Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Είμαστε φοβισμένοι, κάπως έτσι ξεκίνησε και η πανδημία του κορονοϊού

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά αυξάνονται προκαλώντας τρόμο κυρίως στους γονείς. Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες προσπαθούν να ξετυλίξουν «το κουβάρι» της ασθένειας ώστε να βρουν από πού έχει προέλθει αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα περιοριστεί και εν συνεχεία θα αντιμετωπιστεί.

Πώς ξεκίνησε όμως η εν λόγω οξεία ηπατίτιδα; Μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία; Ποια συμπτώματα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς; Πώς μπορούν να προστατευτούν τα παιδιά; Αναμένονται κρούσματα και στην Ελλάδα; Κινδυνεύουν και οι ενήλικες; Στα ερωτήματα που τα τελευταία 24ωρα απασχολούν ιδιαιτέρως τους πολίτες και κυρίως όσους έχουν παιδιά απαντά μιλώντας στο Newsbeast ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης. 

«Φοβόμαστε ότι θα μπορούσε η οξεία ηπατίτιδα να εξελιχθεί σε μία επιδημία αν όχι πανδημία»
«Επειδή βρισκόμαστε πολύ κοντά στην πανδημία του κορονοϊού έχουμε έναν ψυχισμό ευαίσθητο. Φοβόμαστε ότι θα μπορούσε η οξεία ηπατίτιδα να εξελιχθεί σε μία επιδημία αν όχι πανδημία για αυτό ακριβώς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό ώστε να προλάβουμε εάν πρόκειται να συμβεί κάτι χειρότερο» υπογραμμίζει.

«Είμαστε φοβισμένοι διότι κάπως έτσι ξεκίνησε και η πανδημία του κορονοϊού. Στην αρχή νομίζαμε ότι θα ήταν κάτι περιορισμένο, λέγαμε πως θα είναι μία απλή γρίπη και στην πορεία έγινε μία πανδημία η οποία μας ταλαιπωρεί ακόμη» εξηγεί.

Η συγκεκριμένη ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας μέχρι τώρα αφορά μόνο παιδιά ηλικίας από ενός μηνός μέχρι 16 ετών. Τα περισσότερα περιστατικά είναι από ενός μηνός μέχρι έξι ετών, λιγότερα είναι από έξι ετών μέχρι 10 και ελάχιστα από 10 έως 16 ετών, υπογραμμίζει ο παιδίατρος στο Newsbeast.

Πού μπορεί να οφείλεται η οξεία ηπατίτιδα;
Από τη στιγμή που ξέσπασε αυτή η οξεία ηπατίτιδα, τα σενάρια για την προέλευσή της άρχισαν να παίρνουν τη μορφή καταιγίδας. Σύμφωνα όμως με τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη «μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει κάποια επίσημη τεκμηρίωση για το ποιο είναι το αίτιο που προκαλεί αυτή την υπατίτιδα».

«Στα περιστατικά που έχουν μέχρι τώρα καταμετρηθεί στα μισά περίπου έχει βρεθεί ότι υπάρχει ένας αδενοϊός. Οι αδενοϊοί για εμάς τους παιδιάτρους είναι καθημερινοί στην παρουσία των ασθενειών των παιδιών γιατί προσβάλλουν περισσότερο το ανώτερο αναπνευστικό, δηλαδή κάνουν ρινίτιδες, αμυγδαλίτιδες, βροχίτιδες, πνευμονίες και πάρα μα πάρα πολύ δύσκολα προκαλούν μία ηπατίτιδα. Επίσης σε 20 από αυτά τα παιδιά (που παρουσιάζουν οξεία ηπατίτιδα) βρέθηκε μόνο ο ιός του κορονοϊού και σε άλλα 20 βρέθηκε ταυτόχρονα ιός του κορονοϊού και αδενοϊός» εξηγεί.

Συσχετίζεται η οξεία υπατίτιδα με την καραντίνα και τον κορονοϊό;
   
«Υπάρχει και ένα σενάριο, μία σκέψη ότι επειδή τα παιδιά βρέθηκαν δύο χρόνια μέσα στην καραντίνα, στην απομόνωση, προστατευμένα με μάσκες και αντισηπτικά άρα προστατευμένα από οποιοδήποτε μικρόβιο εκτός από τον κορονοϊό, οι διάφορες ιώσεις καταπιέστηκαν όλο αυτό το διάστημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών το οποίο όντας ανώριμο δεν προπονήθηκε αυτά τα δύο χρόνια στο να αντιμετωπίζει διάφορες αρρώστιες μικροβιακές φέρεται να βρίσκεται τώρα εκτεθειμένο» τονίζει ο παιδίατρος.

«Βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα πάρα πολλές ιώσεις έχουν εμφανιστεί σε μορφή έξαρσης πράγμα το οποίο ήταν ασυνήθιστο για αυτή την εποχή. Με άλλα λόγια διαπιστώνουμε ότι το αποτύπωμα του κορονοϊού είναι η ανωριμότητα του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών λόγω του εγκλεισμού και τώρα είναι ευάλωτα στο να παρουσιάζουν υπερδιέγερση σε οποιοδήποτε μικρόβιο πλήττει τον οργανισμό τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε ένας αδενοϊός ο οποίος άλλη εποχή θα έκανε μόνο μία συμπτωματολογία του ανώτερου αναπνευστικού να βρήκε την ευκαιρία τώρα και να προσβάλει και το συκώτι» προσθέτει.

Γιατί τα παιδιά που έχουν κάνει εμβόλιο για την ηπατίτιδα δεν έχουν κάλυψη για την οξεία υπατίτιδα
Ο Σπύρος Μαζάνης εξηγεί μεταξύ άλλων πως υπάρχουν πάρα πολλά είδη ηπατίτιδας, πολλοί ιοί που προκαλούν ηπατίτιδα. «Μόνο για την ηπατίτιδα Α και για την ηπατίτιδα Β υπάρχουν εμβόλια. Για όλους τους άλλους ιούς δεν υπάρχουν» ξεκαθαρίζει ενώ παράλληλα εξηγεί γιατί ο ενήλικος πληθυσμός κινδυνεύει λιγότερο.

«Κατά συνέπεια όσα παιδιά έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα με το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α και Β δεν έχουν κάλυψη, δεν έχουν προφύλαξη από τον συγκεκριμένο ιό (εάν είναι ιός) αυτής της ηπατίτιδας» συμπληρώνει.

«Λογικά οι ενήλικες δεν θα έχουν ασυλία έναντι ενός ιού. Επειδή όμως το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πιο ώριμο. επειδή έχει δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια της ζωής του διάφορες μικροβιακές μολύνσεις και έχει κάνει αντισώματα θεωρούμε ότι ο ενήλικος πληθυσμός είναι πιο ανθεκτικός ενώ τα παιδιά μέχρι 16 ετών και ειδικότερα αυτά που είναι από έξι ετών και κάτω έχουν ένα σύστημα σαφώς πολύ πιο ανώριμο και πιο ευάλωτο» συμπληρώνει.

«Όπως έχει ανακοινώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όλα τα περιστατικά τα οποία έχουν καταγραφεί με την οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας κανένα δεν έχει κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού. Είναι λογικό γιατί το εμβόλιο του κορονοϊού δεν γίνεται σε παιδιά κάτω των 5 ετών που είναι τα περισσότερα περιστατικά της οξείας ηπατίτιδας που εμφανίζεται αυτή την εποχή» ξεκαθαρίζει αναφερόμενος σε όσους συνδέουν την οξεία ηπατίτιδα με τον εμβολιασμό κατά της Covid 19 ο παιδίατρος.

«Η συγκεκριμένη ηπατίτιδα είναι θανατηφόρος»
Εστιάζοντας στον συναγερμό που έχει σημάνει σε αρκετές χώρες του κόσμου αλλά και στην Ελλάδα ο Σπύρος Μαζάνης υπογραμμίζει πως αυτό συμβαίνει διότι η συγκεκριμένη ηπατίτιδα είναι θανατηφόρος.

«Ξέρουμε ότι κάθε χρόνο εδώ και 70 έτη σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν αρκετά περιστατικά ηπατίτιδας από αυτά το 30% είναι αγνώστου αιτιολογίας. Όμως αυτή τη στιγμή επειδή στην Αγγλία παρουσιάστηκε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε μικρό χρονικό διάστημα υπάρχει ανησυχία. Ο αριθμός στις υπόλοιπες 15 χώρες που μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί κρούσματα θεωρείται λογικός, θεωρείται φυσιολογικός» σημειώνει.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ευαισθητοποιηθεί και έχει ενημερώσει όλες τις χώρες ότι υπάρχει μία ηπατίτιδα κεραυνοβόλος αγνώστου αιτιολογίας. Στα 200 περιστατικά που έχουν καταγραφεί αυτή τη στιγμή στον κόσμο 20 παιδιά έχουν κάνει μεταμόσχευση ήπατος και ένα παιδί έχει πεθάνει. Αν αυτά τα 20 παιδιά δεν είχαν κάνει μεταμόσχευση ήπατος θα είχαν πιθανόν χάσει τη ζωή τους» τονίζει.

Αναφερόμενος στη μεταμόσχευση ήπατος ο παιδίατρος τονίζει πως είναι μία πολύ δύσκολη επέμβαση και ότι δεν γίνεται στην Ελλάδα.

«Πραγματοποιείται σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού και έχει μία δυσκολία διότι θα πρέπει το μόσχευμα να προέρχεται από ζωντανό οργανισμό. Θα πρέπει δηλαδή να δώσει κομμάτι του ήπατος ένας συγγενής, ο γονιός ή κάποιος αδερφός» μας λέει.

Γιατί στην Ελλάδα δεν γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά και τι θα συμβεί σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη μία τέτοια επέμβαση
«Μέχρι το 2008 γινόντουσαν στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης μεταμοσχεύσεις ήπατος και σε αρκετά παιδάκια. Από τότε όμως και μετά σταμάτησαν για διάφορους λόγους και κυρίως διότι χρειάζεται ένας συντονισμός πολλών ειδικοτήτων μαζί προκειμένου να γίνει αυτή η επέμβαση. Είναι ευκαιρία αυτή τη στιγμή με τον φόβο που υπάρχει με τη συγκεκριμένη υπατίτιδα να ξαναδούμε το θέμα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, το θέμα της δωρεάς τον οργάνων και το θέμα της οργάνωσης από το κράτος μας» διαμηνύει ο παιδίατρος.

«Σε περίπτωση που στην Ελλάδα εμφανιστεί περιστατικό που θα χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχουμε διακρατική συμφωνία με την Ιταλία όπου εκεί υπάρχει ειδικό κέντρο που κάνει μεταμοσχεύσεις. Πρόσφατα στην Ιταλία από αυτή την ηπατίτιδα χρειάστηκε να κάνει μεταμόσχευση ένα αγόρι 11 ετών το οποίο είναι καλά στην υγεία του και συμπτωματικά ζει στην πόλη Μπέργκαρμο όπου γνωρίζουμε ότι ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού στη γειτονική μας χώρα» προσθέτει.

«Κάποια στιγμή θα έρθει και στην Ελλάδα η οξεία ηπατίτιδα»
Θα έρθει και στη χώρα μας η οξεία ηπατίτιδα; Στο ερώτημα που απασχολεί κάθε γονέα απαντά ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης διευκρινίζοντας: «Δεδομένου ότι ακόμη δεν ξέρουμε εάν αυτή η οξεία ηπατίτιδα προκαλείται από κάποιον συγκεκριμένο ιό δεν μπορούμε να ξέρουμε το μέλλον, την πορεία και την πρόγνωση.

Οπωσδήποτε η Ελλάδα δεν έχει ασυλία σε κάποιους ιούς και αφού καταγράφονται κρούσματα στις γειτονικές μας χώρες λογικά περιμένουμε ότι κάποια στιγμή θα έρθει και στην Ελλάδα η οξεία ηπατίτιδα».

Τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας
Ανάλογα με τη σοβαρότητά τους μπορούμε να διακρίνουμε τριών ειδών φάσεις συμπτωμάτων, υπογραμμίζει ο Σπύρος Μαζάνης.

Στην πρώτη φάση εμφανίζονται συμπτώματα γαστρεντερίτιδας δηλαδή εμετοί, διάρροιες, πόνοι στην κοιλιά και κόπωση. Βλέπουμε δηλαδή ότι το παιδί κουράζεται εύκολα ενώ πολύ σπάνια παρουσιάζεται πυρετός ή κάποια εξάνθημα.
Στη δεύτερη φάση τα ούρα του παιδιού γίνονται σκούρα όπως είναι το κεραμίδι και τα κόπρανά του άσπρα όπως είναι ο στόκος.
Στην τρίτη και πιο σοβαρή φάση το παιδί αποκτά ίκτερο, δηλαδή το δέρμα του γίνεται κίτρινο και το άσπρο του ματιού παίρνει χρώμα κίτρινο.
   
Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς και πώς γίνεται η διάγνωση της οξείας ηπατίτιδας
Τονίζοντας πως οι γονείς θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι και να μην υπάρχει πανικός ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης που μίλησε στο Newsbeast εξηγεί πως την εποχή μετά το Πάσχα υπάρχει μία έξαρση των γαστρεντερίτιδων στα παιδιά, δηλαδή πολλά παιδάκια έχουν εμετούς διάρροιες και πόνους στην κοιλιά και ότι «δεν σημαίνει ότι πρόκειται για ηπατίτιδα».

«Όταν εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας τα παιδιά θα πρέπει οι γονείς να απευθύνονται στον παιδίατρο για να τους συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνουν κι αυτός θα εκτιμήσει έαν πρέπει να κάνει κάποιες εξετάσεις στην περίπτωση που έχει υποψία για ηπατίτιδα» αναφέρει.

«Η διάγνωση της ηπατίτιδας είναι πολύ εύκολη. Γίνεται με μία απλή εξέταση που λέγεται ”τρανσαμινάσες” και εάν αυτές έχουν τιμή πάνω από 500 με 1.000 τότε μπαίνει η διάγνωση της ηπατίτιδας. Από εκεί και πέρα βάση άλλων εξετάσεων μπορεί να αποκλειστεί το φάσμα των γνωστών ηπατίτιδων και να πούμε ότι έχει ένα παιδί αυτή την οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας» συμπληρώνει.

 «Οι ηπατίτιδες μεταφέρονται και μολύνεται το ένα παιδί από το άλλο με το σάλιο, τα ούρα και τα κόπρανα. Με το σάλιο σημαίνει ότι μολύνονται τα χέρια και τα αντικείμενα. Οπότε τα παιδιά δεν θα πρέπει να ανταλλάσσουν μεταξύ τους μολύβια, βιβλία. Δεν θα πρέπει να πλησιάζονται πολύ. Θα πρέπει να περιορίσουν τις αγκαλιές και τα φιλιά.

Επίσης θα πρέπει να καθαρίζουν καλά τα χέρια τους όταν θα βγαίνουν από την τουαλέτα και να φροντίζουμε για την πολύ καλή καθαριότητα των τουαλετών στα σχολεία, στα γυμναστήρια, στις καφετέριες, γενικότερα στους κοινόχρηστους χώρους» συμβουλεύει κλείνοντας ο Σπύρος Μαζάνης.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ