Ευλογιά των πιθήκων: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι έχει μεταλλαχθεί – Πιθανές θεραπείες και εμβόλια

Η ευλογιά των πιθήκων έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού την ιατρική κοινότητα που αναζητά λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ειδικότερα η Task Force Έκτακτης Ανάγκης (ETF) του EMA συζητά πιθανές θεραπείες και εμβόλια που είναι διαθέσιμα και επίσης θα εξετάσει και θα συστήσει την ανάγκη για πρόσθετη κλινική έρευνα για την ευλογιά των πιθήκων.

Μετά τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που αναφέρθηκαν σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) βρίσκεται σε στενή επαφή με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το οποίο παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη όσον αφορά την ευλογιά των πιθήκων, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο EMA έχει αξιολογήσει δύο φαρμακευτικά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ευλογιά των πιθήκων, τα οποία έχουν εγκριθεί μέσω της κεντρικής διαδικασίας στην ΕΕ:

-Το φάρμακο Tecovirimat SIGA είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία της ευλογιάς, της ευλογιάς των πιθήκων και της ευλογιάς των αγελάδων.

-Το Imvanex είναι ένα εμβόλιο εγκεκριμένο για την προστασία από την ευλογιά, για το οποίο υπάρχουν δεδομένα για την πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων στα ζώα. Έχουν συλλεχθεί δεδομένα στο παρελθόν που δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της ευλογιάς μπορούν επίσης να αποτρέψουν την ευλογιά των πιθήκων στους ανθρώπους.

ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει στοιχεία ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί, ανέφερε τη Δευτέρα ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η μολυσματική ασθένεια που είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική έχει την τάση να μην αλλάζει.

Η Rosamund Lewis, επικεφαλής της γραμματείας της ευλογιάς που αποτελεί μέρος του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ, ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως χαμηλότερες με αυτόν τον ιό, αν και η αλληλουχία του γονιδιώματος των κρουσμάτων θα βοηθήσει στην κατανόηση της τρέχουσας έξαρσης.

Με ανεμοβλογιά και όχι τελικά ευλογιά των πιθήκων νοσηλεύεται ο 29χρονος τουρίστας από την Βρετανία στο νοσοκομείο Αττικόν, με τις υγειονομικές Αρχές πάντως να βρίσκονται σε εγρήγορση.
«Είναι πολύ μολυσματικός, μπορεί να εμφανιστεί και στη χώρα μας. Εάν εμφανιστεί κρούσμα ή κρούσματα στη χώρα μας πρέπει να τα ιχνηλατήσουμε γρήγορα και να τα απομονώσουμε για όσο χρειαστούν», λέει ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Η καλή κλινική εικόνα του 29χρονου του επιτρέπουν να λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο αρκεί να βρεθεί χώρος για να περάσει τουλάχιστον μία εβδομάδα απομόνωσης. Το περιστατικό ανέλαβε από την πρώτη στιγμή ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενώ εξιτήριο έλαβε η σύντροφος του 29χρονου η οποία νοσηλευόταν προληπτικά στην μονάδα covid.

«Ενήλικας που έχει τέτοιο εξάνθημα θα πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για να γίνει η διαφοροδιάγνωση. Γιατί είναι εξαιρετικά σπάνιο να είναι 20+ όπως ο συγκεκριμένος και να μην έχει περάσει ανεμοβλογιά», λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής του τμήματος υγιεινής και επιδημιολογίας.

Μέσα σε ειδική κάψουλα μεταφέρθηκε το περασμένο Σάββατο ως ύποπτο κρούσμα στην Αθήνα από την Κεφαλλονιά όπου έκανε διακοπές σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα από την περασμένη Δευτέρα.

«Ο πολύς κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί»
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιδημιολόγοι στη χώρα τονίζοντας πως ο συγκεκριμένος ιός δε θα πλήξει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

«Ο πολύς κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου για την ευλογιά των πιθήκων. Η νόσος αυτή μεταδίδεται πολύ δύσκολα, με πολύ κοντινή επαφή με πάσχοντα, ο οποίος είναι μολυσματικός όταν πλέον είναι συμπτωματικός και με το εξάνθημα», τονίζει ο Νίκος Τζανάκης.

Εκείνο που ανησυχεί πάντως τους ειδικούς είναι πως είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοια ταχύτατη εξάπλωση εκτός Αφρικής χωρίς να είναι γνωστό πως μεταδόθηκε τόσο ραγδαία στην Ευρώπη.

«Ανακοινώσεις από το ECDC μιλούν για κρούσματα σε νέους άνδρες κάτω των 50 με σεξουαλική προτίμηση είτε ομοφυλόφιλοι είτε αμφίφυλοι».

Όπως προκύπτει, υπάρχουν δύο παραλλαγές του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, αυτή της κεντρικής Αφρικής που είναι η πλέον σοβαρή με ποσοστό θνησιμότητας στο 10% και εκείνη της Ανατολικής Αφρικής που εντοπίζεται στην Ευρώπη και την Αμερική και είναι ηπιότερη.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ