“Σμύρνη 100 χρόνια αναμνήσεις” – Σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στην Μικρά Ασία και την Ανατολία
Αφιερωματική έκθεση με τίτλο “Σμύρνη – 100 χρόνια αναμνήσεις” θα διοργανωθεί στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, 4ος Όροφος).
Η έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν το Σάββατο στις 8 μ.μ., θα υλοποιηθεί από τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, τη Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας, την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας και τη Μεσσηνιακή Αμφυκτιονία.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 10 π.μ. – 2 μ.μ. (επισκέψιμο και για σχολικές μονάδες) καθώς και κάθε Τρίτη και Τετάρτη 6 μ.μ. – 8 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 25 Νοεμβρίου.
Παράλληλα με την έκθεση, σε επιμέλεια της φωτογραφικής Ομάδας Καλαμάτας, στο χώρο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας (Πνευματικό Κέντρο, 5ος Όροφος), πραγματοποιείται μια πρωτότυπη έκθεση από πορτραίτα ανθρώπων και τοπίων, αφιερωμένη στους απογόνους των Μικρασιατών που έφτασαν στην Καλαμάτα μετά την καταστροφή.
Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από ιστορίες και μνήμες των ανθρώπων αυτών. Πρόκειται για “Ένα περίπατο γεμάτο μνήμες” που θα είναι επισκέψιμος στο ωράριο της Λ.Β.Κ.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της κεντρικής έκθεσης θα “τρέξουν” δημιουργικά projects με την επιμέλεια της Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας και του Συλλόγου Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μ.Σ.Κ.
Ειδικότερα, η Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας θα παρουσιάσει στο Εργατικό Κέντρο με δωρεάν είσοδο τις ταινίες:
– “Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης Πόλης 1900-1922” (14 Σεπτεμβρίου, 8 μ.μ.),
-“Πολίτικη Κουζίνα” (12 Οκτωβρίου, 8 μ.μ.) και
-“1922” (6 Νοεμβρίου 8 μ.μ.).
Ο Σύλλογος Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μ.Σ.Κ. επιμελείται και θα παρουσιάσει :
-“Παραμύθια για παιδιά – Η Σουλτάνα και η Νενέ” (22 Οκτωβρίου 8 μ.μ.),
-“Το φόρεμα – μονόπρακτο έργο σε πρωτότυπη μουσική της Βάσιας Φλώρο” (Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 8 μ.μ. απαραίτητη κράτηση θέσης, είσοδος ελεύθερη) και
-μια συναυλία αφιερωμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι (Κυριακή 26 Νοεμβρίου, 8 μ.μ., απαραίτητη κράτηση θέσης, δωρεάν είσοδος).
Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί μια ξεχωριστή παρουσίαση στις 24 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ. Πρόκειται για μια συζήτηση – ιστορία για το ημερολόγιο του Π. Μπιμπή, ενός Μεσσήνιου που συμμετείχε στο Μικρασιατικό Μέτωπο ως εθελοντής και καθημερινά κρατούσε ημερολόγιο.
Το ημερολόγιο αυτό εκτίθεται στην έκθεση στην Πινακοθήκη και η συγγραφέας Άννα Ραζή θα βρεθεί στη Λ.Β. και θα συνομιλήσει με την δημοσιογράφο Μαρία Τομαρά για την διαδρομή του παππού της. Τέλος, τον Δεκέμβριο η ομάδα της Λ.Β.Κ. θα ολοκληρώσει τον κύκλο εκδηλώσεων με το πρωτότυπο παιχνίδι για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίων και Λυκείων με τίτλο “Ταξίδι στην Ανατολία”.
Μέσα από εκπαιδευτικές, διασκεδαστικές δραστηριότητες τα παιδιά θα καλούνται να κερδίσουν “πόντους” και το τελικό βραβείο.
Οι κατηγορίες που θα διαγωνιστούν οι “παίκτες” είναι ιστορία, παρατηρητικότητα, γευστικό μέρος και στο λεξιλόγιο της Σμύρνης. Για την συμμετοχή στο παιχνίδι αυτό η ομάδα εργασίας της Λ.Β. θα παραδώσει τον Σεπτέμβριο φάκελο με όλες τις πληροφορίες καθώς και υλικό για να προετοιμαστούν οι ενδιαφερόμενοι. «Ο σκοπός όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της ιστορίας μας. Δεν αποσκοπούμε σε κέρδος και όλοι οι φορείς και μεμονωμένα άτομα εργαστήκαμε εθελοντικά» τονίζει η ομάδα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης.
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε , ο πρόεδρος Κοινότητας Καλαμάτας και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας σημείωσε πως η Καλαμάτα, μια πόλη που υποδέχτηκε επίσημα πριν 100 χρόνια 2.205 πρόσφυγες, έχει ρόλο και λόγο να τιμήσει τη μνήμη αυτής της εποχής. «Οι μνήμες, η συγκίνηση και οι εικόνες είναι ακόμα μέσα στη ψυχή των απογόνων αλλά και όλων των Καλαματιανών, μιας και η Καλαμάτα ήταν η πόλη που με τους οχτώ συνοικισμούς υποδέχτηκε και περιέθαλψε αυτούς τους δοκιμασμένους έλληνες» είπε χαρακτηριστικά, ευελπιστώντας να ανταποκριθεί το κοινό στις δράσεις που θα γίνουν.
Ο πρόεδρος Λαϊκής Βιβλιοθήκης και Πινακοθήκης Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης Πανάγος Φουρναράκης υπενθύμισε πως κατόπιν παρότρυνσης του Μητροπολίτη Μεσσηνίας συστάθηκε μια ομάδα όπου θα επεξεργαζόταν όλες τις εκδηλώσεις, όπως και έγινε.
Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Φάβας εκπροσωπώντας το Δήμαρχο ανέλυσε αρχικά ιστορικά γεγονότα και πως αυτά οδήγησαν στην Μικρασιατική Καταστροφή, τονίζοντας πως όσοι επέζησαν και κατάφεραν να έρθουν στη μάνα πατρίδα, δυστυχώς δεν έτυχαν της καλύτερης αντιμετώπισης. «Οσοι θυμούνται ποια ήταν η κατάσταση της Δυτικής Παραλίας, όπου και εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες μπορούν να αξιολογήσουν τα λεγόμενα μου» επισήμανε, λέγοντας πως οι άνθρωποι αυτοί αποδείχτηκαν δυνατοί, προοδεύοντας και προσφέροντας με τη σοφία, τον πολιτισμό τους, τις αξίες τους, την προκοπή τους και την εμπορική τους σκέψη. Παράλληλα, επισήμανε πως δεν έχουν γίνει στο παρελθόν άλλες τέτοιες επετειακές εκδηλώσεις έως και σήμερα, συμπληρώνοντας πως καλό θα ήταν να γίνονται συχνότερα και όχι ενδεχομένως στα 200 χρόνια πάλι, όπως γίνεται φέτος με τα 100.
Ο γενικός γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφυκτιονίας Παναγιώτης Μπαζίγος αναφέρθηκε στις συνεργασίες της Αμφυκτιονίας οι οποίες όπως είπε προβάλουν την ενότητα, σχολιάζοντας πως οι απανταχού Μεσσήνιοι θα είναι παρόντες στις εκδηλώσεις και στις εκθέσεις που θα λάβουν χώρα.
Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας Γιώργος Ηλιόπουλος πληροφόρησε για το προαναφερόμενο πρόγραμμα που θα ισχύσει για το Φθινόπωρο, σημειώνοντας πως κάποιες από τις φωτογραφίες που θα εκτεθούν δεν έχουν δει ξανά το φως της δημοσιότητας, παρουσιάζοντας τη Σμύρνη πριν την καταστροφή αλλά και μετά. Ακόμα, διευκρίνισε πως το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει μεταξύ άλλων βυζαντινές εικόνες ανθρώπων που βρέθηκαν στην Καλαμάτα μετά την Καταστροφή.
Ο πρόεδρος της Φωτογραφικής Ομάδας Καλαμάτας Νίκος Ηλιόπουλος στάθηκε στην έκθεση από πορτραίτα απογόνων δεύτερης και τρίτης γενιάς Μικρασιατικών που ζουν στην Καλαμάτα τα οποία το κοινό θα μπορεί να δει μέσω μιας διαδρομής, οπού ανάμεσα στα βιβλία, ο θεατής βλέποντας τις φωτογραφίες θα οδηγείται στο αναγνωστήριο που θα γίνουν οι εκδηλώσεις για τα παιδιά, καλώντας τους φίλους της φωτογραφίας και όχι μόνο να επισκεφτούν την έκθεση.
Τέλος, η Πρόεδρος Ένωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας “ΙΩΝΙΑ” Φωτεινή Κοτσογλανίδη υποστήριξε πως απ΄ την Ενωση παραχωρήθηκαν στην έκθεση “Σμύρνη – 100 χρόνια αναμνήσεις” κειμήλια και αντικείμενα που έφεραν μαζί τους οι πρόγονοί μας. «Για μας όλα αυτά είναι κομμάτια της ζωής μας, της καρδιάς μας και της μνήμης μας» ανέφερε, κάνοντας κάλεσμα σε ντόπιους και επισκέπτες να τα δουν και να τα θαυμάσουν από κοντά.
Η έκθεση θα διοργανωθεί υπό την Αιγίδα της Μητρόπολης Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας.