Η οργή του Τσιόδρα για τον απερίσκεπτο Τζόνσον. Τι είναι η ανοσία της αγέλης;

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη με ραγδαίους ρυθμούς, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας και για το λόγο αυτό συνέστησε να υπάρξει σοβαρός περιορισμός μετακινήσεων, σε όσους ανθρώπους επιστρέφουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Ιδιαίτερα για τους έλληνες φοιτητές από τη Μεγάλη Βρετανία, στην οποία δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού από τον κορωνοϊό. Πρόκειται για ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας Μπόρις Τζόνσον, να αφήσει ανεξέλεγκτο τον ιό να κάνει διασπορά ώστε οι Βρετανοί να αποκτήσουν … αντισώματα και να κατακτήσουν την “ανοσία της αγέλης”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κορωνοϊός και η ενημέρωση Τσιόδρα για τους Έλληνες φοιτητές

Μιλώντας για τους έλληνες φοιτητές, ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, δεν απέφυγε να κάνει ένα δεικτικό σχόλιο για την απόφαση των Βρετανών:

“Ατομα τα οποία έρχονται από το εξωτερικό τις τελευταίες ημέρες κατακλύζουν την πατρίδα μας και αυτό αφορά και πολύ νέο κόσμο, ο οποίος έρχεται από χώρες που υπάρχει μεγάλη εξάπλωση του ιού, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου η στρατηγική Δημόσιας Υγείας είναι να αφήσει να εξαπλωθεί ο ιός.

Θέλω να τονίσω εδώ τη μεγάλη σημασία της απομόνωσης κατοίκων, του περιορισμού των επαφών των νέων αυτών ανθρώπων, οι οποίοι δεν κινδυνεύουν τόσο όσο οι ηλικιωμένοι από τον ιό, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες στο σπίτι τους.

Παρακαλώ πάρα πολύ την προσοχή των συμπολιτών μας οι οποίοι επιστρέφουν για αυτή τη σημαντική καραντίνα, ώστε να μην εκθέσουν τους οικείους τους στη νέα νόσο”, τόνισε ο κ. Τσιόδρας

Τι είναι η “ανοσία της αγέλης” που προσπαθούν να επιτύχουν οι Βρετανοί

Η «ανοσία της αγέλης» επιτυχνάνεται όταν το μεγαλύτερο μέρος ενός πληθυσμού γίνεται ανθεκτικό απέναντι σε μια ασθένεια είτε μέσω του εμβολιασμού, είτε μέσω μιας παρελθούσας έκθεσης. Η “ανοσία της αγέλης”, που είναι επιδημιολογικός όρος, βοηθά στο να μειωθεί ο αντίκτυπος της νόσου σε δεύτερο χρόνο.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, την άποψη των οποίων δημοσίευσε σε ρεπορτάζ της η Telegraph, εφόσον δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, η «ανοσία της αγέλης» μπορεί να επιτευχθεί μέσω των ατόμων που έχουν μολυνθεί. Για το λόγο αυτό, η Βρετανία σήμερα επιδίδεται σε ένα επικίνδυνο πειραματισμό, που έχει πολύ μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, που θα καταλήξει. Κι ενώ ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται τις επικρίσεις ολόκληρου του πλανήτη, οι κάτοικοι στη Μεγάλη Βρεττανία ακολουθούν πιστά της επιταγές του πρωθυπουργού τους και επιδίδονται σε συναθροίσεις και συναυλίες με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου.

Κορωνοϊός: Μέτρα στην Ελλάδα για τον περιορισμό των μετακινήσεων του πληθυσμού

Η κυβέρνηση επεκτείνει από την Τετάρτη το μέτρο αναστολής λειτουργίας και σε άλλα τμήματα του πρωτογενούς τομέα – στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της πρώτης ενημέρωσής του στο Υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Από το μέτρο, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα σουπερμάρκετ, ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας, τα πρατήρια καυσίμων, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και λοιπές υπηρεσίες. Το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

“Η κυβέρνηση και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός λαμβάνουν καθημερινά τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πολύπλευρες συνέπειες του κορονοϊού. Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός, τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας. Αυτό που προέχει είναι να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, προκειμένου να δοθεί χρόνος στο σύστημα Υγείας για να ανταπεξέλθει, ώστε οι ευπαθείς ομάδες και όσοι χρειαστούν νοσηλεία να λάβουν της απαιτούμενης φροντίδας”.

 

Τα πιο σημαντικά όπλα που διαθέτουμε ως κοινωνία σε αυτό τον αγώνα, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι η ατομική υπευθυνότητα και η σοβαρότητα που καλούμαστε να επιδείξουμε όλοι. “Η ατομική ευθύνη δεν αφορά μόνο στην προστασία του εαυτού μας, αλλά και στην προστασία του διπλανού μας και εν τέλει του κοινωνικού συνόλου”, επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πηγή: iatropedia.gr.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ