Να μη γίνουν τα Χριστούγεννα τραγωδία. Τι λένε Παπαευαγγέλου, Εξαδάκτυλος, Γώγος και Σαρηγιάννης
Δραματική έκκληση για τα ρεβεγιόν κάνουν οι λοιμωξιολόγοι, βλέποντας το lockdown να αποδίδει αργά και βασανιστικά και την πίεση στο ΕΣΥ να παραμένει ασφυκτική.
«Είναι πολύ εύκολο με μια μικρή χαλάρωση τις επόμενες δύο εβδομάδες των γιορτών να δούμε μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ”, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας για τη μείωση των συναναστροφών και του συγχρωτισμού θα γεμίσουν και πάλι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ μέσα στις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε, κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερα εύθραυστες ισορροπίες» που δεν αφήνουν «περιθώρια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για λάθη ούτε για ωχαδερφισμό».
«Ανησυχούμε γιατί αν και η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει κατανοήσει ότι φέτος θα ζήσουμε διαφορετικά Χριστούγεννα, υπάρχει δυστυχώς μια μικρή μερίδα του πληθυσμού που είτε αμφισβητεί είτε έχει κουραστεί από την πολύμηνη στέρηση των δραστηριοτήτων», επισήμανε.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως κύριο χαρακτηριστικό της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, αλλά και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. «Παράλληλα όμως η Δυτική Αττική και η Κοζάνη παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που αποτελούν κίνδυνο για νέα αύξηση όχι μόνο τοπικά αλλά και γενικά στη χώρα», είπε.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, μίλησε για τη διαδρομή μέχρι τη μείωση των διασωληνωμένων και των θανάτων που -όπως είπε- «άργησε πολύ να έρθει».
«Ένας από τους κυριότερους λόγους που δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των ειδικών είναι η εξαιρετικά υψηλή διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα», εξήγησε.
«Είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τη μείωση του δεύτερου πανδημικού κύματος, είμαστε χαρούμενοι που μειώθηκε ο δείκτης Rt, αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων ο κίνδυνος ελλοχεύει», επισήμανε και εξήγησε πως «όσο πιο ψηλό είναι το επιδημικό φορτίο κάθε περιοχής τόσο γρηγορότερα θα συμβεί η αύξηση των νέων κρουσμάτων και με επιθετικό τρόπο, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες».
»Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας σε σχέση με το καλοκαίρι όπου είχαμε λίγα ενεργά κρούσματα», πρόσθεσε.
Κατέληξε ότι το στοίχημα είναι η διατήρηση του χαμηλού επιδημικού φορτίου και αναφέρθηκε σε συστάσεις διεθνών οργανισμών για τη συμπεριφορά μας κατά τη διάρκεια των γιορτών και επανέλαβε τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρηθούν με αυστηρότητα.
Εξαδάκτυλος: Θα ήθελα η μαγεία των Χριστουγέννων να εξαφανίσει τον κορωνοϊό
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ανέφερε πως «το lockdown αποδίδει αργά και βασανιστικά».
«Έχουμε αποφύγει τα χειρότερα. Θα είχαμε τεράστιους αριθμούς, αν δεν είχε γίνει το lockdown», είπε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και συνέχισε: «Θα ήθελα η μαγεία των Χριστουγέννων να εξαφανίσει τον κορωνοϊό. Οποιαδήποτε κινητικότητα και συνάθροιση αγαπιούνται από τον κορωνοϊό, οπότε δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε».
Γώγος: Μη χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν – Ίσως και 50.000 τα ενεργά κρούσματα
Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του Open TV, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος επισήμανε ότι οι γιορτές θα πρέπει να είναι τελείως οικογενειακές και υπενθύμισε ότι ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει να φοράμε μάσκα ακόμα και σε αυτές τις συγκεντρώσεις.
«Ας μην χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν. Δεν πρέπει να υπάρχει γενικώς συσσώρευση κόσμου. Στους κλειστούς χώρους είναι πρόβλημα η συσσώρευση. Σε ένα κλειστό χώρο, ακόμη και ένας θετικός και με μάσκα θα το μεταδώσει. Είναι υπερμεταδότης». Πάντως ο κ. Γώγος έδωσε μία ελπίδα για το άμεσο μέλλον λέγοντας ότι «Πρέπει να συνεχιστούν οι θυσίες. Πραγματικά υπολογίζουμε ότι θα είναι για 1-2 μήνες», επισήμανε.
Και αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα τόνισε: «υπάρχει μία μικρή αλλά δειλή βελτίωση, υπάρχουν όμως δεκάδες χιλιάδες ενεργά κρούσματα».
Για τα σχολεία ο καθηγητής επισήμανε πως είναι πιθανό να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία αν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου υπάρχουν καλύτεροι δείκτες.
«Είμαστε επιφυλακτικοί. Μετά θα σκεφτούμε για γυμνάσια και λύκεια», εξήγησε.
Σαρηγιάννης: Σπίτι έως τις 20 Ιανουαρίου – Κίνδυνος αναζωπύρωσης μετά τα Χριστούγεννα
«Προβλέπουμε μια συνέχιση της αποκλιμάκωσης πανελλαδικά, ωστόσο υπάρχουν περιοχές στην χώρα όπως Δ. Αττική, Κοζάνη, Καρδίτσα, Μαγνησία, Χίος, Αχαια, Θάσος και Λάρισα που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή» ανέφερε μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής.
Ο κ. Σαρηγγιάννης διευκρίνισε πως αυτές οι περιοχές έχουν μεγάλη πιθανότητα αναζωπύρωσης μετά τα Χριστούγεννα ενώ χαρακτήρισε αυτή την περίοδο δύσκολη καθώς ο καιρός θα είναι χειρότερος, κάτι που δεν βοηθάει καθόλου αλλά αυξάνει τη μεταδοτικότητα του ιού.
Σημείωσε πως είμαστε σε φάση καλής αποκλιμάκωσης Ο ρυθμός αναπαραγωγής το RT είναι στο 0,88 που σημαίνει ότι ένα άτομο μολύνει κάτω από έναν συμπολίτη, δηλαδή ουσιαστικά έχουμε κάποια ύφεση στην πανδημία.
«Οι θάνατοι δυστυχώς παραμένουν υψηλά. Προβλεπόμενα με την έννοια ότι είναι αυτό που περιμέναμε να δούμε» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα εκτίμησε πως καλό είναι να παραμείνουν τα περιοριστικά μέτρα τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιανουαρίου ενώ αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Γενάρη είπε πως «τα σενάρια που έχουμε λένε ότι μπορούν να ανοίξουν αλλά πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα ανοίξουν, είναι σενάρια που τρέχουμε αυτή την στιγμή».
Παράλληλα ξεκαθάρισε πως μέχρι τον Μάιο πρέπει να έχουμε μέτρα προστασίας και πως τα μέτρα και το εμβόλιο είναι καλός συνδυασμός για να αποφύγουμε τα χειρότερα.
http://www.topontiki.gr