Κυτταρίτιδα: Ποιες είναι οι τροφές που την προκαλούν;
Η κυτταρίτιδα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως τα γονίδια, οι ορμόνες, μια αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους.
Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις εμφανίζεται χωρίς προφανή αιτία.
Σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό American Journal of Clinical Dermatology, η κυτταρίτιδα είναι εξαιρετικά συχνή και εμφανίζεται στο συντριπτικό 90% των γυναικών. Μπορεί να την εμφανίσει ο οποιοσδήποτε ασχέτως βάρους, ύψους ή ηλικίας.
Η κυτταρίτιδα μπορεί να έχει είτε τη χαρακτηριστική όψη του φλοιού πορτοκαλιού, που είναι και η πιο συνηθισμένη, ή να μοιάζει με μικρά «κυματάκια» επάνω στο δέρμα όμοια με τις ρυτίδες. Αυτό το είδος κυτταρίτιδας μάλιστα συγχέεται συχνά με τις ραγάδες.
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας γι΄αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγετε τις εξής τροφές:
Αλλαντικά και αλμυρά τυριά
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως αλλαντικά, μπέικον και τυριά προκαλούν κατακράτηση υγρών. Το φούσκωμα σ συνδυασμό με την κατακράτηση μπορούν να κάνουν την κυτταρίτιδα πιο ορατή.
Έτοιμες σούπες
Η έτοιμη σούπα μπορεί να αποτελεί μια γρήγορη λύση για φαγητό αλλά οι περισσότερες έχουν αρκετό αλάτι.
Γλυκά και αναψυκτικά
Καθώς μεγαλώνετε το σώμα σας παράγει λιγότερο κολλαγόνο – την πρωτεΐνη που υποστηρίζει την εμφάνιση λείου, χωρίς «λακκούβες» δέρματος. Παρότι δεν υπάρχει τρόποι να αλλάξει αυτό, η μείωση της ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει. Αποφύγετε ιδιαίτερα τα γλυκά ποτά τους επεξεργασμένους χυμούς, τα ενεργειακά ποτά αλλά και τη σόδα.
Μαργαρίνη και βούτυρο
Η κατανάλωση trans-λιπαρών μπορεί να προκαλέσει την αποδυνάμωση των ιστών του δέρματος με αποτέλεσμα την αλλαγή της υφής της επιδερμίδας. Το επικίνδυνο τεχνητό λίπος κρύβεται συνήθως σε μαργαρίνη χαμηλών θερμίδων .
Επίσης το άγχος αλλά και οι ψυχολογικές διακυμάνσεις συμβάλλουν στην έκκριση αδρεναλίνης, η οποία δυσκολεύει την ομαλή λειτουργία του κυκλοφοριακού συστήματος και αυτό μπορεί να επηρεάσει τις περιοχές με τάση εμφάνισης κυτταρίτιδας.
https://www.mothersblog.gr