Ολλανδός πρωθυπουργός: Πρέπει να δεχτούμε ότι θα γίνουμε φτωχότεροι
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχει «όριο στο τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση» για να βοηθήσει τους ανθρώπους εν μέσω διογκούμενου πληθωρισμού.
Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας (όπου συναντώνται δισεκατομμυριούχοι, μεγιστάνες και τραπεζίτες) ο Ρούτε είπε στον Steve Sedgewick του CNBC ότι η ολλανδική κυβέρνηση θα βοηθήσει τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα και της μεσαίας τάξης με τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν μπορείς να βοηθήσεις τους πάντες, έτσι… εμείς στη Δύση θα είμαστε κάπως φτωχότεροι λόγω του υψηλού πληθωρισμού, του υψηλού ενεργειακού κόστους».
Ο πληθωρισμός έφτασε στο 9,6% στην Ολλανδία τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ολλανδική στατιστική υπηρεσία CBS. Αυτό ήταν ελαφρώς πιο κάτω από τον πληθωρισμό 9,7% που καταγράφηκε τον Μάρτιο, αν και παρέμεινε ιστορικά υψηλός.
Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Μάρτιο μέτρα στήριξης για να βοηθήσει με το βάρος της ακρίβειας. Αυτό περιλάμβανε την αύξηση του εφάπαξ ενεργειακού του επιδόματος στα 800 ευρώ (852 $), για άτομα με εισοδήματα γύρω από το επίπεδο παροχών κοινωνικής πρόνοιας της χώρας.
Ο Ρούτε αναγνώρισε ότι η αύξηση των τιμών θα προκαλούσε «κοινωνικές πιέσεις», οι οποίες, όπως είπε, θα μπορούσαν να εμφανιστούν στις εκλογές σε όλη την Ευρώπη.
Αλλά πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι καταλαβαίνουν γενικά ότι υπάρχει ένα όριο σε αυτό που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση, αρκεί να αισθάνονται ότι γίνεται με ειλικρινή τρόπο ότι έχουν στηριχτεί οι άνθρωποι που το χρειάζονται περισσότερο».
Ο Ρούτε είπε ότι μία από τις προτεραιότητες για την κυβέρνηση συνασπισμού του, ήταν η κοινωνική κινητικότητα. Είπε ότι η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει την «παγίδα της αξιοκρατίας» της χώρας και ότι άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να γίνουν μέρος αυτού που αποκάλεσε το «ολλανδικό όνειρο».
Σε ό,τι αφορά την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ο Ρούτε είπε ότι «υπάρχουν επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση και από την κρίση της Ουκρανίας, οι οποίες αναπόφευκτα επηρεάζουν επίσης τα μακροοικονομικά μεγέθη για τα οποία δεν μπορώ να κατηγορήσω τους κεντρικούς τραπεζίτες».