Πόνος στο μαστό: 10 απίθανες αιτίες
Εκτιμάται ότι δύο στις τρεις γυναίκες εμφανίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους δυσφορία ή πόνο στο μαστό, ιδιαίτερα πριν την εμμηνόπαυση.
Μέχρι κάποιο βαθμό, ο πόνος στο μαστό θεωρείται φυσιολογικός και τα αίτια που τον προκαλούν είναι πολλά και διαφορετικά.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές κατά την εμμηνόπαυση, τον κύκλο της περιόδου, την εγκυμοσύνη, την εφηβεία, το θηλασμό κλπ.
Πριν πάει λοιπόν το μυαλό σας στο κακό, δηλαδή τον καρκίνο του μαστού, δείτε κάποιες όχι και τόσο συνηθισμένες αιτίες του πόνου στο μαστό:
Αλλεργία σε καλλυντικά: Οι χημικές ουσίες που περιέχουν πολλές κρέμες σώματος και άλλα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα, αλλά και το στήθος σας, προκαλώντας οίδημα και πόνο. Το ίδιο ισχύει και για κάποια απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων, προϊόντα περιποίησης μαλλιών, μακιγιάζ, καθώς και αντηλιακά.
Εγκυμοσύνη: Το πρήξιμο και ο πόνος στο στήθος αποτελούν συχνά το πρώτο σημάδι εγκυμοσύνης. Στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, αυξάνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων και το μέγεθος των γαλακτοφόρων αδένων, με αποτέλεσμα να αυξάνει και η ευαισθησία των μαστών.
Λάθος στηθόδεσμος: Έρευνα με τη συμμετοχή 10.000 γυναικών έδειξε ότι σε ποσοστό 64% φορούν λάθος νούμερο στηθόδεσμου. Όταν ο στηθόδεσμος δεν εφαρμόζει σωστά, είναι φτιαγμένος από κακής ποιότητας ύφασμα ή ασκεί πίεση σε λάθος σημεία (π.χ. δεν εφαρμόζουν σωστά οι μπανέλες), προκαλεί δυσφορία και πόνο στο στήθος.
Μόλυνση: Το φράξιμο των γαλακτοφόρων αδένων, οι τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα (ναι, οι τρίχες στις θηλές είναι απολύτως φυσιολογικές!), οι κλειστοί ιδρωτοποιοί αδένες και τα βακτήρια, μπορούν να προκαλέσουν τοπική λοίμωξη, η οποία εκδηλώνεται με ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνο, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από εκκρίσεις αίματος ή υγρών από το μαστό. Συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό για να προσδιορίσει την αιτία και να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.
Αντισυλληπτικά: Οποιοδήποτε φάρμακο παρεμβαίνει στις ορμόνες, είναι πιθανό να προκαλέσει πόνο στο στήθος. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα αντισυλληπτικά χάπια, μπορεί όμως να συμβεί και με τις θεραπείες γονιμότητας, τις θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης και τα φάρμακα για τον θυρεοειδή.
Το φύλο: Η εφηβεία, η εμμηνόρροια, η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση, δηλαδή τα στάδια της ζωής μιας γυναίκας πλην της παιδικής ηλικίας, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις ορμόνες. Ο πιο συνηθισμένος πόνος στους μαστούς, είναι αυτός που εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου και είναι φυσιολογικός. Φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του προεμμηνοροϊκού συνδρόμου, της περιεμμηνόπασυης και της εμμηνόπαυσης, όπως κρέμες ή χάπια οιστρογόνων και προγεστερόνης, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ευαισθησία στο στήθος.
Θηλασμός: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι μαστοί και οι γαλακτοφόροι αδένες μεγαλώνουν για να προετοιμαστούν για το θηλασμό. Αυτό συνεπάγεται πόνο, ο οποίος μπορεί να συνεχίζεται και μετά τη γέννηση του παιδιού. Ένας σύμβουλος θηλασμού μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματα.
Τραυματισμός: Ένα χτύπημα από μπάλα, ο τραυματισμός από τη ζώνη ασφαλείας στη διάρκεια τροχαίου ατυχήματος ή μια χειρουργική επέμβαση στο στήθος, αποτελούν αιτίες πόνου στο στήθος. Ο πόνος από ανάλογους τραυματισμούς συνήθως υποχωρεί γρήγορα. Αν επιμένει, ενημερώστε τον γιατρό σας για να αποκλείσει υποκείμενες παθήσεις.
Καρκίνος του μαστού: Ο φόβος κάθε γυναίκας είναι τελευταίος στη λίστα για τον λόγο ότι σπάνια εκδηλώνεται με πόνο στο στήθος. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται τα ψηλαφητά ογκίδια, οι εκκρίσεις ή αλλοιώσεις της θηλής, συχνά όμως απουσιάζουν τα προειδοποιητικά σημάδια. Οι περισσότερες γυναίκες που αναφέρουν στον γιατρό τους πόνο στο στήθος, δεν έχουν καρκίνο. Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, ενημερώστε τον γιατρό σας για τους παράγοντες κινδύνου και κάνετε τακτικά εξετάσεις.