Ενεργειακή κρίση: Τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες της ΕΕ
Για τον πιο βαρύ ενεργειακά χειμώνα εδώ και δεκαετίες ετοιμάζεται η Ευρώπη υπό την απειλή του ολοκληρωτικού κλεισίματος της στρόφιγγας του φυσικού αερίου από τη Μόσχα.
Στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου
Ο ενεργειακός εφιάλτης που ρίχνει την σκιά του στην Ευρώπη, δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε τη χώρα μας.
«Τρένο» χωρίς φρένα οι τιμές του φυσικού αερίου. Σε νέα ιστορικά υψηλά εκτοξεύθηκε η τιμή στα 314€/MWh καθώς η ενεργειακή κρίση στη Γηραιά Ήπειρο δε δείχνει σημάδια ανάσχεσης, με την πλειονότητα των κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών κρατών να κάνει αγώνα δρόμου ώστε να δημιουργήσει αποθέματα αερίου ενόψει ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα.
Το ενεργειακό βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
«Έχουμε κάνει πολλά. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Είμαι επίσης χαρούμενος που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».
Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας
Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές χώρες αναγγέλλουν η μια μετά την άλλη προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ στην Ελλάδα ήδη ισχύει το πρόγραμμα «θερμοστάτης» για τα δημόσια κτίρια όπου προβλέπεται αύξηση της θερμοκρασίας των κλιματιστικών και μείωση της θέρμανσης τον χειμώνα κατά ένα βαθμό ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι ήδη βρίσκονται προτάσεις για ένα πιο σφιχτό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που θα προβλέπει σβηστά φώτα σε μνημεία και μείωση του οδοφωτισμού, με τους δήμους να σβήνουν την παροχή σε μία στις 10 λάμπες.
Ανάχωμα στην ενεργειακή ακρίβεια
Στα πλάνα της κυβέρνησης βρίσκεται η συνέχιση της στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έναντι της ενεργειακής ακρίβειας έχοντας στη φαρέτρα της την υπέρβαση στα έσοδα για το επτάμηνο κατά 4,8 δισ. ευρώ.
Στο οικονομικό επιτελείο σβήνουν και γράφουν το νέο πακέτο μέτρων της ΔΕΘ έχοντας καρφωμένο το βλέμμα στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες της ΕΕ
Γερμανία
Ιστορικά μνημεία θα βυθιστούν στο σκοτάδι και τα δημόσια κτίρια θα είναι πιο κρύα φέτος τον χειμώνα στη Γερμανία, καθώς το Βερολίνο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις μειωμένες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Τα νέα μέτρα προβλέπουν ότι η θέρμανση στα δημόσια κτίρια δε θα ξεπερνά τους 19 βαθμούς Κελσίου και τους 12 βαθμούς σε χώρους χειρωνακτικής εργασίας.
Η θέρμανση σε διαδρόμους και άλλους κοινόχρηστους χώρους θα είναι κλειστή. Τα φώτα στα μνημεία και οι φωτεινοί πίνακες θα σβήνουν από τις 22.00 το βράδυ μέχρι τις 06.00 το πρωί.
«Το σύνολο των μέτρων θα εξοικονομήσει ενέργεια αλλά όχι τόση ώστε να λυθεί το ζήτημα. Αναμένεται να μειώσουν την κατανάλωση αερίου κατά 2 – 2.5%».
Η γερμανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις να λάβουν αντίστοιχα μέτρα.
Ισπανία
Μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 9,5% έφερε το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που εφαρμόζεται στην Ισπανία από τις αρχές Αυγούστου.
Τα μέτρα προβλέπουν ότι η θέρμανση δεν πρέπει να ξεπερνά τους 19 βαθμούς και η ψύξη να κατεβαίνει κάτω από τους 27 σε δημόσια κτίρια, εμπορικά κέντρα, σινεμά, θέατρα, αεροδρόμια και σταθμούς τρένων.
Οι βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων πρέπει να σβήνουν στις 22.00 το βράδυ και οι πόρτες να είναι συνεχώς κλειστές για να αποφεύγεται η απώλεια ενέργειας.
Νέα μέτρα είναι πιθανό να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο.
Γαλλία
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας η γαλλική κυβέρνηση.
«Ανάμεσα στα βασικά μέτρα είναι η μείωση του κλιματισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, της θερμοκρασίας στις δημόσιες πισίνες αλλά και η περικοπή του αστικού φωτισμού».
Μεταξύ άλλων τα εμπορικά καταστήματα με κλιματισμό θα υποχρεωθούν να κλείσουν τις πόρτες τους. Όλες οι βιτρίνες θα σβήνουν υποχρεωτικά από τη 01.00 τη νύχτα μέχρι τις 06.00 το πρωί.
Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε τους Γάλλους ότι η εποχή της αφθονίας έχει τελειώσει και τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν θυσίες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιματική αλλαγή αλλάζουν το ενεργειακό τοπίο.