Καλαμάτα 35 χρόνια μετά – Εκδήλωση για την επέτειο των σεισμών του 1986

35 χρόνια συμπληρώθηκαν χθες, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, από τους φονικούς σεισμούς του 1986. Ο Δήμος Καλαμάτας πέραν της καθιερωμένης τελετής μνήμης, διοργάνωσε εκδήλωση στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού, με ομιλητή τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Δόκτωρ Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ – Ένας σεισμός ορόσημο για την Αντισεισμική Θωράκιση της χώρας – Νέες Προκλήσεις για την Πολιτική Προστασία».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Σταύρος Μπένος και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, οι Βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο πρώην Δήμαρχος Παναγής Κουμάντος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Πολίτης, Αντιδήμαρχοι, Επικεφαλής παρατάξεων και μέλη του Δ.Σ., αιρετοί της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων και εθελοντών.

Στο video που ακολουθεί, οι χαιρετισμοί

-του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου,

-του πρώην Δημάρχου Καλαμάτας Σταύρου Μπένου

-του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα καθώς και

-η ομιλία του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα.

Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ, ΝΙΚΗΣΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΛΜΗ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε:

«Συμπληρώνονται σήμερα 35 χρόνια από την ημέρα που ο Εγκέλαδος χτύπησε την Καλαμάτα. Μία ημέρα που έμελλε να χαραχτεί ανεξίτηλα στην ιστορία του τόπου μας, καθώς ο Εγκέλαδος προκάλεσε το θάνατο 20 συμπολιτών μας, τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, αλλά και την καταστροφή εκατοντάδων κτηρίων και υποδομών της περιοχής.

Η μανία της φύσης δεν χτύπησε σκληρά μόνο την Καλαμάτα αλλά και τα χωριά μας: Το Ελαιοχώρι ισοπεδώθηκε, η Νέδουσα, η Πολιανή, η Βέργα υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Συμπολίτες μας δοκιμάστηκαν, με τη γη να σείεται επί μέρες.

Σήμερα, 35 χρόνια μετά, τιμούμε τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν. Τιμούμε όλους εκείνους που συνέδραμαν την εποχή εκείνη, όλους εκείνους που βοήθησαν στο σταθεί ο Δήμος όρθιος, υπό το συντονισμό του τότε Δημάρχου Σταύρου Μπένου. Τους φορείς, τους εθελοντές, τους κατοίκους. Με περισυλλογή, με σχέδιο, με σωστή προετοιμασία, είμαστε εδώ σε ένα διαρκή αγώνα για να μη βιώσουμε πάλι τέτοιου είδους τραγικά γεγονότα. Μία προσπάθεια στην οποία όλες οι Δημοτικές Αρχές έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι.

Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε για τη θωράκιση της Καλαμάτας απέναντι σε φυσικές καταστροφές. Έχοντας πλήρη και επικαιροποιημένα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Επενδύοντας στην πρόληψη και την ενημέρωση. Προωθώντας πρόγραμμα ελέγχου τρωτότητας των σχολείων και δημοτικών κτηρίων. Υλοποιώντας έργα ενίσχυσης των υποδομών μας. Ενισχύοντας το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την Πυροσβεστική, της Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, τις εθελοντικές ομάδες, με δράσεις πρόληψης και ασκήσεις, με ένα και βασικό στόχο, την ασφάλεια των συμπολιτών μας.

Οι σεισμοί της Καλαμάτας το 1986 έφεραν στην επιφάνεια κενά της Πολιτείας ως προς την αντιμετώπιση τέτοιου είδους φαινομένων. Άλλαξαν όχι μόνο τον τρόπο σκέψης. Τον σχεδιασμό αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Διαμόρφωσαν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την κατασκευή στην πατρίδα μας ασφαλέστερων κτηρίων και υποδομών.

Οι σεισμοί που πλήγωσαν την Καλαμάτα, αποτέλεσαν όμως και την αρχή για μία νέα πορεία της πόλης. Μέσα από τη διαδικασία της ανασυγκρότησης, μέσα από τη συνεργασία των φορέων της περιοχής, επιτεύχθηκαν σπουδαία πράγματα, που οδήγησαν το Δήμο μας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Με Δήμαρχους και Δημοτικές Αρχές που υπηρέτησαν την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.

Στο πλαίσιο αυτό πορευόμαστε κι εμείς. Έχοντας την εμπειρία του παρελθόντος, σχεδιάζουμε για το αύριο, μεγαλώνοντας και θωρακίζοντας σε επίπεδο υποδομών την Καλαμάτα.

Ως πόλη, ως Δήμος, ως περιοχή έχουμε μάθει να ζούμε με τους σεισμούς. Γνωρίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τη φύση, ο Δήμος διαθέτει Τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών σε περίπτωση σεισμού για την άμεση και συντονισμένη απόκριση όσων εμπλέκονται σε τοπικό επίπεδο.

Σε αυτό προσδιορίζεται το σύστημα κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για τα στάδια της προπαρασκευής, της αυξημένης ετοιμότητας, της άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών και της αποκατάστασης μιας ενδεχόμενης καταστροφής. Σημειώνεται ότι υπάρχουν 31 χώροι καταφυγής στην πόλη της Καλαμάτας και 25 στα τοπικά διαμερίσματα, ενώ 11 σημεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα ως χώροι καταυλισμού.

Ως Δήμος επαγρυπνούμε. Διατηρούμε ζωντανή τη συλλογική μνήμη. Με ενημερώσεις, με ασκήσεις, με δράσεις και ενέργειες που στοχεύουν στην πρόληψη και την σωστή προετοιμασία. Η Καλαμάτα δοκιμάστηκε. Νίκησε και συνεχίζει σήμερα με τόλμη την πορεία της, έτοιμη για τις προκλήσεις του μέλλοντος».

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ