Ουκρανία: Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στο Κίεβο. Πούτιν: Η απάντηση θα είναι σκληρή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία για «τρομοκρατικές ενέργειες» κατά της Ρωσίας και προειδοποίησε ότι η αντίδρασή του θα είναι σκληρή αν συνεχίσει με την ίδια στάση.

Ο Πούτιν τόνισε ότι η Μόσχα εξαπέλυσε την επίθεση με τους πυραύλους σε εγκαταστάσεις ενέργειας, στρατιωτικές και επικοινωνίας ως αντίποινα για την επίθεση στη ρωσική γέφυρα στην Κριμαία το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το Reuters. 
«Είναι σαφές ότι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες διέταξαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν την τρομοκρατική επίθεση που είχε ως στόχο να καταστρέψει κρίσιμες υποδομές της Ρωσίας», είπε ο Πούτιν.

Τι λέει το Κρεμλίνο
Προηγουμένως το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι οι εκρήξεις που συγκλόνισαν σήμερα το Κίεβο εντάσσονται στο πλαίσιο της, όπως αποκαλεί η Μόσχα, «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε εξάλλου να σχολιάσει αν οι σημερινοί βομβαρδισμοί στην Ουκρανία έγιναν σε αντίποινα για την εν μέρει καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας το Σάββατο.

«Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, για τις απαντήσεις θα πρέπει να στραφούμε στο υπουργείο Άμυνας», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι “τα βασικά βήματα (…) δεν μπορούν να εκτελεστούν χωρίς να έχει γίνει αναφορά στον επικεφαλής”, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Κίεβο και πολλές άλλες πόλεις της Ουκρανίας δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό με δεκάδες πυραύλους πόλεων σε όλη τη χώρα σήμερα το πρωί, σε μια επίθεση που θεωρήθηκε ότι έγινε σε εκδίκηση για την έκρηξη που σημειώθηκε το Σάββατο σε κύρια γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία την προσαρτημένη από τη Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων εξαπολύει από νωρίς το πρωί η Μόσχα, σε αντίποινα για το χτύπημα στην γέφυρα του Κερτς, που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία.
Οι Ρώσοι σφυροκοπούν το Κίεβο. Τα πρώτα χτυπήματα γίνονται σε ώρα αιχμής προκειμένου να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα.

Ρωσικός πύραυλος χτυπάει την γέφυρα Γκλίτσκο.

Τα πλήγματα είναι αλλεπάλληλα και είναι όλα σε κατοικημένες περιοχές.

Οι Ρώσοι χτυπούν κυβερνητικά κτίρια και πάρκα, ενώ πύραυλοι πέφτουν κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό.

Αυτοκίνητα τυλίγονται στις φλόγες, οι ρουκέτες ανοίγουν τεράστιους κρατήρες, νεκροί και τραυματίες είναι σωριασμένοι στους δρόμους.

Μία κοπέλα περπατάει στο κέντρο της πόλης και μεταδίδει ζωντανά την βόλτα της. Ο πύραυλος εκρήγνυται πολύ κοντά της και μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τη δύναμη του ωστικού κύματος.

Η ουκρανική προεδρία συστήνει στον πληθυσμό να παραμείνει σε ασφαλή σημεία, οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες έχουν διακοπεί και οι σταθμοί του μετρό μετατρέπονται σε καταφύγια.

Στήλες καπνού υψώνονται στον αέρα του Κιέβου, υπάρχουν πληροφορίες πως πύραυλοι έπεσαν πολύ κοντά στο γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τα χτυπήματα είναι πολλαπλά. Εκτός από την πρωτεύουσα, οι κατοχικές δυνάμεις χτυπούν και άλλες πόλεις όπως το Ζιτόμιρ, το Κμελνίτσκι, την Ντνίπρο, το Λβιβ και το Τερνόπιλ.

Ο ανταποκριτής του BBC αιφνιδιάζεται όταν πέφτει ο πρώτος πύραυλος και σκύβει για κάθε ενδεχόμενο.

Η επίθεση έρχεται στον απόηχο του πλήγματος στη γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία, ένα χτύπημα που εξόργισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πυραυλικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία
Οι Ουκρανοί αναφέρουν σε αυτή τη φάση 8 νεκρούς και 24 τραυματίες. Ωστόσο,. Λογοκρισία υπάρχει σχετικά με τα χτυπήματα σε στρατιωτικούς στόχους, και ο αριθμός θυμάτων και τραυματιών ουσιαστικά να παραμένει άγνωστος.

Οι περισσότεροι πύραυλοι έπεσαν στο κέντρο της πόλης, αναφέρουν οι Ουκρανοί. Μέχρι τις 11.30 ώρα, οι Ουκρανοί είχαν 43 από τους 83 πυραύλους που εκτόξευσαν οι Ρώσοι, σύμφωνα πάντα με τις ουκρανικές αρχές.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι έκανε δηλώσεις λίγο μετά το πρώτο κύμα των βομβαρδισμών. Βγήκε από το προεδρικό μέγαρο σε δρόμο του Κιέβου και είπε ότι πρώτος στόχος των Ρώσων είναι οι υποδομές κυρίως ενέργειας της Ουκρανίας, δεύτερος στόχος ο πληθυσμός.

«Ήθελαν να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους. Θέλουν να μας σβήσουν από προσώπου γης. Μείνετε στα καταφύγια», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ