Μακροζωία και γονίδια – Μύθοι και αλήθειες
Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» ασχολείται σήμερα με το πώς μπορούμε να βιώσουμε τη μακροζωία, ακόμα και αν δεν έχουμε κληρονομήσει τα καλύτερα γονίδια. Στο Μιχάλη Κεφαλογιάννη μίλησαν σχετικά η δημοσιογράφος – παρουσιάστρια Νίκη Λυμπεράκη, και ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, δρ. Στάθης Γκόνος.
Έρευνες δείχνουν ότι κάθε μέρα το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται κατά 5 ώρες. Έτσι, λοιπόν, αρκετά από τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 100. Ωστόσο, ακόμη υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που επηρεάζουν το αν ένας άνθρωπος θα ζήσει υγιής για πολλά χρόνια.
«Νομίζω ότι η ποιότητα ζωής είναι πολύ σημαντική. Ο παππούς μου έλεγε να φύγω όρθιος, λειτουργικός. Αν το βάλουμε ως δίλημμα, από τα πολλά χρόνια προτιμώ τα καλά», είπε η γνωστή δημοσιογράφος.
«Θα ήθελα να μιμηθώ τους Ικαριώτες, αλλά η ζωή στην Αθήνα δεν το επιτρέπει. Προσπαθώ να τρώω και να κοιμάμαι σωστά. Αλλά αποτυγχάνω στο άγχος. Τα τελευταία χρόνια γυμνάζομαι και κάνω και διαλογισμό τον τελευταίο καιρό», ανέφερε η ίδια σχετικά με όσα κάνει για να επιτύχει τη μακροζωία.
«Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η γιόγκα και ο διαλογισμός επιδρούν θετικά στο βιολογικό μας ρολόι», εξήγησε ο κ. Γκόνος.
«Μας γερνάει κυρίως ο τρόπος ζωής μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο τρόπος ζωής παίζει ρόλο σε ποσοστό 65-70%. Το υπόλοιπο είναι γονίδια. Οι υπεραιωνόβιοι χρειάζονται και τα δύο, και τα καλά γονίδια και το σωστό τρόπο ζωής. Το περιβάλλον ανοιγοκλείνει γονίδια. Μπορεί να έχουμε ένα καλό γονίδιο αλλά να μένει σε μια κατάσταση ύπνου. Αν ακολουθούμε για παράδειγμα τη μεσογειακή διατροφή έχει φανεί ότι πολλές ουσίες ενεργοποιούν τα καλά γονίδια. Το γενετικό μας υλικό είναι μια αποθήκη, που πρέπει τη σκαλίσουμε», συνέχισε….
διαβάστε αναλυτικά και δείτε βίντεο στο ourlife.gr