Ξεχνάτε ονόματα και καθημερινά απλά πράγματα; Από τί εξαρτάται η λειτουργία της μνήμης
Ο αθλητικογράφος, Χρήστος Σωτηρακόπουλος και ο καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σκαρμέας μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» για την μνήμη και στο κατά πόσο είναι φυσιολογικό να μην θυμόμαστε κάποιες πληροφορίες, όταν είμαστε αγχωμένοι.
Πριν αρχίσουμε να ανησυχούμε για το αν έχουμε καλή ή κακή μνήμη, επειδή ξεχνάμε συχνά τα κλειδιά μας ή το όνομα ενός ανθρώπου, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η μνήμη έχει πολλά πρόσωπα.
Εκτός από ειδήμων στην αθλητική δημοσιογραφία, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, έχει ξεχωρίσει και από την ικανότητά του να θυμάται με κάθε λεπτομέρεια, γεγονότα που έγιναν πριν πολλά χρόνια.
«Η καλή μνήμη, βοηθάει πολύ στη δική μας δουλειά, και μάλιστα όταν έχεις και χειρίζεσαι θέματα, όπως έναν αγώνα την ώρα που εξελίσσεται, δεν υπάρχει σενάριο και μπορεί να συμβεί οτιδήποτε. Το να συμβεί ένα γεγονός και να μπορούσες να το ανακαλέσεις στη μνήμη σου, εάν έχει συμβεί και στο παρελθόν, βοηθούσε πάρα πολύ και ο κόσμος το καταλάβαινε», δήλωσε αρχικά ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
«Το κακό της ιστορίας έιναι ότι θυμάμαι πολλά, και μάλιστα θυμάμαι πολλά «άχρηστα πράγματα»!», σχολίασε με χιούμορ ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος και συνέχισε: «Για παράδειγμα ένα ματς πριν από 15 χρόνια. Εάν με ρωτήσει κάποιος, μπορεί να μη θυμηθώ το ματς, μπορεί να θυμηθώ πού ήμασταν, πού και με ποιόν καθόμασταν, που πήγαμε να φάμε μετά». Το Euro 2004, το Ευρωμπάσκετ του 1987, το χρυσό μετάλλιο του Πύρρου Δήμα που το είχαμε δείξει και πρώτοι στο MEGA τότε, αυτά είναι τα αθλητικά γεγονότα που με έχουν στιγματίσει».
Από τί εξαρτάται η μνημονική ικανότητα;
διαβάστε αναλυτικά και δείτε βίντεο στο ourlife.gr