Ηλεκτρομυογράφημα και εγκεφαλογράφημα: Πώς γίνονται και πότε χρειάζονται
Η υγεία μας είναι το πιο πολύτιμο αγαθό, γι’ αυτό θα πρέπει να τη διασφαλίζουμε και φυσικά να προλαμβάνουμε οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη έγκαιρα, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Εκεί που η σύγχρονη τεχνολογία συναντά την ιατρική, εξετάσεις όπως το ηλεκτρομυογράφημα και το εγκεφαλογράφημα, έρχονται να μας δώσουν μία εις βάθος ματιά στις αόρατες πτυχές του σώματός μας, εξασφαλίζοντας ότι το νευρικό και μυϊκό μας σύστημα θα λειτουργούν στην εντέλεια, χωρίς απρόοπτα.
Τα κορυφαία διαγνωστικά κέντρα Βιότυπος διαθέτουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, που μπορεί να πραγματοποιήσει τις συγκεκριμένες εξετάσεις με συνέπεια και λεπτομέρεια στο αποτέλεσμα.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι ακριβώς είναι το ηλεκτρομυογράφημα και το εγκεφαλογράφημα και σε ποιες περιπτώσεις χρειάζονται.
Πώς γίνονται οι εξετάσεις
Το ηλεκτρομυογράφημα αποσκοπεί στην καταγραφή της εύρυθμης λειτουργίας του μυϊκού συστήματος προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα στην κίνηση των άκρων. Κατά την διαδικασία, ο γιατρός τοποθετεί μία μεγάλη λεπτή βελόνα μέσα στον μυ, προκειμένου να καταγράψει τη δραστηριότητά του σε κατάσταση ηρεμίας αλλά και σε κατάσταση κίνησης.
Από την άλλη, το εγκεφαλογράφημα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε συνδυαστικά με την προαναφερθείσα εξέταση, είτε αυτόνομο και βοηθάει στην καταγραφή μοτίβων των εγκεφαλικών κυμάτων, προκειμένου να μετρηθεί η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Η διαδικασία είναι απλή και γίνεται με τοποθέτηση ηλεκτροδίων στην επιφάνεια του κρανίου του εξεταζόμενου. Πρόκειται για μία εντελώς ανώδυνη εξέταση χωρίς παρενέργειες, που διαρκεί 20 με 40 λεπτά.
Πότε προτείνονται
Το ηλεκτρομυογράφημα χρησιμοποιείται ως διαγνωστική μέθοδος για παθήσεις του μυϊκού συστήματος, όπως μυοπάθεια και δυστροφία, παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως πολυομυελίτιδα ή νόσος κινητικού νευρώνα, αλλά και παθήσεις που σχετίζονται με τη σύνδεση μυών και νεύρων,
Το εγκεφαλογράφημα, προτείνεται όταν ο ασθενής έχει νευρολογικά προβλήματα, όπως ζαλάδες ή συχνούς πονοκεφάλους, περιστατικά επιληπτικών κρίσεων, δυσκολίες στον ύπνο ή προβλήματα μνήμης. Συνήθως χρησιμοποιείται για να διαγνώσει όγκο στον εγκέφαλο, εγκεφαλικό τραύμα, ή ακόμα και πιο ειδικές καταστάσεις όπως ερπητική εγκεφαλίτιδα ή νόσο Creutzfeldt Jacobs.
Σε κάθε περίπτωση τέτοιες εξετάσεις, είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται από εξειδικευμένο προσωπικό που θα είναι σε θέση να εντοπίσει και να διαγνώσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τυχόν ανησυχητικά ζητήματα.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι η σημαντικότερη μορφή πρόληψης!