Καθημερινά αντικείμενα, εστίες μικροβίων, και πώς να τα απολυμάνετε

Εδώ και ένα μήνα που ζούμε στον ‘πυρετό’ του νέου κορωνοϊού, το καθημερινό μας λεξιλόγιο έχει εμπλουτιστεί με λέξεις όπως “καραντίνα”, “sms μεταβίβασης” και, φυσικά, “απολύμανση”. Πόσο σίγουρος είσαι, όμως, πως ξέρεις πώς να απολυμάνεις αποτελεσματικά το σπίτι; Και μήπως αφήνεις έξω από τη ‘φασίνα’ ορισμένα αντικείμενα που αποτελούν εστία μικροβίων; Σίγουρα θα έχεις ακούσει πως αυτές τις ημέρες είναι σημαντικό να απολυμαίνουμε τραπέζια, καρέκλες πόμολα, διακόπτες και φυσικά τα είδη υγιεινής αλλά και τις επιφάνειες προετοιμασίας του φαγητού.

Υπάρχουν όμως και κάποια αντικείμενα που, όσο πιο συχνά τα χρησιμοποιούμε τόσο πιο… αόρατα γίνονται την ώρα της καθαριότητας αφού σπάνια έως ποτέ δεν αναλογιζόμαστε πως χρειάζονται απολύμανση. Και, περιέργως, είναι αυτά που αγγίζεις με τα χέρια σου δεκάδες φορές μέσα σε μία ημέρα.

Κινητό τηλέφωνο

Το κινητό σου μπορεί να είναι η προέκταση των χεριών σου, μα σε αντίθεση με αυτά δεν το πλένεις ποτέ. Και χάρη στο πλαστικό, το μέταλλο και το γυαλί που διαθέτουν, συγκρατούν πλήθος μικροβίων που ταξιδεύουν από τη συσκευή στα χέρια κι από εκεί στο πρόσωπό σου. Ερευνητές στο University of Arizona, μάλιστα, ανακάλυψαν πως τα κινητά έχουν δεκαπλάσιο αριθμό βακτηρίων από το κάθισμα της τουαλέτας! Για να το απολυμάνεις, ψέκασε χλωρίνη σε σπρέι σε ένα καθαρό πανί και πέρασε με αυτό το (κλειστό) κινητό σου διεξοδικά. Άφησέ το να στεγνώσει εντελώς πριν το ανοίξεις.

Τιμόνι

Μπορεί πλέον να μην μπαίνεις και πάρα πολύ συχνά στο αμάξι σου ωστόσο το πιο πιθανό είναι πως το τιμόνι δεν το έχεις καθαρίσει ποτέ. Κι όμως είναι η επιφάνεια του αμαξιού (μαζί με το λεβιέ ταχυτήτων) που αγγίζεις πιο συχνά από κάθε άλλη και που, κατ’επέκταση, βρίθει από μικρόβια και βακτήρια. Για να το απολυμάνεις, αραίωσε χλωρίνη μέσα σε 1 λίτρο νερό, μούλιασε ένα πανί και τύλιξε με αυτό το τιμόνι. Μετά από 1-2 λεπτά τρίψτε το καλά με το πανί, μην παραλείποντας και τη βάση του τιμονιού κι επιμένοντας στις περιοχές που ακουμπούν τα χέρια. Μετά από αυτό το πρώτο καθάρισμα κάνετε ένα επιπλέον πέρασμα με ένα καθαρό πανί και χλωρίνη  σε σπρέι μία φορά την εβδομάδα.

Τηλεκοντρόλ

Σε προκαλούμε να μετρήσεις πόσες φορές αγγίζεις το τηλεκοντρόλ μέσα σε μία ημέρα. Πολλαπλασίασέ το με όλα τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού και τώρα πολλαπλασίασε τον αριθμό ξανά με τις 21 ημέρες που ήδη μετράμε στο σπίτι. Για να απολυμάνεις αυτή την τόσο απροσδόκητη εστία μικροβίων, αραίωσε ελάχιστη χλωρίνη μέσα σε 1 λίτρο νερό, μούλιασε ένα πανί και καθάρισε με αυτό το τηλεκοντρόλ. Δώσε έμφαση σε κάθε πλήκτρο και τον χώρο ανάμεσά τους και τέλος άφησέ το να στεγνώσει καλά πριν να το χρησιμοποιήσεις.

Πληκτρολόγιο

Η καθαριότητα του πληκτρολογίου σου είναι, αυτή την εποχή, πιο σημαντική από ποτέ αφού και αυτό είναι ένα ακόμα αντικείμενο που αγγίζεις πολύ και καθημερινά αλλά σπανιότατα καθαρίζεις. Για να καταλάβεις τι μπορεί να κρύβει, μια έρευνα του 2016 απέδειξε πως ένα κοινό πληκτρολόγιο (αλλά και το ποντίκι) είναι 20.000 φορές περισσότερο βρώμικο από το κάθισμα μιας τουαλέτας. Για να το καθαρίσεις και να το απολυμάνεις αποτελεσματικά, ψέκασε χλωρίνη  σε σπρέι σε ένα καθαρό πανί χωρίς χνούδια και καθάρισέ το διεξοδικά πάνω και ανάμεσα από τα πλήκτρα. Χρησιμοποίησε ένα άλλο πανί για να καθαρίσεις και το ποντίκι.

Γυαλιά

Τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως σε σχέση με τον νέο κορονοϊό. Ένα από αυτά ήταν πως μπορεί να μολυνθεί κάποιος ακόμα και από τα μάτια. Γι’αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως καθαρίζεις τα χέρια σου, να καθαρίζεις και τα γυαλιά σου που μπορεί εύκολα να μολυνθούν και να μολύνουν. Για να το καταφέρεις αρκεί μια μόλις σταγόνα χλωρίνη μέσα σε μια κούπα νερό. Βρέξε με το υγρό ένα καθαρό πανί και πέρασε το σκελετό και τους φακούς. Ολοκλήρωσε την καθαριότητα των φακών με ένα στεγνό φρέσκο πανί με μικροΐνες.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ