Το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας παρουσίασε τις δράσεις του σε παγκόσμιο διαδικτυακό σεμινάριο
Την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε το διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο:‘The COVID-19 Pandemic: Implications and Challenges for Substance Use Prevention’ το οποίο διοργανώθηκε από το Executive Secretariat of InterAmerican Drug Abuse Control Commission (ES/CICAD)του Organization of American States (OAS) και από την Ομάδα Pompidou Group του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στόχος του σεμιναρίου ήταν, μεταξύ άλλων, η ανταλλαγή εμπειριών για την επίδραση της περιόδου της πανδημίας στην εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης των εξαρτήσεων σε εθνικό επίπεδο και η συζήτηση για τρόπους και ιδέες προσαρμογής των προληπτικών προγραμμάτων εξάρτησης κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου. Στο συγκεκριμένο σεμινάριο συμμετείχε και η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Τμήματος Εφαρμογών Πρόληψης του Ο.ΚΑ.ΝΑ – κοινωνιολόγος Κα Γεωργαλά Νικολέττα με εισήγηση με τίτλο: «Η Πρόληψη των Εξαρτήσεων εν μέσω πανδημίας COVID-19: Η εμπειρία της Ελλάδας», στην οποία αναφέρθηκε σε δράσεις τεσσάρων (4) Κέντρων Πρόληψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Δείτε εδώ το βίντεο – Η κα Γεωργαλλά παρουσιάζει από 29:43-42:26.
Ένα από τα Κέντρα που παρουσιάστηκαν ήταν και το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας, το οποίο εκείνη την περίοδο μεταξύ άλλων δράσεων, διοργάνωσε και υλοποίησε δύο εργαστήρια δημιουργικότητας μέσω διαδικτύου, στα οποία προσκάλεσε άτομα από όλες τις ομάδες-στόχους (γονείς, παιδιά, εφήβους, εκπαιδευτικούς, νέους κλπ) να συμμετάσχουν σε αυτά.
-Το ένα εργαστήρι με τίτλο «Ας ζωγραφίσουμε όλοι μαζί» προσκαλούσε τα άτομα να αποτυπώσουν σε καμβά έναν πίνακα γνωστών ζωγράφων και το δεύτερο εργαστήρι, το οποίο πραγματοποιήθηκε και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) προσκαλούσε τους ανθρώπους διαδικτυακά να δημιουργήσουν ένα μήνυμα «Αγάπης για την Ζωή» χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο τέχνης επιθυμούσαν (ζωγραφιά, ποίημα, τραγούδι, κολάζ κλπ). Το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό, αναπροσαρμόζει τις δράσεις του ώστε να παραμείνει κοντά στην τοπική κοινότητα αφουγκραζόμενο τις ανάγκες των ομάδων-στόχων στις οποίες απευθύνεται.