Κορονοϊός: Τι κάνουμε με τις εισαγωγές προϊόντων από Κίνα;
Σε πλήρη επαγρύπνηση είναι όλες οι υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα – σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια – παρότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα.
Ωστόσο, ο ιός – με επίσημη ονομασία 2019-nCoV – έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 80 ανθρώπους, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σ’ όλη την Κίνα έχουν φτάσει τα 2.744.
Οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα της πόλης Γουχάν, στην κεντρική Κίνα – απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία με τον φονικό κορονοϊό – απαγορεύοντας σε πολίτες και επισκέπτες την είσοδο ή την έξοδο μέχρι τις 30 Ιανουαρίου. Ανάλογη ταξιδιωτική απαγόρευση ισχύει επίσης, σε Χονκ Κονγκ, Μακάο και Ταϊβάν.
Πώς δημιουργήθηκε, ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα, πώς πρέπει να δράσουμε στην εμφάνιση αυτών, υπάρχει κίνδυνος από την παραγγελία διαφόρων ειδών από την Κίνα; Η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη απάντησε στις ερωτήσεις του Sputnik, σχετικά με τον νέο κορονοϊό.
Είναι επικίνδυνο να προχωράμε σε παραγγελίες ειδών ένδυσης και υπόδησης, ή ηλεκτρικών συσκευών από Κίνα;
Η πιθανότητα προσβολής είναι ελάχιστη, δεδομένου ότι:
-Τα περισσότερα προϊόντα τυποποιούνται χωρίς να παρεμβάλλεται ανθρώπινο χέρι
-Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά συγκεκριμένη περιοχή της Κίνας Γουχάν
-Από τη διάθεση έως την πώληση των προϊόντων μεσολαβούν αρκετές ημέρες και oι κορονοιοί γενικώς δεν επιβιώνουν σε εξωτερικό περιβάλλον πάνω από λίγες ημέρες
-Η κινεζική κυβέρνηση και η διεθνής κοινότητα έχουν ήδη λάβει μέτρα απομόνωσης του ιού
-Δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κρούσμα στην Ελλάδα
Παρά ταύτα, η πιθανότητα αυτή δεν δύναται να αποκλειστεί εντελώς. Καλό είναι να μην αγοράζετε αμφιβόλου προέλευσης προϊόντα («μαύρη αγορά») και να πλένετε τα ρούχα που αγοράζετε πριν τα φορέσετε.
Πώς πρέπει να δράσουμε, εάν εμφανίσουμε συμπτώματα; Υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτες απέναντι στον ιό;
Εάν παρουσιάσετε πυρετό 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας από την Κίνα ή την επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα, η άμεση ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη. Έως τότε, συνιστώνται τα μέτρα συμπωματικής αντιμετώπισης και υγιεινής που αφορούν και τη γρίπη (π.χ. επαρκής ενυδάτωση, παραμονή στο σπίτι, κάλυψη στόματος και μύτης όταν βήχουμε, αποφυγή καπνού).
O ιός δεν έχει μελετηθεί πλήρως. Αναμένεται, ωστόσο, οι ομάδες υψηλού κινδύνου να είναι οι γνωστές ομάδες υψηλού κινδύνου που αφορούν γενικά τις λοιμώξεις (σ.σ. παιδιά, ηλικιωμένοι άνθρωποι, άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, άνθρωποι με διαβήτη και καρδιο-αναπνευστικές παθήσεις, καπνιστές).
Πώς δημιουργήθηκε ο Κορονοϊός;
Ο ιός ανήκει σε μία ευρεία κατηγορία ιών, τους Κορονοϊούς, οι οποίοι στον άνθρωπο προκαλούν συνήθως ήπια νόσο του τύπου του κοινού κρυολογήματος. Διάφορες μορφές κορονοϊών, συγγενείς με τους ανθρώπινους κορονοϊούς, προσβάλλουν μια ευρεία κατηγορία πτηνών και θηλαστικών.
Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, επιθετικά στελέχη ανθρώπινων κορονοϊών αναδύθηκαν μετά από μεταλλάξεις ή θανατηφόρους ανα-συνδυασμούς ιών, που προσβάλλουν διαφορετικά είδη ζώων, σε συνθήκες στενής συναναστροφής με αυτά.
Έτσι εμφανίστηκε το 2003 ο ιός SARS, o οποίος προερχόταν από νυχτερίδες και μικρά άγρια θηλαστικά και μεταδόθηκε στον άνθρωπο, είτε άμεσα, είτε μέσω ζώων που βρίσκονταν στις κινεζικές αγορές, στις οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλής η εκτροφή, παγίδευση και πώληση των άγριων ζώων.
Ένας άλλος επιθετικός κορονοϊός, ο ιός MERS, εμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή το 2012. Η μικροβιολογική ανάλυση του ιού έδειξε ότι προέρχεται από καμήλες και νυχτερίδες και στη συνέχεια μεταδόθηκε στον άνθρωπο.
Με ανάλογο τρόπο και η πρώτη εστία μόλυνσης από τον νέο κορονοιό εμφανίστηκε σε αγορές της πόλης Γουχάν, όπου πωλούνταν εκτός από θαλασσινά και κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα -προσφιλείς επιλογές αγοράς των κινέζων καταναλωτών. Εικάζεται ότι ο νέος ιός προήλθε από κορονοϊούς που προσβάλλουν κάποιο από αυτά τα ζώα.
Πόσο εύκολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο;
-Ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τη στενή επαφή ή τον βήχα.
-Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κορονοϊός;
-Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ιός προκαλεί ήπια ασθένεια. Πυρετός, βήχας, θωρακικό άλγος, δύσπνοια είναι τα κύρια συμπτώματα. Ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, οργανική ανεπάρκεια. Μόνο το 3% των προσβεβλημένων ασθενών, έως τώρα, είχε μοιραία κατάληξη.
Συγκριτικά, η θνησιμότητα από τον ιό sars ήταν 10%. Ωστόσο, η πλήρης συμπεριφορά του ιού δεν έχει ακόμη καταγραφεί, ενώ υπάρχουν φόβοι για μετάλλαξη του ιού.
Ποια μέτρα προφύλαξης πρέπει να πάρω εάν ταξιδέψω σε προσβεβλημένες περιοχές;
-Πρέπει να αποφύγετε όλα τα μη αναγκαία ταξίδια στην επαρχία του HUBEI, στην Κίνα. Αλλά και να ενημερώνεστε καθημερινά για την εξέλιξη της επιδημίας στους ταξιδιωτικούς προορισμούς σας.
-Αποφύγετε την επαφή με ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, των πτηνών και των αδέσποτων ζώων
-Μην καταναλώνετε ακατέργαστα και ωμά κρέατα. Μεριμνήστε, ώστε το φαγητό σας να σας σερβίρεται ζεματιστό.
-Αποφύγετε την επαφή με αρρώστους από εμπύρετα σύνδρομα και χώρους με συνωστισμό.
-Πλένετε συχνά και με επιμέλεια τα χέρια σας. Κατά την διάρκεια της πλύσης χρησιμοποιήστε καλό αντισηπτικό σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών, χωρίς να παραμελήσετε την ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων, πλύνετε καλά τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί τριάντα δευτερόλεπτα, ξεπλύνετε με άφθονο νερό, στεγνώστε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα air dry.
-Φροντίστε το αμυντικό σας σύστημα, με καλή διατροφή, αποχή από το κάπνισμα, σωστή ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων, αποφυγή καθιστικής ζωής.
Πότε πρέπει να ανησυχώ για πιθανή προσβολή;
Εάν εμφανίσετε βήχα δύσπνοια, συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και έχετε ταξιδέψει 14 ημέρες πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων, στην επαρχία HUBEI και ιδιαίτερα στην πόλη Wuhan της Κίνας, ή έχετε έλθει σε επαφή με ασθενή υψηλού κινδύνου που ευρίσκεται υπό διερεύνηση για τον ιό ή έχετε έλθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Πηγή: sputniknews.gr