για τους παράφρονες. Οι αξιωματούχοι της εκκλησίας συμβούλεψαν το δικαστή της ότι ο Σατανάς την είχε τρελάνει. Αντί να την τιμωρήσουν, ο δικαστής διέταξε την εκκλησία να προσευχηθεί γι’ αυτήν. Αργότερα δήλωσε η ίδια ότι δεν είχε δει ποτέ νεράιδες.

7.Κατά τη διάρκεια των δικών των μαγισσών, η Ολλανδή Kael Merrie συνελήφθη για κάτι πάρα πολύ περίεργο.

Κατηγορήθηκε ότι παρέλυσε ένα γουρούνι,  ότι με μαγικό τρόπο εμπόδιζε το γάλα να γίνει βούτυρο αλλά και για μία ασθένεια που αρρώσταινε τα παιδιά. Οι δίκες αυτές ήταν οι μεγαλύτερες στις Κάτω Χώρες, περίπου το σημερινό Βέλγιο.

 Οι κατηγορούμενοι πηγαίναν στις δίκες με την ελπίδα της αθώωσης, αλλά οι μισθοφόροι ήταν επιρρεπείς στο να λιντσάρουν ή να πνίγουν τις γυναίκες που ελευθερώνονταν. Στις πρώτες δίκες, όπως της Merrie, το ολλανδικό δικαστήριο έδειχνε σκεπτικισμό απέναντι στις κατηγορίες και δε χρησιμοποιούσε βασανιστήρια για να πάρει ομολογίες. Η Merrie εξορίστηκε επειδή δήλωσε αθώα, αλλά ενώ ήταν έτοιμη να φύγει από την πόλη, Ισπανοί μισθοφόροι την βρήκαν και την έπνιξαν στον ποταμό Μεύση.

8.Ας γνωρίσουμε άλλη μία Ολλανδή μάγισσα με σκοτεινό παρελθόν.
Η Entjen Gellis (Έντζεν Γκέλλης), μια Ολλανδή μαμή, ομολόγησε ότι σκότωσε έμβρυα και νεογέννητα κατά τη διάρκεια των δικών των μαγισσών  το 1613, η πιο θανατηφόρα χρονιά για τις μάγισσες στις Κάτω Χώρες. Τοπικοί δικαστές εισέβαλαν στην αγροτική πόλη Straelen (Στρέιλεν), όπου συνέλαβαν την Gellis και άλλες 13 μάγισσες. Η μαγεία τους ειπώθηκε ότι προκάλεσε ασθένειες και αποβολές και τελικά δικάστηκαν για πολλούς ξαφνικούς θανάτους νεογέννητων, ηλικιωμένων και ζώων.

 Οι δικαστές συγκέντρωσαν 63 μάγισσες και τις καταδίκασαν σε θάνατο. Αργότερα, είπαν ότι τα έργα τους ήταν πράξεις του Διαβόλου, αλλά δεν τους έδειξαν κανένα έλεος.

  1. Η Märet Jonsdotter κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε Σάββατο των Μαγισσών στο Blockula, ένα μυθικό σουηδικό λιβάδι.

Η Jonsdotter ήταν η πρώτη μάγισσα που δικάστηκε στη Σουηδία κατά τη διάρκεια του “Μεγάλου Θορύβου” (The Great Noise) που έλαβε χώρα από το 1668 μέχρι και το 1676. Μια ντόπια βοσκοπούλα, ήταν η πρώτη που την κατηγόρησε, αλλά με κίνητρο. Εκείνη την εποχή, ο ιερέας μιας σουηδικής πόλης, ερευνούσε την βοσκοπούλα επειδή ο μικρός αδερφός της ισχυρίστηκε ότι πέρασε ένα κοπάδι κατσικιών μέσα από το νερό όπως ο Μωυσής.

 Η βοσκοπούλα κατονόμασε την Märet ως την γυναίκα που της το έμαθε αυτό αλλά και ότι την είχε συστήσει στο διάβολο. Η μικρή αδερφή της Märet υποστήριξε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι αυτή και η αδερφή της είχαν καβαλήσει αγελάδες όπου τις έσφαξαν και πλάγιασαν με τον διάβολο. Επειδή δε θα ομολογούσε, η Märet δε θα εκτελούνταν. Αλλά η τρέλα της μαγείας συνέχισε να εξαπλώνεται στη Σουηδία και οι νόμοι που απαιτούσαν ομολογία για την εκτέλεση, σύντομα τροποποιήθηκαν. Όταν κατηγορήθηκε ξανά κατά τη διάρκεια των δικών, ανακηρύχτηκε ένοχη. Τελικά το 1672 αποκεφαλίστηκε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.Η άτυχη Σουηδή μάγισσα Malin Matsdotter, που κάηκε ζωντανή, ήταν το τελευταίο θύμα του “Μεγάλου Θορύβου”.

Κανένας άλλος δεν κάηκε ζωντανός στη Σουηδία για μαγεία. Το έθιμο έλεγε ότι το θύμα πρέπει να απαγχονίζεται ή να αποκεφαλίζεται πριν καεί, αλλά δε συνέβη το ίδιο και με την Malin Matsdotter, που αρνήθηκε να ομολογήσει. Η δίκη της έγινε στη Στοκχόλμη, όπου πίστευαν ότι οι μάγισσες απήγαγαν παιδιά και τα πήγαιναν σε Σάββατο Μαγισσών στο λιβάδι Blockula.

 Την κατηγόρησαν οι ίδιες οι κόρες της, αν και εκείνη την εποχή ήταν μια φτωχή χήρα. Το 1676 εκτελέστηκε στη Στοκχόλμη, μαζί με την άλλη μάγισσα, την Anna Simonsdotter. Ο μύθος λέει ότι δεν ούρλιαξε γιατί οι μάγισσες δεν πονάνε.

Σε όλους είναι οικείες οι εικόνες με τις ιπτάμενες μάγισσες και τους μάγους ή μάγισσες που καίγονται στη φωτιά. Το σίγουρο είναι ότι η μανία εναντίον των μαγισσών αποτέλεσε ένα μοναδικό ιστορικό συνδυασμό κατηγοριών, κυρίως εναντίον γυναικών οι περισσότερες από τις οποίες ήταν αθώες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις μαγισσες αλλά και άλλες ιστορίες μυστηρίου μπορείτε να βρείτε στο κανάλι MYSTERY PLACE PROJECT

Ακολουθήστε το Mystery Place Project στο  facebook 

Ακολουθήστε το Mystery Place Project στο Instagram 

Κάντε εγγραφή στο Κανάλι στο Youtube ώστε να ενημερώνεστε για τα βίντεο που ανεβαίνουν.

Παρακολουθήστε στο βίντεο για  τις Μάγισσες 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ