Σεισμός στην Κρήτη: Διχογνωμία επιστημόνων για την εξέλιξη του φαινομένου

 Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ευθύμιος Λέκκας, για τον σεισμό που ταρακούνησε την Κρήτη το βράδυ της Τρίτης.

Όπως εκτίμησε ο κ. Λέκκας, η σεισμική δόνηση «είναι τελείως ανεξάρτητη από τους σεισμούς που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο νησί». Εξηγώντας την εκτίμηση αυτή, τόνισε προκύπτει από το γεγονός ότι είναι σεισμός βάθους, ενώ στην Παλαιοχώρα ήταν σεισμός επιφάνειας.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε πως ήταν ο κύριος σεισμός, γιατί οι σεισμοί βάθους έχουν το χαρακτηριστικό να μην έχουν μετασεισμική ακολουθία ή μεγαλύτερους σεισμούς.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση πως το φαινόμενο παρακολουθείται.

Παπαδόπουλος: Το σύστημα πιθανώς αποσταθεροποιείται

Από την άλλη, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ερωτηθείς αν ήταν ο κύριος σεισμός, τόνισε πως «δεν ξέρουμε ακόμη αν πρόκειται για την κύρια σεισμική δόνηση».

Όπως είπε, «όταν γίνονται στη γειτονιά μας δύο μεγάλοι σεισμοί, όπως ήταν της Αλβανίας και των Αντικυθήρων, τότε πιθανώς να αποσταθεροποιείται το σύστημα στην ευρύτερη περιοχή. Νομίζω ότι αυτό εν μέρει το βλέπουμε τώρα, παρ’ ότι δεν έχουμε ιδιαίτερα μεγάλα μεγέθη».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός που σημειώθηκε δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και με εστιακό βάθος 32,7 χλμ.

Στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν τρεις μετασεισμοί, ο ένας εκ των οποίων περίπου 10 λεπτά μετά την πρώτη δόνηση και ήταν έντασης 3,3 βαθμών και με εστιακό βάθος 27,8 χλμ. Ακόμα μία δόνηση 2,9 βαθμών κατεγράφη στην ίδια περιοχή με εστιακό βάθος 30,2 χλμ.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ