Κοιμάστε με ανοιχτή τηλεόραση; Ξανασκεφτείτε το! Οδηγεί σε πρόωρο θάνατο λένε οι ειδικοί
Αν κοιμάστε με ανοιχτή τηλεόραση, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε σοβαρά! Ο ύπνος με την τηλεόραση ανοιχτή ή με το λάπτοπ όπου μπορεί να παίζει κάποια σειρά είναι μια συνήθεια που έχουν εκατομμύρια άνθρωποι και σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι αθώα, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρο θάνατο.
Σύμφωνα με την nypost.com, ερευνητές από το Northwestern University School of Medicine, εξέτασαν το περιβάλλον στο οποίο κοιμούνταν 552 άτομα ηλικίας 63 έως 84 ετών. Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν, όσοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ακόμα και ελάχιστο φως προκειμένου να κοιμηθούν, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από διαβήτη, παχυσαρκία και υπέρταση.
Μάλιστα, οι επιστήμονες τόνισαν ότι το φως κατά την διάρκεια του ύπνου δίνει λάθος σήμα στον εγκέφαλο, ο οποίος νομίζει ότι είναι ακόμα πρωί και αρχίζει να αναπτύσσει προσωρινή μεν αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία όμως μπορεί μακροχρόνια να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα υγείας.
Συγκεκριμένα, η αντίσταση στην ινσουλίνη σημαίνει ότι τα κύτταρα στους μύες, το λίπος και το συκώτι δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη, κάτι που συνδέεται συνήθως με διαβήτη τύπου 2, υπέρταση και καρδιαγγειακή νόσο.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν ή να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα φωτός που εκτίθενται κατά τη διάρκεια του ύπνου, είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Phyllis Zee.
Πώς επηρεάζει το φως κατά την διάρκεια του ύπνου
Η μελέτη από το Northwestern University School of Medicine, έδειξε ότι το 17,8% των συμμετεχόντων που κοιμόντουσαν με φως το βράδυ έπασχαν από διαβήτη, ενώ το 40,7% ήταν παχύσαρκοι.
Επίσης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι κοιμούνται με το φως ανοιχτό το βράδυ, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξυπνήσουν κατά την διάρκεια του ύπνου και να αργήσουν ξα ξαπλώσουν την επόμενη μέρα.
Γνωρίζουμε ότι όσοι κοιμούνται αργά τείνουν να έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές και μεταβολικές διαταραχές, δήλωσε χαρακτηριστικά η Phyllis Zee για τα αποτελέσματα της έρευνας.