Κορωνοϊός : 5+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον ιό

Τα πρώτα κρούσματα στη Βρετανία, στην Ιταλία και στη Ρωσία – από δύο σε κάθε χώρα. Το πρώτο κρούσμα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο στη Γαλλία, σε έναν γιατρό, καθώς και στην Ταϊλάνδη, σε έναν οδηγό ταξί. Ακόμα ένα κρούσμα, σε παιδί, το έκτο συνολικά, στη Βαυαρία. Συνολικά τουλάχιστον 9.700 κρούσματα μόνο στην Κίνα, έναντι 7.711 ένα 24ωρο νωρίτερα.

Συνολικά 213 θάνατοι στην Κίνα, έναντι 170 ένα 24ωρο νωρίτερα. Περισσότερα από 130 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 23 χώρες και εδάφη εκτός ηπειρωτικής Κίνας. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσίαζε χθες, μόλις λίγες ώρες αφότου κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως, η επιδημία του νέου κορωνοϊού που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο ΠΟΥ εμφανίζεται καθησυχαστικός, επιμένει ότι δεν υπάρχει λόγος ταξιδιωτικών και εμπορικών περιορισμών, δηλώνει πεπεισμένος ότι οι κινεζικές αρχές «θα ελέγξουν το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατόν». Πολλά σύνορα όμως κλείνουν, πολλές ταξιδιωτικές οδηγίες εκδίδονται, πολλές αεροπορικές εταιρείες αναστέλλουν ή περιστέλλουν τις πτήσεις τους από και προς την ηπειρωτική Κίνα, άρον-άρον αποχωρούν οι ξένοι από την επαρχία Χουμπέι – ενώ δεν λείπουν τα ξενοφοβικά επεισόδια εναντίον Κινέζων που βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους. Πέντε συν μία ερωτήσεις αναζητούν απαντήσεις.

Γιατί αποφάσισε τώρα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως ο ΠΟΥ;

Κατά τις πρώτες δύο συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής του Οργανισμού, την περασμένη εβδομάδα, τα μέλη της είχαν εμφανιστεί «διχασμένα» και ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει τελικά πως ήταν «πολύ νωρίς» ώστε να σημάνει παγκόσμιο συναγερμό. Η γαλλική «Le Monde» έκανε λόγο για κινεζικές πιέσεις, γεγονός είναι πάντως ότι ο ΠΟΥ ποτέ δεν προχωρεί σε μια τέτοια κίνηση αψήφιστα, φοβούμενος τη διεθνή απομόνωση της χώρας-εστίας και τις ενδεχόμενες συνέπειες στη συνεργασία της μαζί του. Ωστόσο τα πρώτα κρούσματα επιμόλυνσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός Κίνας άλλαξαν τα δεδομένα, ενέτειναν την παγκόσμια ανησυχία. Επιπλέον, ο ΠΟΥ αιτιολόγησε προχθές το βράδυ τη νέα του απόφαση λέγοντας πως ανησυχεί για το ενδεχόμενο να εξαπλωθεί ο 2019-nCoV χωρίς να γίνει αντιληπτός σε χώρες με αδύναμο σύστημα υγείας.

 
Σε πόσες ακριβώς χώρες εκτός Κίνας έχουν καταγραφεί κρούσματα επιμόλυνσης από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Στη Γερμανία, όπου πέντε εργαζόμενοι στην έδρα της εταιρείας ανταλλακτικών αυτοκινήτων Webasto στο Στόκντορφ της Βαυαρίας μολύνθηκαν από κινέζα επισκέπτρια συνάδελφό τους – οι Αρχές χθες ανέφεραν ακόμα ένα κρούσμα, αυτή τη φορά σε παιδί εργαζομένου στην εταιρεία. Επίσης στην Ιαπωνία, στο Βιετνάμ, στη Νότια Κορέα. Και πιο πρόσφατα, στη Γαλλία και στην Τυνησία.

Στη Γαλλία, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου έφτασε ο νέος κορωνοϊός, οι Αρχές ανακοίνωσαν το βράδυ της Πέμπτης πως το έκτο κατά σειρά κρούσμα, ένας γιατρός που νοσηλεύεται απομονωμένος αλλά σε καλή κατάσταση στο Παρίσι, είναι η πρώτη περίπτωση επιμόλυνσης από άνθρωπο σε άνθρωπο σε γαλλικό έδαφος. Στην Ταϊλάνδη, τη χώρα που μετράει τα περισσότερα κρούσματα εκτός Κίνας (19 μέχρι χθες), ένας ταξιτζής μολύνθηκε από επιβάτη: η Ταϊλάνδη είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Κινέζους που γιορτάζουν την κινεζική Πρωτοχρονιά, υπολογίζεται πως περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι έφτασαν εκεί από την Ουχάν την περίοδο 2-27 Ιανουαρίου. Δύο κινέζοι τουρίστες που νοσηλεύονται στη Ρώμη ήταν και τα πρώτα κρούσματα της Ιταλίας, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση συναγερμού για τους επόμενους έξι μήνες.

Δύο κινέζοι υπήκοοι, ο ένας στην περιοχή Τιουμέν των Ουραλίων και ο άλλος στην περιοχή της Υπερβαϊκάλης στη ρωσική Απω Ανατολή, είναι και τα δύο πρώτα κρούσματα που κατέγραψε η Ρωσία. Δύο «μέλη της ίδιας οικογένειας» που διαγνώστηκαν με τον νέο κορωνοϊό νοσηλεύονται, όπως ανακοινώθηκε χθες, σε νοσοκομείο του Νιούκαστλ στη Βρετανία – οι Αρχές αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

 
Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι οι κινεζικές αρχές παρακωλύουν την απομάκρυνση των ξένων πολιτών;

Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Νότια Κορέα, Ινδονησία, Σιγκαπούρη, Ρωσία είναι μερικές μόνο από τις χώρες που απομακρύνουν πολίτες τους από την Ουχάν. Με την Κομισιόν να έχει ενεργοποιήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό έκτακτου συντονισμού, τα αεροσκάφη ευρωπαϊκών κρατών απομακρύνουν συχνά και άλλους ευρωπαίους πολίτες -για παράδειγμα, στη βρετανική πτήση που αναχώρησε χθες από την Ουχάν επέβαιναν 83 Βρετανοί, 19 Ισπανοί, ένας Πολωνός, τέσσερις Δανοί και ένας Νορβηγός. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συμπεριλαμβάνονται στις χώρες που θέτουν υποχρεωτικά τους εκκενωθέντες σε καραντίνα για διάστημα δύο εβδομάδων. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη «Monde», οι επαναπατρισμοί ήταν την εβδομάδα που τελειώνει «καρπός μιας πραγματικής διπλωματικής μάχης». Τη Δευτέρα μάλιστα οι ευρωπαίοι διπλωμάτες κλήθηκαν στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ώστε να ακούσουν τους υπευθύνους να υπερασπίζονται με σθένος τη θέση ότι το Πεκίνο είναι απολύτως ικανό να διαχειριστεί την κρίση και οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού δεν είναι απαραίτητες. Ορισμένοι ευρωπαίοι διπλωμάτες, μάλιστα, μιλούσαν για διοικητική «παρακώλυση». Το ίδιο το Πεκίνο ανακοίνωσε πάντως χθες πως στέλνει αεροσκάφη να παραλάβουν τους παγιδευμένους λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών στην Ταϊλάνδη και στη Μαλαισία κινέζους τουρίστες.

 
Και να ήθελε, μπορεί κάποιος σήμερα να μεταβεί στην Κίνα;

Κάπου 25 διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, ανάμεσά τους οι Air France, Lufthansa, British Airways, American Airlines, Delta, El Al και Virgin Atlantic, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι αναστέλλουν ή περιστέλλουν τις πτήσεις τους από και προς την ηπειρωτική Κίνα. Παράλληλα, Ρωσία, Βόρεια Κορέα, Μογγολία και Καζακστάν έχουν κλείσει τα σύνορά τους με την Κίνα, ενώ ολοένα και περισσότερες χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, καλούν τους πολίτες τους να μην επισκέπτονται την Κίνα λόγω της επιδημίας.

 
Πόσο υπεραισιόδοξες μπορεί να θεωρηθούν οι εκτιμήσεις του ΠΟΥ πως οι κινεζικές αρχές είναι σε θέση να ελέγξουν την επιδημία;

Οι Αρχές έχουν επιβάλει πρωτοφανή μέτρα, θέτοντας ουσιαστικά σε καραντίνα κάπου 60 εκατομμύρια ανθρώπους στην επαρχία Χουμπέι. Υπάρχουν όμως αναφορές για τεράστιες ουρές αναμονής στα νοσοκομεία της Ουχάν (επί του παρόντος κατασκευάζονται με εντατικότατους ρυθμούς δύο νέα νοσοκομεία), με ορισμένους ασθενείς να λένε ότι περίμεναν δύο ημέρες προκειμένου να δουν κάποιον γιατρό. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι οι ελλείψεις σε προστατευτικές στολές και μάσκες είναι τόσο μεγάλες στην Ουχάν που γιατροί αναγκάζονται να φορούν μάσκες από ύφασμα και τα πλαστικά καλύμματα που χρησιμοποιούνται συνήθως για το πακετάρισμα ιατρικών εφοδίων. Αίσθηση προκάλεσε χθες αναφορά γάλλων δημοσιογράφων ότι ένας γκριζομάλλης άνδρας που φορούσε χειρουργική μάσκα έμεινε να κείτεται νεκρός για ώρες σε πεζοδρόμιο της Ουχάν.

 
Περισσότερο θετικά νέα υπάρχουν;

Το γαλλικό Ινστιτούτο Παστέρ εξέφρασε χθες την ελπίδα να υπάρξει ένα εμβόλιο διαθέσιμο σε 20 μήνες… Μία ημέρα νωρίτερα πάντως, ο δρ Ρίτσαρντ Χάτσετ, ο αμερικανός επιστήμονας που ηγείται, ως επικεφαλής της Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, των διεθνών προσπαθειών για την παρασκευή εμβολίου, είχε εκφράσει την ελπίδα να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές μέσα σε ένα διάστημα 16 εβδομάδων.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως το ποσοστό θνησιμότητας από τον νέο κορωνοϊό είναι λίγο πάνω από το 2%, έναντι σχεδόν 10% του SARS την περίοδο 2002-2003. Τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στην Ευρώπη (έξι στη Γαλλία, έξι στη Γερμανία, από δύο στην Ιταλία και στη Βρετανία, ένα στη Φιλανδία) είναι λίγα και όλα φαίνεται να είναι ελεγχόμενα. Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία, έγκυρη ενημέρωση και ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

.tanea.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ