Κοροναϊός: Aνθρωποι καταρρέουν στους δρόμους στην Κίνα – Σοκάρουν οι εικόνες

Τον γύρο του διαδικτύο κάνουν βίντεο και φωτογραφίες που φέρονται ότι προέρχονται από τη Γουχάν, την κινεζική πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού, και δείχνουν ανθρώπους να σωριάζονται στο έδαφος και να λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες από γιατρούς.

Τα περισσότερα βίντεο και φωτογραφίες προέρχονται από κάμερες ασφαλείας, όπως αναφέρουν οι βρετανικές εφημερίδες Daily Mail και Mirror.

Το νέο στέλεχος του κοροναϊού, μια ασθένεια τύπου SARS που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα, έχει σκοτώσει τουλάχιστον 26 ανθρώπους και έχει μολύνει 800 παγκοσμίως προκαλώντας ανησυχία σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Μεμονωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Βιετνάμ, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Ταιβάν, τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και την Ιαπωνία. Ένα περιστατικό έχει αναφερθεί και στις ΗΠΑ, ενώ αναφορές για περιστατικά υπάρχουν και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 Αποκλεισμένοι στις πόλεις τους πάνω από 40 εκατ. Κινέζοι

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια Κινέζοι βρίσκονται αποκλεισμένοι στις πόλεις τους έπειτα από τα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν για τον νέο κοροναϊό.

Την Πέμπτη οι κινεζικές Αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν στα τρένα και τα αεροπλάνα να αναχωρούν από την Ουχάν, την πόλη που θεωρείται επίκεντρο της επιδημίας από την οποία έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 26 άνθρωποι και έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 800. Τα λεωφορεία και τα πλοία που διασχίζουν τον Γιναγκτσέ, τον μεγαλύτερο ποταμό της Κίνας που διασχίζει και την Ουχάν, έχουν λάβει εντολή να αναστείλουν τα δρομολόγιά τους. Οι αυτοκινητόδρομοι έχουν κλείσει, ενώ έχει ανασταλεί και η λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην πόλη αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως και σε εννέα γειτονικές της. Συνολικά, περισσότερα από 40 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τα άνευ προηγουμένου αυτά μέτρα.

Η κρατική τηλεόραση της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι Αρχές θα λάβουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.

Κλείνουν τμήματα του Σινικού Τείχους

Ανακοινώθηκε ότι θα κλείσουν κάποια τμήματα του Σινικού Τείχους, του εμβληματικού αυτού μνημείου στο Πεκίνο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν οι Αρχές της χώρας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Για τον διευθυντή του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών Γκάο Φου «αν η Ουχάν είναι υπό έλεγχο, ενδέχεται να μην υπάρξουν νέα κρούσματα σε άλλες περιοχές της Κίνας»

Όμως τα έκτακτα αυτά μέτρα μάλλον ελήφθησαν πολύ αργά, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η Ουχάν είναι ένα γεωγραφικό, εμπορικό και τουριστικό σταυροδρόμι, κάτι που ενδέχεται να διευκόλυνε την εξάπλωση του ιού, ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο και εξαπλώθηκε ως τις ΗΠΑ.

Μεγάλος αριθμός κατοίκων της πόλης την είχαν ήδη εγκαταλείψει καθώς πλησίαζε η περίοδος των διακοπών για το κινεζικό νέο έτος, περίοδος κατά την οποία εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.

«Πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει την περίοδο ελέγχου και πρόληψης», εκτιμά ο ειδικός επιδημιολόγος του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ Γκουάν Γι, ο οποίος μετέβη στην Ουχάν λίγο πριν η πόλη τεθεί σε καραντίνα.

«Πολλοί άνθρωποι είχαν ήδη φύγει για το κινεζικό νέο έτος», εξηγεί. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα από τη μόλυνση (πυρετός, επίμονος βήχας, αναπνευστικά προβλήματα) αργούν να εμφανιστούν καθώς χρειάζεται χρόνο για να εκκολαφθεί ο ιός.

«Οι άνθρωποι που έχουν χρήματα και διασυνδέσεις θέλησαν να φύγουν και σίγουρα τα κατάφεραν», υπογραμμίζει ο Ζι Γιανγκ αναλυτής του S. Rajaratnam School of International Studies της Σιγκαπούρης.

Πρακτικά μόνο μερικές χώρες, και κυρίως οι ΗΠΑ, είναι σε θέση να επιβάλουν τέτοια μέτρα τόσο γρήγορα σε τόσο μεγάλη κλίμακα, εκτιμά ο Άνταμ Κάμραντ- Σκοτ καθηγητής του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και ειδικός στην υγειονομική ασφάλεια.

Ο ΠΟΥ αναμένει αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα

Τα κρούσματα του νέου κοροναϊού είναι πιθανόν να συνεχίσουν να αυξάνονται στην Κίνα και είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η σοβαρότητά του, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Το επίκεντρο δεν είναι τόσο πολύ ο αριθμός (των κρουσμάτων), που ξέρουμε ότι θα αυξηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Τάρικ Γιασάρεβιτς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη. «Είναι ακόμα πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για πόσο σοβαρός είναι ο ιός».

Ο ΠΟΥ και το δίκτυο των ειδικών του ίσως εξετάσουν θεραπείες και εμβόλια κατά του MERS για πιθανή χρήση κατά του κοροναϊού, δήλωσε.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού φοβάται μήπως προκληθεί «πανικός»

Ο νέος κοροναϊός στην Κίνα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, εάν η εξάπλωσή του διασπείρει τον «πανικό», προειδοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

«Προηγούμενες περιπτώσεις έχουν δείξει ότι το κλείσιμο των αεροδρομίων, η ακύρωση πτήσεων και το κλείσιμο των συνόρων έχουν συχνά πιο σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο απ’ ό,τι η ίδια η επιδημία», ανέφερε σε ανακοίνωση η πρόεδρος του WTTC Γκλόρια Γκεβάρα.

Τονίζοντας την αναγκαιότητα της «γρήγορης ενεργοποίησης αποτελεσματικών έκτακτων μέτρων», η Γκεβάρα υπογράμμισε τη σημασία μιας «γρήγορης, ακριβούς και διαφανούς ενημέρωσης προκειμένου να περιοριστεί ο πανικός και να μετριαστούν οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις».

«Ο περιορισμός της εξάπλωσης ενός περιττού πανικού είναι εξ ίσου σημαντικός με τον περιορισμό του ίδιου του ιού», εκτίμησε η Γκεβάρα, την ώρα που η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο σε αγορά της Ουχάν (κεντρική Κίνα).

Πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται περιορισμένοι στις πόλεις τους και πολλά δημοφιλή αξιοθέατα, όπως τμήματα του Σινικού Τείχους, κλείνουν για τους επισκέπτες. Ο ιός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 26 ανθρώπους από τους συνολικά 830 που έχουν μέχρι στιγμής μολυνθεί, εκ των οποίων οι 177 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό.

Το Ινστιτούτο Παστέρ θα διενεργεί την εξέταση για το νέο κοροναϊό

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ανακοίνωσε ότι έχει τη δυνατότητα ειδικού ελέγχου του νέου στελέχους κοροναϊού (2109 – nCoV) με τις εξειδικευμένες εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Προς το παρόν, η εξέταση διατίθεται κατόπιν συνεννόησης του ενδιαφερόμενου φορέα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και εντός σύντομου χρονικού διαστήματος οι εξετάσεις θα μπορούν να διατίθεται και σε ιδιώτες.

 

thetoc, real

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ