Το φρούτο που όταν το τρως προσπαθεί να σε φάει κι αυτό!
Υπάρχει ένα φρούτο που ενώ το τρώμε προσπαθεί κι εκείνο με τη σειρά του να μας «φάει τη σάρκα». Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά μέχρι έναν μεγάλο βαθμό ισχύει.
Ο ανανάς πρωτοεμφανίστηκε στη Βραζιλία, αν και υπάρχουν πολλές ποικιλίες και από άλλα μέρη. Οι ιθαγενείς τον διέδωσαν σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική και από εκεί στην καραϊβική και της Δυτικές Ινδίες, όπου το βρήκε ο Χριστόφορος Κολόμβος και το μετέφερε στην Ευρώπη.
Πέρασαν 100 χρόνια μέχρι να φτάσει στην Αγγλία και άλλα 100 μέχρι να γίνει δημοφιλές. Στις αρχές του 1700, έγινε σύμβολο πλούτου. Αν είχες ανανά τότε, ήσουν πλούσιος. Άνθρωποι έπαιρναν έναν ανανά σε συγκεντρώσεις για να κάνουν… φιγούρα, ενώ μπορούσες ακόμα και να νοικιάσεις έναν! Με σημερινά χρήματα, ένας ανανάς κόστιζε τότε 5.000 λίρες.
Ο ανανάς όμως έχει και μια άλλη «ιδιότητα». Πολλοί είναι εκείνοι που όταν τρώνε ανανά, αισθάνονται τη γλώσσα τους ξερή, σαν να την έτριψαν με γυαλόχαρτο. Υπάρχουν και αρκετές αναφορές στο ίντερνετ, που μιλούν για ματωμένες γλώσσες, ούλα και χείλη μετά την κατανάλωση ανανά.
Ο ανανάς είναι η μόνη γνωστή πηγή στη φύση της βρωμελαΐνης. Η βρωμελαΐνη είναι ένα ένζυμο που ουσιαστικά καταναλώνει πρωτεΐνες. Οπότε όταν τρως ανανά, με έναν τρόπο προσπαθεί κι αυτός να σε φάει. Μην ανησυχείτε βέβαια. Όταν τον καταπιείτε, τα οξέα του στομάχου καταστρέφουν το ένζυμο.
Πολλές φορές έχει αναφερθεί πως οι εργάτες σε καλλιέργειες ανανά, χάνουν τα αποτυπώματά τους, επειδή τα φθείρει η βρωμελαΐνη. Δεν ξέρουμε αν αυτό ισχύει, αλλά θεωρητικά με την πάροδο των ετών θα μπορούσε να συμβεί. Το σίγουρο είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται ως μαλακτικό κρέατος και αν το αφήσετε αρκετό καιρό μαζί με το κρέας, τότε θα μετατραπεί σε χυλό.
Μπορεί βέβαια να προσπαθεί να… φάει το στόμα μας, αλλά η βρωμελαΐνη είναι γνωστή για τις θεραπευτικές της Ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων. Αποτελεί μια καλή θεραπεία για τις φλεγμονές και το πρήξιμο, ενώ προτείνεται για πολλές διαταραχές που βασίζονται σε φλεγμονές, όπως η οστεοαρθρίτιδα, αυτοάνοσα νοσήματα και ιώσεις. Επίσης πρόσφατες έρευνες, έδειξαν πως ίσως έχει και κάποιες αντικαρκινικές ιδιότητες. Οπότε, μην πτοηθείτε, συνεχίστε να τρώτε ανανά.
eradio